Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_15_НМКД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
123.9 Кб
Скачать

4. Фінанси міжнародних організацій

Фінансова діяльність міжнародних організацій пов΄язана з формуванням і використанням їх бюджету відповідно до статуту таких організацій. Основними міжнародними організаціями є ООН та ЄС.

Організація Об΄єднаних Націй. ООН була заснована у 1943 році і основною метою її діяльності є підтримання миру. Питання підтримання миру розглядаються на засіданнях Ради ООН, готуються до розгляду департаментами операцій з підтримання миру, з питань розброєння та регулювання озброєнь. У складі ООН є певні структурні підрозділи, що врегульовують інші питання:

  • ЮНКТАД – конференція з торгівлі та розвитку,

  • ЮНІДО – організація промислового розвитку,

  • ЮНІСЕФ – дитячий фонд,

  • ЮНПФА – фонд у галузі народонаселення,

  • МПП – світова продовольча програми,

  • ЮНЕП – програма з навколишнього середовища, ін.

Бюджет ООН формується за рахунок внесків країни. Величина внесків залежить від рівня економічного розвитку країни. Відповідно до виробленого ВВП країни розраховується норматив внесків, за яким і визначається величина внеску. Видаткова частина бюджету складається з видатків на адміністрування ~ 38% та програмні витрати ~ 62%. У структурі видатків визначаються окремо розділи витрат: адміністративні, накладні, кошторисні програмні витрати. Остання мають підрозділи відповідно до того, який структурний елемент ООН буде здійснювати програму.

Європейський Союз. Створено у 1957 році з метою економічного співробітництва європейських країн у вигляді Європейського економічного співтовариства. Основними рисами є єдина валютна система, відсутність митних бар΄єрів, уніфікована податкова система, спільний ринок капіталів. До ЄС входять Німеччина, Австрія, Данія, Бельгія, Франція, Голандія, Люксембург, Велика Британія, Швеція, Фінляндія, Португалія, Іспанія, італія, Ірландія.

Бюджет ЄС формується у прибутковій частині з внесків країн учасниць та власних доходів. До власних доходів належать мита на сільськогосподарську продукцію, що ввозяться до країн ЄС з інших країн світу та податок на додану вартість ( 1,4% додатково до величини податку на ДВ у країнах- членах ЄС). Величина бюджету ЄС є лімітованою і нині складає 1,3% від ВВП, виробленого у Союзі. Видатки бюджету поділяються на адміністративні ~ 5% та операційні ~ 95%. Операційні видатки складаютья з фінансування сільського господарства ~ 50%, структурних перетворень в економіці країн, наукових досліджень і освіти, зовнішньої діяльності. Бюджет розробляється Європейською комісією та Європарламентом, а його виконання контролюється Європарламентом та Палатою аудиторів. Виконує бюджет фінансове управління Європейської комісії.

5. Міжнародні фінансові інститути

Міжнародні фінансові інститути створюються на сітовому і регіональному рівнях для сприяння економічному розвитку країн – засновників цих організацій. До числа світових фінансових інститутів належать: Світовий банк, Міжнародний валютний фонд, Міжнародний банк реконострукції та розвитку, Європейський банк реконструкції та розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Міжнародна асоціація розвитку і ін.

Майже усі міжнародні фінансові організації були засновані у 1944 році.

МВФ. Почав діяти з 1947 року. Є організацією акціонерного типу, його ресурси складаються із внесків країн-членів, для кожної з яких встановлюється квота залежно від частки у світовій торгівлі. Квоти переглядаються раз у п΄ять років. Управління зійснюється відповідно до величини квот (250 голосів на одну країну + 1 голос на кожні 100 тис.SDR). На сьогодні пасиви МВФ перевищують 300 млрд.$. Членами МВФ на сьогодні є 181 країна, у тому числі і Україна, яка вступила до МВФ у 1992 році. Частка нашої країни у МВФ складає 0,7% від загального капіталу фонду. Метою діяльності МВФ є стабілізація національних валют країн-членів, покриття дефіциту платіжних балансів, консультативна допомога з питань зовнішньої фінансової політики, термінова фінансова допомога у разі настання системної чи фінансової кризи.

МБРР. Також створений у 1944 році. Його статутний капітал створюється за допомогою підписання та розповсюдження акцій та облігацій відповідно до квот у МВФ. Метою діяльності є надання фінансової допомоги урядам країн-членів МВФ на пільгових умовах. Кредити мають довгостроковий характер, надаються на проекти уряду країни-позичальника, стороком на 15-20 років за ставкою 7,5-8%. Перші п΄ять років % за кредитами не сплачуються. Кредитна квота України у МБРР складає 5 млрд.$.

