Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_15_НМКД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
123.9 Кб
Скачать

8

Тема 16: Міжнародні фінанси

  1. Сутність, призначення й роль міжнародних фінансів.

  2. Міжнародні фінансові відносини і міжнародні фінансові потоки.

  3. Міжнародні розрахунки та валютне регулювання.

  4. Фінанси міжнародних організацій.

  5. Міжнародні фінансові інститути.

1. Сутність, призначення й роль міжнародних фінансів

Функціонуючи в міжнародній сфері, фінанси впливають на економічні інтереси учасників міжнародних зв’язків, виступають як стимул розвитку міжнародної економічної інтеграції.

Роль фінансів у розвитку міжнародних зв’язків проявляється у таких напрямах.

  1. Пошук джерел і мобілізація необхідних фінансових ресурсів для фінансування різних напрямів міжнародного співробітництва.

  2. Регулювання міжнародних інтеграційних процесів.

  3. Стимулювання розвитку міжнародних відносин.

Фінансовий механізм, який функціонує у сфері зовнішньоекономічної діяльності, виступає знаряддям реалізації фінансової політики держави в міжнародному співробітництві.

Фінанси впливають перш за все на експортно-імпортні операції. З їх допомогою стимулюється випуск конкурентоспроможної продукції, яка користується попитом на світовому ринку.

Важливим напрямом впливу фінансів на розвиток міжнародних відносин є мобілізація ресурсів іноземних інвесторів.

Фінанси зовнішньоекономічної діяльності підприємств представляють собою сукупність економічних відносин щодо формування і використання прибутку і фондів грошових коштів, які виникають у процесі розподілу й перерозподілу частини суспільного продукту і національного доходу, отриманого від зовнішньоекономічної діяльності.

Специфічні особливості фінансів зовнішньоекономічних відносин полягають у тому, що вони втілюються в ресурсах, які формуються не тільки в національній, а й в іноземній валюті. Фінансові відносини виходять за межі національної економіки та опосередковують міждержавний інтеграційний процес, сприяючи його розвиткові.

Об’єктом фінансів зовнішньоекономічної діяльності є економічні відносини, що виникають у процесі формування і використання прибутку і фондів у національній та іноземній валюті. Суб’єктом виступає зарубіжний партнер (іноземна держава, міжнародна організація, юридична особа тощо).

Фінанси зовнішньоекономічної діяльності включають у себе загальнодержавні фінанси, фінанси підприємств, організацій незалежно від форми власності та осіб, які здійснюють господарську діяльність без створення юридичної особи.

Загальнодержавні фінанси виступають у формі Державного фонду золотовалютних резервів, фінанси підприємств та інших господарських структур — у формі фондів валютних коштів за поставлену продукцію і послуги на експорт.

Для фінансування зовнішньоекономічних операцій на підприємстві створюється валютний фонд, який формується після обов’яз­кового продажу валютних коштів за рахунок частини валютної виручки, яка залишилась у розпорядженні підприємства і перерахована на поточний валютний рахунок в уповноваженому банку.

Підприємства та організації, які не здійснюють зовнішньоторговельні операції, формують валютні фонди за рахунок валютних ресурсів, придбаних на внутрішньому валютному ринку.

Кошти валютних фондів можуть використовуватися на проведення реконструкції, технічного переозброєння та оновлення виробництва експортної продукції, підвищення її якості й конкурентоспроможності, на фінансування науково-дослідних робіт, закупівлю нових технологій і ліцензій та інші цілі, що дозволяються чинним законодавством.

Міжнародні фінанси – це фонди фінансових ресурсів, створення і використання яких здійснюється на світовому або міжнародному рівнях для задоволення спільних потреб, які мають міжнародне значення. Виникнення міжнародних фінансів пов΄язано з існуванням і поглибленням наступних процесів:

  1. Інтеграція господарчих процесів країн світу і регіонів, посилений розвиток системи міжнародних розрахунків як на рівні урядів, так і на рівні окремих суб΄єктів.

  2. Зближення основ проведення внутрішньої валютної політики, посилення взаємного впливу валют на вартість одне одної.

  3. Збільшення об΄ємів руху капіталів з країни в країну, розширення форм прояву міжнародного кредиту та системи міжнародних фінансових установ.

  4. Розвиток міжнародного фінансового ринку та ринку фінансових послуг.

  5. Розвиток міжнародних інститутів та міжнародних програм різноманітного спрямування: гуманітарних, культурних, політичних; і відповідно, виникнення необхідностиі їх фінансування.

Однією з сфер прояву міжнародних фінансів є міжнародні організації та програми, які фінансуються солідарно всіми учасниками. Метою таких організацій і програм є розвиток принципів мирного врегулювання спірних питань міжнародної політики чи міжнародне управління певною сферою життя. Найбільш яскравим прикладом такої організації є ООН та ЮНЕСКО. Кошти цих організацій створюються за рахунок внесків членів ООН та витрачаються на здійснення певних програм.

Міжнародні фінансові інститути створюються як надбудова над національними фінансовими системами і здійснюють перерозподіл вільних фінансових ресурсів у світовому масштабі. До складу таких інститутів належать Світовий банк, МВФ, ЄБРР, Африканський банк розвитку, Азіатський банк розвитку, Міжамериканський банк розвитку.

Міжнародний фінансовий ринок є глобальною системою акумулювання вільних фінансових ресурсів та їх розподілу між позичальниками з різних країн. Найважливішим сектором фінансового ринку є ринок позикових капіталів та ринок синдикованих послуг. Досить широко розвинутий ринок цінних паперів, який представлений, в основному, міжнародними цінними паперами – бондами, векселями та акціями та ринок страхових послуг, на якому пріоритетними є напрямки надання послуг перестрахування, транспортного страхування, та страхування відповідальності.

Міжнародний валютний ринок розвивається на основі системи міжнародних фінансових інститутів із застосуванням штучних міжнародних валют.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]