Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді по орг праці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

1.Значення вивчення витрат робочого часу.

Вивчення витрат робочого часу має велике значення, тому що виходячи з інформації, одержуваної в його результаті вирішується більшість завдань, пов'язаних з організацією праці та його нормуванням.

Дослідження проводяться з метою визначення структури операцій, витрат робочого часу, раціоналізації прийомів і методів праці, виявлення причин невиконання норм, нераціональних витрат і втрат робочого часу, отримання даних про фактори, що впливають на час виконання елементів операцій, розробки нормативних матеріалів, оцінки якості норм і нормативів, а також для вирішення інших завдань.

Дослідження трудового процесу передбачає аналіз усіх його характеристик, які впливають на затрати праці та ефективність використання виробничих ресурсів. Вивчаються технологічні параметри обладнання, його відповідність ергономічним вимогам, умови праці, застосовувана технологія, організація і обслуговування робочого місця, а також професійно-кваліфікаційні, психофізіологічні, соціальні характеристики працівників та інші фактори. Методи отримання і обробки інформації вибираються виходячи з цілей дослідження. Оптимальним є мінімум сумарних витрат, пов'язаних з отриманням необхідної інформації і її подальшим використанням.

Найбільше значення має вирішення двох завдань, пов'язаних з дослідженням трудових процесів. Перша пов'язана з визначенням фактичних витрат часу на виконання елементів операцій. Друга - з встановленням структури витрат часу протягом робочої зміни або її частини.

Визначення тривалості елементів операції необхідно для розробки нормативів часу, вибору найбільш раціональних методів праці, аналізу норм і нормативів. Структура витрат робочого часу використовується при розробці нормативів підготовчо-заключного часу, часу обслуговування робочого місця, оцінці ефективності використання робочого часу, аналізі існуючої організації праці.

2.Классификация витрат робочого часу.

Оскільки витрати робочого часу різноманітні, їх класифікують з метою вивчення та аналізу. Класифікація є основою для вивчення фактичних витрат робочого часу, зіставлення та аналізу результатів спостереження з метою виявлення резервів зростання продуктивності праці, визначення необхідних витрат часу за елементами трудового процесу і встановлення норм.

Під робочим часом розуміється тривалість робочого дня, робочого тижня, встановлена ​​законодавством, а також час, який працівник знаходиться на підприємстві в зв'язку з тією роботою.

У залежності від призначення робочий час ділиться на час роботи і час перерв.

Під часом роботи розуміється частина робочого дня, протягом якої проводитися виконувана робота.

Під часом перерв розуміється частина робочого дня, протягом якої трудовий процес не здійснюється з різних причин.

Час роботи у свою чергу підрозділяється на два види витрат: час виконання виробничого завдання (ТПЗ) та витрати часу на виконання не властивих даному працівнику операцій, які можуть бути усунені (Тнз).

Час виконання виробничого завдання включає в себе підготовчо-заключний, оперативне і час обслуговування робочого місця.

Підготовчо-заключний час (ТПЗ) - це час, який витрачається на підготовку себе і свого робочого місця до виконання виробничого завдання, а також на всі дії по його завершенню.

Оперативне час (Топ) - це час, протягом якого робітник виконує завдання (змінює властивості предмета праці). Воно поділяється на основне (технологічне) і допоміжне.

Основне (Тос), чи технологічне, час - це час, витрачений безпосередньо на зміну предмета праці.

Протягом допоміжного часу (Твз) виконуються дії, необхідні для здійснення основної роботи.

Витрати часу, пов'язані з доглядом за робочим місцем і підтриманням устаткування, інструментів і пристроїв в робочому стані протягом зміни відносять до часу обслуговування робочого місця (Торм). У машинних і автоматизованих процесах воно включає в себе час технічного (Тто) і час організаційного (Тоо) обслуговування робочого місця. До часу технічного обслуговування робочого місця належить час на обслуговування робочого місця у зв'язку з виконанням даної операції або конкретної роботи (заміна затупившегося інструменту та ін.) До організаційного обслуговування належить догляд за робочим місцем протягом зміни, а також прибирання робочого місця в кінці зміни.

У деяких галузях промисловості (вугільної, металургійної, харчової та ін) витрати часу на обслуговування робочого місця не виділяються, а відносяться до підготовчо-заключного часу.

Час перерв ділиться на: перерва на відпочинок і особисті потреби (Тотл), перерви організаційно-технічного характеру (Тпот), перерви через порушення трудової дисципліни (Тнтд).

Перерва на відпочинок і особисті потреби - це час, що використовується робітниками для відпочинку з метою попередження втоми, а також для особистої гігієни.

Перерви організаційно-технічного характеру - це час, обумовлене технологією і організацією виробництва (Тпт), а також порушеннями течії виробничого процесу (Тпнт).

Перерви, пов'язані з порушенням трудової дисципліни - це запізнення, самовільні відлучки з робочого місця, передчасний відхід з роботи, тобто простої з вини робітника.