Світовий банк. Має характеристики діяльності, споріднені з характеристиками МБРР, проте не пов΄язаний із членством у МВФ. Умови надання кредиту пов΄язані з розвитком приватного сектора, рівнем здійснення ринкових реформ., рівнем доходу населення. поЗики Світового банку мають суто економічне спрямування, зрідка спрямовані на погашення дефіциту державного бюджету країни-позичальника. Досить часто позики використовуються на фінансування перебудови у певних економічних галузях, на розвиток інноваційних технологій та на впровадження лорогих інфраструктурних проектів.

Банк міжнародних розрахунків є першою в історії міжнародною фінансовою інституцією. Він був створений у 1930 р. Основне завдання банку полягає у налагодженні співробітництва між центральними банками провідних країн світу та здійсненням розрахунків між ними. Він виконує депозитно-кредитні функції, здійснює валютні операції та операції на фондовому ринку.

Загалом всесвітні міжнародні фінансові інституції відіграють, як видно з їх функцій, важливу роль у світовій економіці, забезпечуючи концентрацію і перерозподіл фінансових ресурсів. Тим самим вони сприяють надійному функціонуванню національних фінансових систем. Крім того, їх кредити є важливим джерелом фінансування країн, що розвиваються, та з перехідною економікою.

У Європі в межах ЄС функціонують Європейський центральний банк, Європейський інвестиційний банк і Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Європейський центральний банк створений у зв'язку із впровадженням у 1999р. єдиної європейської валюти – євро. Його завдання і функції загалом ідентичні функціям центральних банків. Насамперед, він є емісійним центром євро. Банк сформовано на базі Європейського банку валютного співробітництва, який був створений у 1973 р. у межах європейської валютної системи і виконував функції, аналогічні МВФ – надавав кредити країнам – членам ЄС на покриття дефіциту платіжного балансу.

Завданням Європейського інвестиційного банку, який був створений у 1958 р., є фінансування проектів, що мають регіональне, галузеве та загальноєвропейське значення. Кредити надаються терміном від 20 до 25 років. Пріоритетними є такі галузі інфраструктури, як енергетика, транспорт, телекомунікації, а також проекти, що пов'язані з охороною навколишнього природного середовища. Кредити банку видаються на ринкових умовах. Пільги встановлюються лише тоді, коли передбачається їх відшкодування – боніфікація за рахунок бюджету ЄС.

ЄБРР, який був створений у 1990 р. і відкритий у 1991 р., здійснює діяльність у країнах Східної і Центральної Європи, які проводять ринкові реформи. Засновниками банку є країни Європи та провідні країни світу. Україна є членом ЄБРР з 1992р. Не менше 60% кредитів ЄБРР має спрямовуватись у приватний сектор економіки і не більше 40% – у державну інфраструктуру.

Кредитно-інвестиційна діяльність ЄБРР здійснюється у формах надання кредитів на розвиток виробництва, у тому числі спільне з іншими кредиторами та інвесторами фінансування, та на основі інвестицій в акціонерний капітал діючих акціонерних товариств. Крім того, банк сприяє доступу підприємств приватного і державного секторів на внутрішній і міжнародний ринок капіталів шляхом надання гарантій та фінансових консультацій.

Кредитні ресурси ЄБРР поділяються на звичайні і кошти спеціальних фондів. За рахунок звичайних ресурсів надаються кредити під ефективні і надійні проекти розвитку. Спеціальні фонди призначені для пільгового кредитування низькорентабельних галузей соціальної інфраструктури та для надання технічної допомоги.

ЄБРР. Створений у 1991 році. Основною метою є сприяння становленню ринкової економіки у країнах Східної Європи. Утворений на принципах акціонування, засновниками є 57 країн. Активно діє на міжнародному фінансовому ринку. Використовує свої кошти на кредитне фінансування певних конкретних економічних проектів. Наприклад, в Україні кошти банку витрачаються на фінансування розвитку системи комерційного кредиту, на фінансування агропромислового сектору, на фінансування інвестиційних та іноваційних проектів, на фінансування приватного підприємництва, на розвиток транспорту чи зв΄язку, на реструктуризацію енергетичного комплексу. Позики ЄБРР надаються на 10-12 років з дворічним пільговим періодом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]