Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка бак..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
270.85 Кб
Скачать

Тема 10 Спадкове право

План

  1. Поняття спадкування. Поняття права спадкування.

  2. Спадкування за заповітом.

  3. Спадкування за законом.

  4. Відкриття і прийняття спадщини.

  5. Легати і фідеїколіси.

Ключові поняття: спадщина, спадкова маса, універсальне та сингулярне правонаступництво, заповіт, тестамент, заповітна правоздатність, активна заповітна, пасивна заповітна правоздатність, субституція, спадкова трансмісія, спадкування за правом представлення, легати, фідеїкоміси.

Методичні вказівки

Вивчаючи цю тему, доцільно перш за все повторити тему «Сімейні правовідносини».

Особливості інституту спадкування в римському цивільному праві пов'язані із взаємодією з іншими видами майнових прав. У зв'язку з цим необхідно знати підстави виникнення цих відносин, поняття спадкування, права спадкування, спадкової маси, особливості повної правонаступності при спадкуванні, види спадкування і звичайно простежити основні етапи розвитку римського спадкового права.

Спадкування за заповітом як розпорядження власника щодо свого майна на випадок його смерті доцільно розглянути в тісному зв'язку із правами замовника. Особливо рекомендується звернути увагу на характеристику заповіту, вимоги щодо форми

укладання заповіту, перелік осіб, які не могли бути спадкоємцями, обмеження свободи заповітів.

Якщо спадкування не здійснювалося за заповітом, римське цивільне право передбачало випадки і порядок спадкування за законом.

Потрібно чітко знати, які класи спадкоємців за правом (представлення).

Засвоєння четвертого питання потребує знання юридичних дій, які необхідно було здійснити, щоб стати спадкоємцем, умов прийняття спадщини, способів висловлення на це волі, особливостей законодавства і преторської практики. Тут же потрібно визначитися в особливостях сингулярного правонаступництва.

Останнє питання доцільно вивчати порівняно з особливостями легатів і фідеїколісів.

Контрольні питання та завдання

1. Поняття спадкового права.

2. Поняття і види спадкування.

3. Спадкування за заповітом.

4. Спадкування за законом.

5. Перехід прав і обов’язків спадкодавця до спадкоємця.

6. Спадкова трансмісія.

7. Сингулярне наступництво.

Пояснити дефініцію:

1. Bona vacancia – виморочна спадщини

2. Hereditas facens – лежача спадщина

3. Familiam habeto – нехай візьме господарство

Практичне завдання

Вирішіть казуси.

1.Старший син римського громадянина після досягнення 25 років виїхав з Риму до Сіцілії і почав займатися там торгівлею з Карфагеном. Розбагатівши, він обзавівся будинком, віллою, одружувався і народив п'ятеро дітей. У віці 45 років він поїхав по торгових справах до Африки і там загинув. Удома було виявлено його заповіт, в якому він залишав всю нерухомість своїм дітям і дружині, а кораблі і торгову справу заповідав отцеві і братам. Заповіт здався несправедливим як римським, так і сіцілійським спадкоємцям, і вони зібралися почати тяжбу.

Яка буде доля спадку?

2. Отримавши римське громадянство за допомогу армії Траяна в постачанні продовольством, багатий сірієць перш за все склав заповіт на своє майно, в якому детально розписав скільки і чого дістанеться кожному з його декількох синів. З часом його багатства росли, і через кожен рік у нього народжувалося по синові. Тому раз на два роки він доповнював заповіт, стежачи за тим, щоб кожному синові діставалося порівну. Коли через десять років він помер, у нього залишилося 12 синів, старші з яких вже досягли зрілості і поспішили скористатися плодами батьківських праць. Проте остання дружина померлого сірійця, що народила йому останніх чотирьох дітей, заявила, що все майно отця належить її дітям і зажадала для себе опіки над ними по малоліттю. Виникла суперечка, для вирішення якого звернулися до римської адміністрації.

