Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ланд.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
76.03 Кб
Скачать

38.Роль і місце ланд для підготовки вчителя.

Ландшафтознавство, як навчальна дисципліна, в загальноосвітнійшколі не викладається. Але його важливе наукове і практичне значенняотримало відповідне відображення в шкільній географічній програмі.Опосередковане знайомство з об'єктом дослідження ландшафтознавства - природним комплексом - починається вже в 5-му класі. В географічному курсі "Рідний край" учні знайомляться з окремими природними компонентами, що складають природний комплекс: гірськими породами, формами земної поверхні, складом і основними властивостямиповітря, водними об'єктами, грунтами, рослинністю і тваринним світом. Виявлення взаємозв'язків між ними є одною з вимог до навчальних досягнень учнів в цьому курсі. роль ландшафтознавства у підготовці вчителягеографії полягає в тому, що ландшафтознавство, будучи наукоюІнтеграційною, дає уявлення про природне середовище як закономірно поєднану сукупність природних компонентів і закономірно зв'язуєміж собою всі навчальні курси природничого циклу, які викладають ся в школі.

39. Предмет ланд.

предметом ландшафтознавства є властивостіі ознаки ПТК як природних тіл і об 'єктів природокористування:генезис, просторова структура, тенденції функціонування, динаміки і розвитку, стійкість до зовнішнього впливу і можливостісаморегуляції, природно-ресурсний потенціал.

40.Структура ланд.

Головними структурними частинами ландшафтознавстває: 1) морфологія ландшафту; 2) систематика ландшафтів; 3)динаміка ландшафтів; 4) геофізика ландшафтів; 5) геохіміяландшафтів; 6) ландшафтна екологія; 7) антропогенне ландшафтознавство; 8) Палеоландшафтознавство; 9) історичне ландшафтознавство; 10) аквальне ландшафтознавство; 11) космічнеландшафтознавство; 12) прикладне ландшафтознавство.

41.Зворотні і не зворотні зміни

.Зворотні зміни - це добові і річні зміни, які, за виразом Л.С.Берга,"не вносять нічого нового в усталений порядок речей", а також зміникатастрофічного характеру (наприклад, зміни, викликані землетрусами), після яких ландшафт відновлюється приблизно до того стану, вякому він був до катастрофи. При незворотних змінах "повернення доминулого стану не відбувається".

42. .Поліструктурність - це наявність у ПТК внутрішньої різноманітної структури. Розрізняють вертикальну (або радіальну) і горизонтальну (або латеральну) структуру. Вертикальна структуравиражається в ярусному розміщенні природних компонентів, що складають ПТК. горизонтальна - в упорядкованому розміщенні ПТК нижчих рангів в межах ПТК вищих рангів. Розрізняють також і часовуструктуру, під якою розуміють закономірний набір станів ПТК, які ритмічно змінюються в межах певного характерного інтервалу часу.

Існування ПТК різних рангів і, відповідно, різної складності, обумовлює наявність у ПТК певної підпорядкованості, тобто ієрархії. Ієрархія - це розташування ПТК в певному порядку від вищого до нижчоговідповідно до складності внутрішньої структури, тобто сувора супідрядність ПТК. Верхній рівень на ієрархічних сходах займають ПТКпланетарного організаційного рівня, середній - ПТК регіонального рівня, нижній - ПТК локального рівня. Найвище місце в ієрархії ПТК займає географічна оболонка, найнижче - ландшафтна фація Вузловою одиницею в ієрархії ПТК вважається ландшафт.