Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ланд.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
76.03 Кб
Скачать

43.Фактори просторової диференціації

Головною закономірністю просторової диференціації рівнинних ландшафтів є широтна або горизонтальна зональність – зміна співвідношення тепла і вологи, яка відбувається у відповідності до зміни географічної широти. Диференціація гірських ландшафтів відбувається за законом висотної поясності або вертикальної зональності.

44. Стійкістьздатність ПТК зберігати властиві йому внутрішню структуру і характер функціонування, абоповертатись до вихідного стану після його порушення, називається стійкістю ПТК.

45.Функціонування ланд. Вологообмін та газообмін

Функціонування ландшафтів - це сукупність всіх процесівпереміщення, обміну і трансформації речовини і енергії всерединіПТК або між різними ПТК як інтегральний фізико-географічнийпроцес. Головними складовими функціонування ландшафтів являються: вологообмін, мінеральний обмін, газообмін, енергообмін ібіогенний кругообіг.Вологообмінназивають "кровообігом ландшафту", оскільки складна система водних потоків пронизує ландшафт подібно кровоноснійсистемі людини. За посередництвом потоків вологі відбувається основний мінеральний обмін між окремими складовими частинами ландшафту. Переміщення вологи супроводжується формуванням розчинів,транспортуванням і акумуляцією хімічних елементів; переважна більшість геохімічних реакцій відбувається у водному середовищі. Головними процесами вологообміну є випадіння атмосферних опадів, поверхневий стік, інфільтрація і підземний стік, підняття ґрунтових розчинів по капілярах і випаровування, транспірація, конденсація вологи ватмосфері і нове випадання опадів.Газообмін - це переміщення, розчин і трансформація газоподібнихречовин, а також циркуляція повітряних мас, яка супроводжується обміном речовиною і енергією.

46. Функціонування. Мінеральний та біогенний обмін.

Функціонування ландшафтів - це сукупність всіх процесівпереміщення, обміну і трансформації речовини і енергії всерединіПТК або між різними ПТК як інтегральний фізико-географічнийпроцес. Головними складовими функціонування ландшафтів являються: вологообмін, мінеральний обмін, газообмін, енергообмін ібіогенний кругообіг.

Мінеральний обмін в ландшафті відбувається під дією сили тяжінняі, на відміну від вологообміну, має вигляд спрямованих в один бік міграційних гравітаційних потоків, а не кругообігу. Мінеральні речовинимігрують в ландшафті у вигляді: 1) твердих продуктів денудації гірських порід, що переміщуються по схилах під дією сили тяжіння; 2) твер.дих продуктів вулканічних вивержень: 3) механічних домішок у воді(завислі наноси); 4) механічних домішок у повітрі (пил); 5) водорозчинних речовин, тобто іонів, що переміщуються з водними потоками іприймають участь в геохімічних і біохімічних реакціях. Біогенний кругообіг - це процеси утворення і руйнування органічної речовини. Утворення органічної речовини із неорганічної здійснюється первинними продуцентами (вищими рослинами, водоростями ібактеріями) за рахунок сонячної енергії і називається фотосинтезом.Руйнування органічної речовини відбувається внаслідок поїдання рослин фітофагами, а фітофагів - зоофагами, а також розкладання відмерлих органічних решток мікроорганізмами.