Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з ІАД.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

57. Закон України про національну програму інформатизації.

(Відомості Верховної Ради (ВВР), 1998, № 27-28, ст.181)

(Зі змінами, внесеними згідно із Законом № 2684-III (2684-14) від 13.09.2001, ВВР, 2002, № 1, ст. 3 )

Цей Закон стосується Національної програми інформатизації.

У першому розділі закону даються визначення таких понять:

База даних – іменована сукупність даних, що відображає стан об'єктів та їх відношень у визначеній предметній галузі.

База знань – масив інформації у формі, придатній до логічної і смислової обробки відповідними програмними засобами.

Засоби інформатизації – електронні обчислювальні машини, програмне, математичне, лінгвістичне та інше забезпечення, інформаційні системи або їх окремі елементи, інформаційні мережі і мережі зв'язку, що використовуються для реалізації інформаційних технологій.

Інформатизація – сукупність взаємопов'язаних організаційних, правових, політичних, соціально-економічних, науково-технічних, виробничих процесів, спрямованих на створення умов для задоволення інформаційних потреб громадян та суспільства на основі створення, розвитку і використання інформаційних систем, мереж, ресурсів та інформаційних технологій, побудованих на основі застосування сучасної обчислювальної та комунікаційної техніки;

Інформаційна послуга – дії суб'єктів щодо забезпечення споживачів інформаційними продуктами;

Інформаційна технологія – цілеспрямована організована сукупність інформаційних процесів із використанням засобів обчислювальної техніки, що забезпечують високу швидкість обробки даних, швидкий пошук інформації, розосередження даних, доступ до джерел інформації незалежно від місця їх розташування;

Інформаційний продукт (продукція) – документована інформація, підготовлена і призначена для задоволення потреб користувачів;

Інформаційний ресурс – сукупність документів у інформаційних системах (бібліотеках, архівах, банках даних тощо);

Стаття 2. Національна програма інформатизації

Національна програма інформатизації визначає стратегію розв'язання проблеми забезпечення інформаційних потреб та інформаційної підтримки соціально-економічної, екологічної, науково-технічної, оборонної, національно-культурної та іншої діяльності у сферах загальнодержавного значення.

58. Наукові підходи в теорії організацій і проблема комунікацій.

59. Моделі процесу комунікації та їх застосування.

60. Типологія комунікацій в організації.

61. Функціонування комунікацій в організаціях.

62. Документальне забезпечення управління.

Сьогодні виділяють два найпоширеніші напрями автоматизації: перетворення документів з паперової в електронну форму та автоматизація перекладу документації з однієї мови на іншу.

Перетворення документів в електронну форму.

Для перетворення документів із паперової форми в електронну необхідний сканер та програмне забезпечення. Процес перетворення документів із використанням сканера має декілька етапів:

1) сканування (створення електронного образу документа);

2) розпізнавання (перетворення електронного образу на текстові дані);

3) редагування документа за допомогою Microsoft Word (для текстів, таблиць) та Adobe Photoshop (для фотографій, малюнків, ілюстрацій).

У країнах СНД найпоширенішою програмою для розпізнавання текстів є програма Fine Reader. Ця програма має вбудовану систему перевірки орфографії, розпізнає таблиці зі збереженням їх структури; підтримує більше 40 мов, може розпізнавати тексти, створені кількома мовами (користувач може самостійно визначити мову або групу мов для тексту, що розпізнається; здатна працювати в пакетному режимі (що зменшує час обробки багатосторінкових документів).

Кращі результати можна отримати під час поетапного сканування, використовуючи панелі інструментів.

Використовуючи пункти меню, можна додатково встановити роздільну здатність, підвищити чіткість фотографій. Під час вибору роздільної здатності потрібно мати на увазі, що чим вона вище, тим точніше результат відповідає оригіналу, але при цьому зростають розміри документа і збільшується тривалість сканування. Як правило, для текстових документів доброї якості вибирають роздільну здатність 200-300 пікселів на дюйм. Для високоякісних зображень слід встановити максимально можливу роздільну здатність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]