Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ланд.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
76.03 Кб
Скачать

29.Вертикальна структура ланд.

вертикальною структурою ландшафтів називають закономірне поєднання основних природних компонентів(літогенного, орогенного, кліматогенного, гідрогенного, педогенного і біогенного), які лежать один над одним, тобто мають вертикальну послідовність розташування. Ця послідовність така: гірські породи з підземними водами і відповідними формами рельєфу -грунти - поверхневі води - рослинність і тваринний світ - повітря.

32. Просторова структура ланд.

Кожний ПТК характеризується своєю структурою, її визначають якпросторово-часову організацію (упорядкованість) або як взаємне розташування частин і засоби їх з'єднання. Розрізняють три аспекти структури ПТК: вертикальну, горизонтальну і часову.

Вертикальна структура ПТК видображається в ярусному розташуванні природних компонентів, які входять до його складу. Обмінречовиною і енергією між окремими ярусами відбувається немовби повертикалі. З одного боку - це підняття водних розчинів по капілярахгрунту і всмоктування їх кореневою системою, висхідні потоки повітря,випарування з поверхні грунту і водойм, транспірація і т. д., з іншого випадання атмосферних опадів, їхнього просочування в грунт, випадання органічних решток і пилу і т. д.Горизонтальна структура ПТК - це упорядковане розташуванняПТК більш низького рангу в межах ПТК більш високого рангу. Обмінречовиною і енергією між окремими ПТК відбувається шляхом річкового і струмкового стоку, стікання атмосферних опадів і холодного повітря по схилах горбів в улоговини і т. д.Часова структура ПТК - це добові, сезонні, внутрішньовікові ібагатовікові зміни стану ПТК. Часова структура вивчається при дослідженні функціонування, динаміки і розвитку ПТК і буде розглянутадалі у відповідних лекціях.

Вертикальна і горизонтальна структури разом складають просторову структуру ПТК. її вивчення - сфера інтересів розділу "морфологія ландшафту". Часова структура вивчається розділом "динаміка ландшафтів".

33. Прикладні ланд. Дослідження.

Мета агроландшафтознавчих досліджень — виявлення ступеня сприятливості ландшафтних умов для ведення сільського господарства. Суть ландшафтознавчо-меліоративних досліджень полягає в оцінці ландшафтних комплексів з точки зору необхідності і можливостей їх меліорації. Головне завдання рекреаційно-ландшафтознавчих досліджень - оцінка природних і соціально-економічних можливостей ландшафтних комплексів певної території, тобто рекреаційних ресурсів, для організації відпочинку. Гострими природоохоронними проблемами називають негативні зміни природних умов, які викликані господарською діяльністю людини і супроводжуються погіршенням умов життя та здоров'я населення та ущербом для господарства. під медико-ландшафтознавчими дослідженнями розуміють дослідження ландшафтних передумов виникнення і поширення захворювань.

37. Місце ланд.

ландшафтознавство, разом з землезнавством і регіональною фізичною географією, є одним з розділів загальної фізичної географії,який вивчає природні територіальні і аквальні комплекси різноїрозмірності як складові частини географічної оболонки Землі.