Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
продовження.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
214.65 Кб
Скачать

[Ред.] Занесення відомостей про нагородження

У розділ «Відомості про нагородження» вносяться відомості про нагородження державними нагородами України (відзнаками Президента України) в такому порядку:

у графі 3 -— записується повне найменування підприємства, установи, організації;

у графі 1 — зазначається порядковий номер запису;

у графі 2 — записується дата нагородження;

у графі 3 — записується, ким нагороджений працівник, за які досягнення і якою нагородою;

у графі 4 — зазначається підстава внесення запису з посиланням на дату і назву документа.

[Ред.] Занесення відомостей про заохочення

У розділ "Відомості про заохочення" вносяться такі відомості:

- про заохочення за успіхи у праці (відповідно до затверджених трудовим колективом правил внутрішнього трудового розпорядку та статуту про дисципліну);

- про інші заохочення, передбачені чинним законодавством;

- про відкриття, на які видано дипломи; винаходи та раціоналізаторські пропозиції.

Порядок внесення записів про заохочення той же, що й про нагороди.

До трудових книжок не заносяться премії, передбачені системою оплати праці, та виплати, які мають постійний характер.

[Ред.] Примітки

    1. 1Загальне і кадрове діловодство: Збірник довідково-методичних матеріалів/ Упор. Рожнов В. О. - К., 1996. - С.49

    2. 2Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників ( Назва в редакції Наказу Мінпраці та соцполітики N 259/34/5 ( z0555-01 ) від 08.06.2001 )

Договір (множина - договори) - "угода двох або більше осіб про встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків

При договорі від кожної сторони потрібно зустрічне задоволення.

Сторонами договору можуть виступати як фізичні, так і юридичні особи, включаючи різні публічно-правові освіти (міжнародні організації, держава, муніципальні освіти та ін.). Використовується в трьох значеннях: договір як правовідносини; як юридичний факт, що породжує зобов'язання; як документ, який фіксує факт виникнення зобов'язань з волі його учасників.

Види договорів купівлі-продажу, дарування, міни, ренти, оренди, підряду, банківського вкладу, перевезення, позики і кредиту, найму житлового приміщення та ін.

Зміст

[показати]

[ред.] Договір в цивільному праві

В сучасному російському цивільному праві договори прийнято вважати різновидом угод, договорів застосовуються правила про дво- і багатосторонніх угодах. Дане твердження оскаржували у науковій літературі, проте в ЦК Росії встановлено тотожність понять двох- і багатостороння угода і договір.

Договори можуть бути оплачуваними і безоплатними. Будь-який договір, по якому хоча б одна з його сторін за виконання нею її обов'язків повинна отримати плату або інше зустрічне (щодо такої обов'язки) відшкодування, є оплатним. Безоплатним є договір, за яким одна із сторін зобов'язується в чомусь перед іншою стороною без отримання від неї зустрічного відшкодування.

Можлива множинність осіб на одній зі сторін договору, тобто укладення договору між кількома особами, з одного боку, і однією особою або кількома ж особами - з іншого.

Договір може бути складений на декількох мовах. Як правило, при оскарженні в таких випадках силу має мова договору, на якому ведеться діловодство у відповідному суді, якщо в самому договорі не встановлений пріоритет якої мовної версії.

Також під договором часто передбачають зобов'язання, що виникають з договору, або документ, в якому зафіксовані його умови.

[ред.] Новаторський підхід

В. В. Іванов у своїй монографії Загальна теорія договору (М., 2006) запропонував відмовитися від визначення договору через поняття угоди і сформулював власне універсальне визначення договору:

"Договір - це спільно вчинені у відповідній необхідної формі відокремлені волевиявлення двох або більше управомоченных суб'єктів права, спрямовані на регулювання поведінки цих та (або) інших суб'єктів права, на основі згоди створюють правові норми і (або) індивідуальні правові встановлення".

Трудови́й догові́р — угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (далі власник), за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а власник — виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором й угодою сторін. Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Відповідно до Конституції України будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об'єднанні громадян, роду і характеру, занять, місця проживання не допускається.

Вимоги щодо віку, рівня освіти, стану здоров'я працівника можуть встановлюватись законодавством України.

Зміст

 [показати