Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лиана ІТ 37-43.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
36.08 Кб
Скачать

42. Індустрія та ринок заморожених продуктів в Україні.

За даними щотижневого бюлетеня «Агропогляд: овочі та фрукти» виробництво заморожених овочів в Україні в 2010 році збільшилось у 12 разів. Заморожують плоди 15 компаній, лідери є ЗАТ «Фрау Марта», ТОВ «Краса», ТОВ «Арти», ТОВ «Грон», які забезпечують 95% національного виробництва цієї продукції.

Лідером є «Фрау Марта» (Черкаси, 83%) – випускає заморожені овочі, на експорт іде 95-97% продукції.

ТОВ «Краса» (Херсон) спеціалізуються на заморожуванні ягід, кісточкових, баштанних культур і реалізує продукцію під тов. маркою «Дарус».

ТОВ «Арти» (Харків) відзначається високоякісними свіжозамороженими сумішами для перших і других страв, фруктовими сумішами.

ТОВ «Грон» (Дніпропетровськ) – експерти у вир-ві та реалізації заморожених продуктів – ягід, фруктів, овочів у широкому асортименті.

Отсаннім часом набирає популярність продукція компанії «Сіріус-Агро (Черкаська обл.) – відкрито завод для шокового заморожування фруктів і ягід (5500т/рік). Цей завод вважається одним із найкращих у Європі. Його продукцію сертифіковано і підтверджено. Особливістю технології, що використовують на цьому заводі є шокове заморожування. На сьогодні його розглядають як інноваційний підхід у холодових технологіях (15-2- хв. при t=-35..-40°С). При такому швидкому заморожуванні утворюються дрібні кристали льоду , які не ушкоджують клітинні оболонки фруктів.

Виробництво плодів та овочів глибокого заморожування в Україні зросло максимум у 5,5 разів. Українські виробники конкурують як з вітчизняними, так і з зарубіжними компаніями – польськими, угорськими, франц. і бельг. При цьому вітчизняні конкурують за ціною, зарубіжні – за асортиментом і сталістю пропозиції. Лише продукція польських фірм за рядом найменувань зрівнялась з рівнем цін українських аналогів. За дизайном упаковки, якістю плодів вітчизняні виробники майже зрівнялись зі своїми закордонними колегами.

Віднедавна українські компанії освоїли випуск заморожених овочево-м’ясних і овочево-рибних сумішей.

Сьогодні в українській індустрії заморожених плодів і овочів на перший план виходить орієнтація на закордоні ринки. Експорт за останні 5 років значно збільшився і склав близько 3600 т. Найбільш популярною товарною групою є овочеві суміші.

43. Основні технологічні аспекти отримання інноваційних хп оздоровчої дії (вибір традиційного середовища, функціональних збагачувачів, врахування синергічної дії).

Структура харчування вимагає постійного корегування, ліквідації дефіциту ессенціальних нутрієнтів, підвищення якості та безпеки ХП, надання їм оздоровчих, профілактичних та регуляторних властивостей з точки зору впливу на всі функції органів та систем організму людини.

На сьогодні у світовій практиці існує ряд підходів до створення оздоровчих ХП. Їх поєднання із власним досвідом дає можливість сформулювати і рекомендувати до практичного використання основні аспекти створення нових ХП шляхом інноваційних технологій.

1 аспект: збагачувати БАР потрібно, насамперед, традиційні продукти масового споживання, які доступні для всіх груп дитячого і дорослого населення, і регулярно використовуються у повсякденному харчуванні. До таких продуктів, у першу чергу, відносяться борошно та хлібобулочні вироби, молоко та кисломолочні продукти, сіль, цукор, напої, продукти для дитячого та спеціального призначення. Критерії вибору традиційного продукту і збагачувачів (БАР):

  • Масове виробництво продукту;

  • Проста технологія збагачення;

  • Високі органолептичні властивості БАР;

  • Висока стабільність і засвоюваність БАР;

  • Виражений дефіцит БАР;

  • Стабільність БАР в процесі виробництва і зберігання функціональних ХП.

Тобто, при виробництві ХП, збагачених БАР, необхідно враховувати і медико-біологічні аспекти, і технологічні проблеми на будь-яких етапах технологічних процесів, які необхідно вирішувати при розробленні і виробництві нових продуктів.

2 аспект збагачення: для збагачення ХП варто враховувати ті БАР, дефіцит яких реально має місце, досить широко розповсюджений і небезпечний для здоровя населення. В умовах України це, вітамін С, віт гр. В, фолієва кислота, бета-каротин, віт Е, а з мінеральних речовин: йод, залізо, кальцій, селен, цинк, молібден; ПНЖК.

При виборі БАР в якості збагачувачів необхідно вивчити їхній хімічний склад, біохімічні характеристики, способи введення до традиційних харчових середовищ.

3 аспект: правильно підібрані композиції БАР діють більш ефективно, ніж окрема сполука. Наприклад, бета-каротин у вигляді фармакологічного препарату справляє меншу біологічну активність на організм людини, ніж бета-каротин, який надходить у складі моркви або іншої каротиновмісної сировини, оскільки в останньому випадку поряд із бета-каротином функціонують і посилюють ефективність його дії ще понад 200 різноманітних каротиноїдів.

Тому найбільш ефективною є комбінація таких БАР, які при взаємній присутності у складі ХП посилюють позитивну дію один одного, тобто діють синергічно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]