Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ланд.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
76.03 Кб
Скачать

3.Реліктові,консервативні,і прогресивні елементи ланд.

Б.Б.Полинов встановив, що в кожномуландшафті представлені різновікові елементи: реліктові, консервативніі прогресивні. Реліктові елементи збереглися від минулих епох. Урочища, які сформувалися на цих елементах, вказують на попередню історію ландшафту. Реліктовими можуть бути форми рельєфу (наприклад, льодовикові), елементи гідрографічної сітки (наприклад, сухі русла річок І улоговини озер в пустелі) (мал. 7), біоценози і грунти (наприлад, степові угрупування з відповідними грунтами в тайзі і т. п.). Консервативні елементи знаходяться в повній відповідності до сучаснихприродних умов. Вони складають значну частину морфологічних одиниць ландшафту. Прогресивні елементи підкреслюють особливостірозвитку ландшафтів, відображують зміни, які в ньому зароджуються,вказують на тенденції розвитку. Прикладом прогресивних елементівможуть бути острівки лісу в степу, ерозійні форми рельєфу в мореннихландшафтах.

5.Закон нерівнозначності взаємодіючих компонентів.

всі компоненти природи за силою свого впливу один на одногонерівнозначні і, в залежності від цього, можуть бути розміщені впевний і строго постійний ряд. Це положення називають законом нерівнозначності взаємодіючих природних компонентів, а ряд, вякому вони знаходяться - "рядом Солнцева". Якщо встановитицей ряд по низхідній лінії, тобто починаючи з самого "сильного ", то він буде виглядати наступним чином: земна кора -» повітря —>води —> рослинність —> тваринний світ.

6.Підурочище.

Підурочище- це ПТК, який складається з групи генетична ідинамічно зв'язаних фацій, що займають один з елементів мезоформи рельєфу. Прикладами елементів мезоформи рельєфу є схили іднище балки, вершина і схили горба, плакорна поверхня і схили межиріччя і т.д. Прикладами підурочищ є: а) спадистий прибалковий схил з розораними сірими лісовими легко- і середнь-осуглинистимиґрунтами слабого і середнього ступеня змитості; б) вершинна (плакорна), вирівняна поверхня межиріччя, складена лесоподібними суглинками, з розораними чорноземами слабо- і середньовилугованимиважкосуглинистими; в) прируслова частина вирівняної заплави з заплавними дерновими піщаними і супіщаними грунтами під пирійно-стоколосовочервонокострицевими луками.

7.Урочища прості і складні.

Урочище - це ПТК, який являє собою закономірно побудованусистему генетична, динамічно і територіальна пов'язаних фаційабо їх споріднених груп (підурочищ), що розміщуються на одній мезоформі рельєфу. Прикладом мезоформ рельєфу є балка, яр, вододільна рівнина, заплава, надзаплавна тераса і т. д.В залежності від складності морфологічної будови виділяють прості і складні урочища. До простих урочищ відносять ті, у яких кожнийелемент мезорельєфу зайнятий тільки однією фацією. Тобто простеурочище - це ПТК, який складається тільки із фацій. Проте він суттєвовідрізняється від підурочищ, оскільки прості урочища - це поєднанняфацій, які розміщуються на різних елементах одної мезоформи рельєфу, в той час як підурочища об'єднують фації одного елементу мезоформи рельєфу. Прості урочища займають, як правило, порівняно невеликі площі. До складних урочищ відносять такі, у яких кожний елемент мезорельєфу зайнятий кількома фаціями. Тобто складні урочища завжди включають не тільки фації, але і підурочища.