Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП для самост работ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

31. Визначення коефіцієнта приросту доходу виробничого цеху підприємства внаслідок збільшення обсягу реалізації продукції.

За планом діяльності виробничого цеху підприємства обсяг реалізації продукції має становити 212 тис. грн., а валові витрати на виробництво (собівартість) продукції не перевищувати 163 тис. грн., у тому числі витрати на оплату праці виробничих робітників — 35 тис. грн.

Обчислити коефіцієнт приросту доходу виробничого цеху підприємства внаслідок збільшення обсягу реалізації на 15 % та умови, відповідно до якої частка умовно-постійних витрат у собівартості продукції цеху дорівнює 0,35.

32. Визначення достатності прибутку для самофінансування розвитку підприємства. Загальна виручка від реалізації товарної продукції підприємства має досягти 5900 тис. грн., а валові витрати на виробництво (собівартість) реалізованої продукції становити не більше 5000 тис. грн. Ставка податку на прибуток підприємства дорівнює ЗО % від загальної одержаної його величини. Сума чистого прибутку, що спрямовується на створення фонду розвитку виробництва, має скласти 440 тис. грн.

Оцінити рівень достатності прибутку для самофінансування розвитку підприємства у звітному році.

33. Розрахунок маси валового і чистого прибутку підприємства. Обчислити масу валового і чистого прибутку виробничого підприємства «Ластівка» на підставі вихідних елементно-витратних та інших показників, наведених у табл. 10.3.

Таблиця 10.3

Вихідні показники виробничо-господарської діяльності підприємства «ластівка» для розрахунків валового і чистого прибутків

Показник

Одиниця вимірювання

Значення показника

Елементи валових витрат

тис. грн.

• Матеріальні витрати

1671

• Витрати на оплату праці

1200

• Відрахування на соціальні потреби

552

• Амортизація основних фондів

250

• Інші витрати

243

Елементи витрат, які зменшують балансовий прибуток

тис. грн.

• Витрати на утримання дитячих дошкільних закладів

40

• Плата за землю

ЗО

• Податок на майно

24

• Податок з власників транспортних засобів

4

Відносні ставки і нормативи

%

• Рентабельність товарної продукції

25

• Ставка податку на прибуток

З0

34. Обчислення величини балансового прибутку підприємства на наступний рік. Обчислити величину балансового прибутку підприємства на наступний рік, враховуючи такі очікувані показники його виробничо-господарської діяльності, тис. грн.:

1) обсяг продажу виробленої продукції — 6800;

2) повні витрати на виробництво товарної продукції — 4600;

3) залишки готової продукції на складах підприємства на початок і кінець розрахункового року — відповідно 200 та 100;

4) витрати на реалізацію продукції — 50;

5) дивіденди від придбаних акцій — 10;

6) дохід від оренди майна підприємства — 25.

35. Обчислення чистого прибутку і рентабельності товарообмінної операції. Компанія «Інтеркобо» здійснює свою комерційну діяльність, використовуючи товарообмінні (бартерні) операції. Зокрема, вона обмінює бензин на насіння соняшнику, організовує з нього виробництво олії і шроту та реалізовує ці продукти на зовнішньому й внутрішньому ринках.

За розрахунковий рік компанія організувала виробництво 1540 т соняшникової олії і 1433 т шроту. Валові витрати на виробництво олії та шроту склали 739710 дол. США.

Олія соняшникова йде на експорт у повному обсязі. Ціна реалізації 1 т олії — 555 дол. США (без ПДВ). Шрот реалізується на внутрішньому ринку сільським споживачам за ціною 58,5 дол. США за 1 т (у тому числі ПДВ становить 20 % продажної ціни). Ставка податку (платежів у бюджет) дорівнює ЗО % від одержаного валового прибутку.

Обчислити:

1) абсолютну величину чистого прибутку від комерційної діяльності компанії «Інтеркобо»;

2) рентабельність товарообмінних операцій (за валовим і чистим прибутком).