Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
на роздуми 1-30 (3-я часть).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
66.35 Кб
Скачать

17. Прокоментуйте вислів а. Сміта: «Де є велика власність, там велика нерівність».

Ада́м Сміт (англ. Adam Smith; *5 червня 1723 Керкколд, Шотландія — †17 липня 1790 Единбург, Шотландія) — британський (шотландський) економіст, філософ-етик; один із засновників сучасної економічної теорії, представник класичної політичної економії в Англії.

Проблеми приватної власності розглянуті і в працях А. Сміта. Так, в книзі “Дослідження про природу і причини багатства народів" він виступає як супротивник великого землеволодіння. Він писав: там є і велика нерівність. На одного - “Де є велика власність, багатої людини доводиться як мінімум п'ятисот бідних, і багатство небагатьох передбачає бідність багато кого” Смит А.

Приватна власність не виникла природним способом, грунтується не на природних правах, а насамперед на насильстві й безправ’ї. Приватна власність нагромаджує великі багатства в одних руках і масову бідність-на іншому полюсі. А нерівність цій же людині ніколи не було такого великого,як на даний момент, коли думки про рівність та демократизм запанували в головах освідчених людей.

Так марксизм, під впливом якого формувалася вітчизняна соціологія, першопричиною нерівності вважає економічний чинник — відносини власності, первинний розподіл матеріальних благ. Саме поява приватної власності, на думку марксистів, призвела до соціального розшарування суспільства, появи антагоністичних класів: власників (рабовласники, феодали, буржуазія) та класів, які не володіють власністю, (раби, пролетарі), або мають обмежене право на власність (селяни). Інтелігенція за марксистською концепцією — проміжний прошарок.

Водночас знаменита праця мислителя "Дослідження про природу та причини багатства націй" (1776 р.) містить цікаві спостереження щодо сутності відносин власності. Ґрунтуючись на тому, що першоосновою будь-якої власності є людська праця, А. Сміт пов'язував із виникненням приватної власності на землю та капітал існування основних класів тогочасного суспільства та притаманний йому розподіл доходів. "Будь-яка людина, що отримує свій дохід із джерела, яке належить особисто їй, — зазначав дослідник, — має отримувати його або від своєї праці, який зветься заробітною платою; дохід, одержуваний із капіталу особою, яка особисто вкладає його в діло, зветься прибутком; дохід, одержуваний з нього особою, яка не вкладає його в діло, а позичає іншому, зветься відсотком, або грошовим зростанням".

18. Поясніть парадокс Сміта: «Чому не дивлячись на те, що вода для людини набагато корисніша за алмаз, ціна на алмаз набагато вища?».

Ада́м Сміт (англ. Adam Smith; *5 червня 1723 Керкколд, Шотландія — †17 липня 1790 Единбург, Шотландія) — британський (шотландський) економіст, філософ-етик; один із засновників сучасної економічної теорії, представник класичної політичної економії в Англії.

Парадокс цінності (парадокс води і алмазів, або парадокс Сміта) Автором парадоксу вважається Адам Сміт. Його суть: чому, незважаючи на те, що вода для людини набагато корисніше, ніж алмази, ціна алмазів набагато вище ціни води?

Парадокс пояснюється першим законом Госсена (законом спадної граничної корисності): при безперервному акті споживання корисність кожної наступної одиниці продукту нижча, ніж попередньої, тобто гранична корисність зменшується в міру насичення потреби. На ціну і попит впливає саме гранична корисність. Умовно кажучи, перший стакан води може врятувати від спраги, третій буде використаний скоріше для вмивання, десятий буде використаний скоріше для миття підлоги. Вода зустрічається частіше алмазів, тому задоволення потреби в ній відбувається швидше, ніж задоволення потреби в алмазах.

Проблема, пов'язана з парадоксом цінності, послужила однією з причин аналізу проблеми граничних величин: Карл Менгер прийшов до висновку, що цінність залежить від суб'єктивної оцінки людей, які найбільш високо цінують щодо найбільш рідкісні товари та послуги.

Однак з точки зору класичної політичної економії ніякого парадоксу не існує. Ціна товарів залежить не стільки від їх цінності для споживача, скільки від вартості (витрат робочого часу) для виробника. Витрати на добування склянки води порівнянні з витратами для добування алмазу точно так само, як порівняти їхні ціни.