Як буде вирішення судді: хто і в якій частці отримає спадок?

3. Померши, римський громадянин залишив своє майно синам, яких у нього було вісім від двох дружин (по чотири від кожної). Всіх їх він призначив спадкоємцями, але визначив, що будинок залишає молодшому з братів. Решту чималого майна він розділив, виходячи з того, що сини другої дружини були меншого віку і улюбленіші їм. Кожному з них він визначив в спадок 1/6 всього майна, а останнє залишив старшим братам в сукупності. Двоє найстарших давно жили в дальній провінції і багато років не спілкувалися з родичами. Тому їх брати поділили між собою батьківське майно так, що кожному дісталося по 1/6 частин. Але про смерть отця дізналися і старші і зажадали своєї частини спадку. Оскільки всі брати, що взяли участь в діленні, отримали рівну частку, старші зажадали переділити батьківське майно так, щоб кожному дісталося по 1/8. Крім того, вони зажадали продати батьківський будинок і розділити виручені гроші порівну, мотивуючи це тим, що всі повинно отримати рівну частку. Проти останнього виступили троє з молодших братів, які послалися на волю отця і заявили, що гроші, виручені від продажу будинку, слід поділити в пропорції, визначеній отцем: 2/3 – молодшим братам, 1/3 – старшим. Проте самий молодший брат заявив, що по волі отця він є власником будинку і не буде його продавати. Тоді брати зажадали у нього грошової компенсації своїх доль.

Яке рішення ухвалить суддя?

4. Римський сенатор Марк Аквілій потонув, купаючись в Дунаї під час інспекційної поїздки до Дакию за завданням імператора Септімія Півночі. Його велика сім'я, не виявивши заповіту, опинилася перед необхідністю спадкоємства згідно із законом. У числі претендентів на спадок були дружина сенатора, їх старша дочка, яка недавно розвелася з чоловіком, їх дорослий син, емансипований отцем три роки тому і що служив військовим трибуном в Паннонії, два сини і дочка, що жили з батьком і матір’ю, і усиновлений сенатором син його померлого друга, що колись врятував сенаторові життя в поході проти германців.

У якій черговості вони вступлять в спадок?

5. Отримавши звістку про загибель старшого сина у війні з маркоманнами, отець помер від горя. Його заповіт не був виявлений, і у володіння майном вступив молодший син як єдиний чоловік, що залишився в сім'ї. Але у старшого брата було двоє малолітніх синів, мати яких запропонувала їх дядькові поділити з ними отриманий спадок.

Чи було у її претензії, законна підстава, і на яку частку могли претендувати її сини?

6. Заповідач зобов'язав спадкоємців віддати один зі своїх маєтків своєму незаконному синові від рабині, якого він зробив вільним римським громадянином, допоміг одружуватися, і який мав двох дітей. Проте відправляючись для огляду маєтку після смерті батька, ця молода людина впала з коня, розбилася і померла.

Чи отримають маєток його сини?

Список рекомендованої літератури

  1. Новицкий И.Б. Основы римского гражданского права / Новицкий И.Б. - М., 1993. –С. 223-252.

  2. Підопригора О.А. Основи римського приватного права / Підопригора О.А. - К., 1995. –С. 221-245.

  3. Гетьман-Павлова Римское частное право. Курс лекций в схематическом изложении. Учебное пособие / Гетьман-Павлова - М.: Юристь, 2005. –С. 219-258.

  4. Гарсиа Гарридо М.Х. Римское частное право: Казусы, иски, институты. М.: 2005. –С. 225-248.

  5. Пам’ятники римського права: Закони XII таблиц. Институции Гая. Дигести Юстиниана. – М.: зерцало, 1997. –С. 48-257.

  6. Макарчук В.С. Римське приватне право: Навчальний посібник / Макарчук В.С. – К.: Атіка, 2007. –С. 225-248.

Навчальне видання