Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
movozn_shporaEkzamen.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.03.2019
Размер:
244.74 Кб
Скачать

16. Розвиток і функціонування мов у тоталітарному соціалістичному суспільстві. Питання про перспективи розвитку мов у майбутньому.

У тоталітарному соціалістичному суспільстві всупереч проголошеній рівноправності мов мав місце у надзвичайно широких масштабах лінгвоцид. Проводиться тоталітарна русифікація всіх народів.

Внаслідок такої національно-мовної політики поступово звужувалися суспільні функції всіх національних мов, а далі почалося їх масове відмирання. За роки тоталітарного комуністичного режиму зникло 93 мови.

Нині, після розпаду СРСР, доводиться пожинати плоди "найгуманнішої ленінської національної політики

17. Типи класифікації мов світу (типологічна, генеалогічна, ареальна, функціональна, соціолінгвістична, фонологічна, синтаксична).

Типологічна класифікація мов — класифікація, яка ґрунтується на виявленні подібності й відмінності будови мов незалежно від їх генетичної спорідненості .Генеалогічна класифікація мов - вивчення і групування мов світу на основі споріднених зв'язків між ними.

Ареальна - заснована на вивченні мовної карти світу.Описує межі поширення.  Функціональна - заснована на дослідженні функцій і сфер використання мов (культурна, дипломатична, мова освіти та ін.)

Соціолінгвістична класифікація мов — класифікація мов за оцінкою їхніх етн. носіїв та іншомов. етносів.

Синтаксична класифікація мов — один з видів типологічної класифікації мов, в її основу покладено синтаксичні відношення — предикативні, та їх граматичне вираження, об’єктні, тобто відношення перехідного дієслова і додатку (об’єкта), який отримує особливе граматичне вираження у різних мовах, і атрибутивні, у яких виражається зв’язок означення та означуваного.

18. Мови світу, їх порівняльне вивчення. Генеалогічна класифікація мов.

Нині у світі за різними даними нараховується від 2,5 до 7 тис. мов

Порівнюючи окремі мови, можна помітити, що між деякими з них є подібність.

Генеалогічна класифікація мов.

Генеалогічна класифікація мов - класифікація мов, в основу якої покладено принцип їх спорідненості. Спорідн. мови виникли шляхом диференціації діалектів однієї первісної мови, яку називають прамовою або мовою-основою. Спорід. мови об'єднують у підгрупи, групи (гілки), сім'ї, або родини, а також в одиниці вищої ієрархії — надродини (гіперсім'ї). Напр., українська мова належить до східнослов'ян. підгрупи слов'ян, групи індоєвропейської родини мов.

19. Поняття типологічної класифікації мов.

Тигіологічна класифікація мов — класифікація, яка ґрунтується на виявленні подібності й відмінності будови мов незалежно від їх ге-нетичної спорідненості .

В. Гумбольдт поділив усі мови на чотири типи: ізолюючі (кореневі), аглютинативні, інкорпоративні і флективні. Ізолюючі (кореневі) мови — мови, які не мають афіксів і граматичні значення виражають способом прилягання одних слів до інших або за допомогою службових слів.(давньокитайська,в’єтнамська,тибетська…)

Аглютинативні мови - мови, в яких граматичні значення виражаються особливими афіксами – приклейками(тюркські,фіноугр,груз,япон, кор. та ін.). Інкорпоративні, або полісинтетичні мови — мови, в яких різні частини висловлювання у вигляді аморфних слів-основ (коренів) об'єднані в єдині складні комплекси, сукупність яких оформляється службовими елементами.(чукот,ітельмен,коряц та ін.). Флективні мови — мови, в яких у вираженні граматичних значень провідну роль відіграє флексія (закінчення).(індоєвропейські та семіто-хамітські).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]