Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з ІАД.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

80. Принтери як технічні засоби інформаційно-аналітичної діяльності.

Перші автоматичні цифрові друкуючі пристрої з'явилися в 50-ті роки, невдовзі після появи перших ЕОМ, та були дуже рідкісними. Масове виробництво принтерів почалося значно пізніше − з епохи випуску малих, а особливо − персональних комп'ютерів.

Сьогодні принтери − найбільш масове сімейство комп'ютерної периферії, яке за кількістю в багато разів перевищує всі інші периферійні пристрої. За експертною оцінкою, у світі відношення кількості принтерів до числа комп'ютерів знаходяться в інтервалі від 1:4 до 1:3.

Сьогодні для монохромного друку випускають принтери таких типів:

− матричні голчасті;

− принтери термодруку;

− струменеві;

− лазерні і світлодіодні.

Особливості матричних голчастих принтерів − висока швидкість друку, невимогливість до якості паперу і низька ціна за досить невисокої якості зображення. Їх застосовують для оперативного друку документів, що рідко читаються, наприклад, листів, економічних і фінансових розрахунків, квитанцій і т.п.

Струменеві принтери сьогодні стали менш вибагливі до паперу, але вимоги до фарб (чорнила) суперечливі і високі, тому їх склад постійно вдосконалюється. Якість зображення залежить від якості паперу (плівки).

Лазерні і світлодіодні пристрої використовують звичайний та високоякісний папір, вони виводять інформацію зі швидкістю 160-2000 знаків за хвилину та практично безшумні в роботі.

Лазерні та менш поширені (але дещо дешевші) світлодіодні принтери вимагають профілактичних робіт, що включають дозаправку тонера (або зміну картриджу) після друку 1500-20000 листів, очищення складного тракту подачі паперу і т.д.

Лазерний друк (як і самі принтери) дорожчий, ніж в інших групах друкуючих принтерів однак ціни на лазерні принтери безперервно і помітно знижуються, а витрати виправдовуються високою якістю продукції, що наближається до рівня поліграфії.

81. Сканери як технічні засоби інформаційно-аналітичної діяльності.

Сканер − пристрій, що дає змогу вводити в комп'ютер двомірне зображення. Перші сканери дозволяли вводити тільки чорно-білі зображення. У 1989 році з'явилися перші сканери, які забезпечують кольорові зображення.

За функціональними можливостями сканери поділяються на настільні, портативні (найменша вібрація призводить до погіршення якості; дешевші, але не дають високої якості) і кольорові.

Купуючи сканер, важливо правильно вибрати програмне забезпечення, яке найкраще відповідатиме конкретним завданням сканування. Вибираючи конкретне програмне забезпечення рекомендується брати до уваги такі характеристики:

− наявність механізму попереднього сканування, який забезпечує можливість виконання однократного сканування всієї сторінки з подальшим вибором ділянок меншого розміру для закінчення сканування;

− можливість встановлення широкого діапазону роздільної здатності (особливо при роботі з фотографіями й графікою);

− можливість регулювання контрастності та яскравості;

− можливість редагування зображень;

− можливість створення файлів, формат яких відповідає іншим пакетам, що використовується в системі.

82. Засоби збереження документів та інформації.

83. Лазерні диски як засоби збереження документів та інформації.

84. Магнітні диски як засоби збереження документів та інформації.

85. Організація автоматизованих систем управління.

Автоматизо́вана систе́ма керува́ння (АСК), Автоматизована система управління (АСУ), Комп'ютерна система управління(КСУ) — автоматизована система, що ґрунтується на комплексному використанні технічних, математичних, інформаційних та організаційних засобів для управління складними технічними й економічними об'єктами. АСК - це сукупність керованого об’єкта й автоматичних вимірювальних та керуючих пристроїв, у якій частину функцій виконує людина

Автоматизована інформаційна система — це взаємозв’язана сукупність даних, обладнання, програмних засобів, персоналу, стандартних процедур, які призначені для збору, обробки, розподілу, зберігання, представлення інформації згідно з вимогами, які випливають з цілей організації. Сьогодні, у вік інформації, практично кожна інформаційна система використовує комп’ютерні технології, і тому надалі під інформаційними системами будемо розуміти саме автоматизовані.

86. Концепція автоматизованих інформаційних систем управління.

87. Структура автоматизованих інформаційних систем управління.

88. Інформаційне забезпечення АІС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]