Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з ІАД.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

8. Інформаційний продукт (продукція) як результат інформаційної діяльності.

Одним із основних результатів інформаційної діяльності є інформаційний продукт або інформаційна продукція.

Інформаційна продукція − це матеріалізований результат інформаційної діяльності, призначений для задоволення інформаційних потреб громадян, державних органів, підприємств, установ та організацій. Під інформаційною продукцією розуміють сукупність інформаційних документів, баз даних і послуг. Конкретний зміст цього поняття сформульовано таким чином: інформаційний продукт (продукція) − це документована інформація, підготовлена і призначена для задоволення потреб користувачів.

Інформаційну продукцію широко використовують в усіх сферах людської діяльності: науці, економіці, техніці, виробництві, освіті, культурі, управлінні. Зокрема, інформаційна продукція як складова маркетингової інформаційної системи сприяє вчасному наданню керівництву фірми (підприємства, установи, організації) значимої інформації про зовнішнє ринкове середовище, а також інформації про саму фірму. Це можуть бути, наприклад, відомості про національні ринки різних країн; про наявні там товари, про умови виходу на ці ринки; про обмеження законодавчого, економічного й технічного характеру і тенденції їхніх змін; про структуру попиту, потреби споживачів та їхню купівельну спроможність; про сильні й слабкі сторони конкурентів та стиль їхньої роботи на ринку; про структуру каналів збуту і поведінку збутових посередників; про дієвість інструментарію, що використовується і т.д. Важливими для фірми є також відомості про витрати, технологічний, кадровий, фінансовий та ін. потенціали й існуючі обмеження для прийняття виважених управлінських рішень.

Інформаційна продукція є результатом переробки документної або недокументної інформації, яка є основним видом інформаційної діяльності.

9. Основні види інформаційних документів: загальна характеристика.

Інформаційні документи є основними видами інформаційної продукції. Інформаційний документ − це один із найпоширеніших засобів подолання труднощів на шляху доведення інформації до споживача в умовах інформатизації суспільства. Вони є результатом аналітико-синтетичної переробки документів, здійснюваної з метою ознайомлення вчених, фахівців із новітніми вітчизняними і зарубіжними досягненнями для орієнтування споживачів у документних потоках, масивах, ресурсах і фондах, що функціонують у суспільстві, обсяги яких усе більше зростають. Інформаційні документи зараховують до групи вторинних документів

Інформаційний документ (ІД) − це документ систематизованих або узагальнених відомостей про опубліковані чи неопубліковані дані з першоджерел, виготовлений організаціями, які здійснюють науково-інформаційну діяльність. Інформаційні документи містять систематизовані знання про первинні опубліковані й неопубліковані документи у формі описів, анотацій, рефератів на окремі документи або у формі оглядів групи документів певної тематики чи виду (статті, книги, нормативно-технічна документація, звіти про науково-дослідні і дослідно-наукові роботи, депоновані рукописи, дисертації, ресурси Інтернет тощо).

У документному потоці інформаційні документи вирізняють серед інших видів документів за ознакою аналітико-синтетичної переробки інформації або за рівнем узагальнення інформації. За цією ознакою розрізняють первинні та вторинні документи. ІД зараховують до вторинних документів. У свою чергу, інформаційні документи поділяють на види, підвиди, різновиди і типи за специфічними ознаками, характерними для окремих груп ІД.

Найпоширенішою є класифікація ІД за цільовим призначенням і характером інформації. За цією ознакою ІД поділяють на бібліографічні, реферативні, оглядові й аналітичні.

Бібліографічний документ − це інформаційний документ упорядкованої сукупності бібліографічних записів.

Реферативний документ − це інформаційний документ сукупності бібліографічних записів разом із рефератами. Реферат − це короткий виклад змісту документа чи його частини, що включає основні фактичні відомості та висновки, необхідні для початкового ознайомлення з документом.

Оглядовий документ − це інформаційний документ одного чи кількох оглядів, які відображають підсумки аналізу чи узагальнення відомостей із різних джерел. Основну складову документа становить огляд − концентрований виклад змісту сукупності документів з певної теми за певний проміжок часу.

Аналітичний документ − це інформаційний документ, що є результатом аналізу, синтезу й оцінювання змісту значної кількості первинних документів із певної теми (проблеми) за певний проміжок часу. Часто такі ІД називають оглядово аналітичними. Такий поділ ІД на види є достатньо умовним, оскільки більшість із них поєднують у собі всі методи аналітико-синтетичної обробки первинних документів.

До інформаційних документів висуваються такі вимоги:

− актуальність і достовірність наведених у них відомостей;

− вичерпна повнота вітчизняних та зарубіжних джерел;

− компактність викладу;

− оперативність підготовки (період часу від моменту появи відповідного первинного документа до моменту виходу вторинного документа

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]