Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ОЗЕД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
503.81 Кб
Скачать

2. Організація виконання контрольної роботи

Контрольна робота виконується студентами самостійно під керівництвом викладача.

Структурно контрольна робота складається з двох частин: теоретичної та розрахункової. Теоретична частина контрольної роботи готується у відповідності з вимогами розділу 5 цих методичних вказівок. Розрахункова частина готується у відповідності з вимогами розділу 6 методичних вказівок.

Контрольна робота має формувати уміння студентів індивідуально працювати над рекомендованим теоретичним та практичним матеріалом, свідомо висловлювати і захищати власну точку зору, орієнтувати студентів на засвоєння та закріплення головного, суттєвого матеріалу при вивченні тем програми, розвивати самостійне мислення, навички розумової праці.

У процесі виконання контрольної роботи студент консультується з керівником у встановлені в розкладі години консультацій.

Література, яку можна використовувати під час підготовки контрольної роботи, наведена в даних методичних вказівках. Враховуючи, що соціально-економічне життя носить динамічний характер, студентам рекомендується добирати додаткову літературу самостійно. При цьому варто залучати матеріали наукових періодичних видань.

Контрольна робота може бути написана власноручно чи надрукована згідно з загальними вимогами.

Контрольна робота має містити три рівня складності. Перший рівень складності передбачає репродуктивне відображення матеріалу, другий рівень складності - крім репродуктивного відображення практичне визначення висвітлюваного матеріалу, третій рівень має метою випробування студентом своїх творчих, дослідницьких здібностей.

Завершена контрольна робота подається керівнику в чистовому виді у встановлений термін. Якщо керівник вважає, що робота завершена, то вона допускається до захисту.

Студент, який не здав контрольної роботи, не допускається до здачі заліку з дисципліни «Основи зовнішньоекономічної діяльності».

3. Оформлення контрольної роботи

Контрольна робота виконується українською мовою і має бути переплетена.

Текст друкують за допомогою принтера на одному боці аркуша білого паперу формату А4 (210 х 297 мм), 14-м шрифтом (Times New Roman) через 1,5 інтервал. Можна також подати таблиці і ілюстрації на аркушах формату A3 (297 х 420 мм). Також контрольну роботу можна виконати в рукописному вигляді з висотою букв не менше 2,5 мм, ширина рядка не менше 8 мм.

Текст необхідно друкувати, залишаючи береги таких розмірів: верхнє, нижнє - 20 мм, ліве - 25 мм, праве - 15 мм.

Під час виконання роботи необхідно дотримуватись рівномірної щільності, контрастності і чіткості зображення в усьому тексті. У контрольній роботі мають бути чіткі, не розпливчасті лінії, літери, цифри та інші знаки. Всі лінії, літери, цифри і знаки повинні бути однаково чорними в усьому тексті.

Помилки, описки, графічні неточності можна виправляти підчищенням або зафарбуванням білою фарбою та нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого тексту (фрагменту рисунку). Допускається не більше одного виправлення на одній сторінці.

Текст основної частини поділяють на розділи та підрозділи, пункти та підпункти.

Заголовки структурних частин «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» слід розташовувати посередині рядка і друкувати великими літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи. Заголовки друкують жирним шрифтом.

Заголовки підрозділів, пунктів і підпунктів слід починати з абзацного відступу і друкувати маленькими літерами, крім першої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці. Заголовки друкують жирним шрифтом. Якщо заголовок складається з двох чи більше речень, їх розділяють крапкою.

Абзацний відступ повинен бути однаковим в усьому тексті і дорівнювати 1,25 см.

11

II Щ

Відстань між заголовком і подальшим чи попереднім текстом має бути не менше трьох інтервалів (Формат - Абзац - Интервал - 18пт).

Не допускається розміщувати назву розділу, підрозділу, а також пункту і підпункту в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено тільки один рядок тексту.

Кожну структурну частину контрольної роботи треба починати з нової сторінки. До загального обсягу роботи не входять додатки та список використаних джерел.

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів, рисунків, таблиць, формул подають арабськими цифрами.

Першою сторінкою контрольної роботи є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок контрольної роботи. Номер сторінки на титульному аркуші не проставляють. На наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Такі структурні частини контрольної роботи, як «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» не мають порядкового номера. Тобто не можна друкувати: «1. ВСТУП» або «РОЗДІЛ 6. ВИСНОВКИ». Номер розділу ставлять після слова «РОЗДІЛ», після номера крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують заголовок розділу.

Розділи роботи повинні мати порядкову нумерацію в межах викладення суті роботи і позначатися арабськими цифрами без крапки, наприклад: 1, 2, 3 і т.д.

Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, відокремленого крапкою. Після номера підрозділу ставлять крапку, наприклад: 2.3. - третій підрозділ другого розділу. Потім у тому ж рядку наводять заголовок підрозділу.

Пункти нумеруються в межах кожного підрозділу. Номер пункту складається з порядкових номерів розділу, підрозділу, пункту, між якими ставлять крапку. В кінці номера пункту ставлять крапку, наприклад: 1.3.2. - другий пункт третього підрозділу першого розділу. Потім у тому ж рядку наводять заголовок пункту.

Підпункти нумерують у межах кожного пункту за такими ж правилами, як пункти.

Ілюстрації (схеми, графіки, діаграми) необхідно подавати безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації і таблиці, розміщені на окремих сторінках контрольної роботи, включають до загальної нумерації сторінок. Таблицю, рисунок або креслення, розміри якого більше формату А4, враховують як одну сторінку і розміщують у відповідних місцях після згадування у тексті або в додатках.

Ілюстрації позначають словом «Рис.» і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, наведених у додатках. Номер ілюстрації повинен складатися з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка. Наприклад: Рис. 1.2 - другий рисунок першого розділу. Номер ілюстрації, її назву та пояснювальні підписи розміщують посередині під ілюстрацією.

Таблиці нумерують послідовно (за винятком таблиць, поданих у додатках) в межах розділу. У правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують напис «Таблиця» із зазначенням її номера. Номер таблиці повинен складатися з номера розділу та порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад: Таблиця-1.2 - друга таблиця першого розділу.

Якщо в розділі одна таблиця, її нумерують за загальними правилами.

Формули в контрольній роботі (якщо їх більше однієї) нумерують у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номери формул пишуть біля правого берега аркуша на рівні відповідної формули в круглих дужках, наприклад: (3.1) - перша формула третього розділу.

При написанні контрольної роботи студент повинен давати посилання на джерела, матеріали або окремі результати, які він наводить у роботі, або на ідеях і висновках яких розробляється проблема. Посилання в тексті контрольної роботи слід зазначати у квадратних дужках порядковим номером за переліком джерел, наприклад: «... у працях [1-7] ...».

Посилання на ілюстрації контрольної роботи вказують порядковим номером, наприклад, «рис. 1.2», на формули - порядковим номером формули в дужках «...у формулі (4.1)». На всі таблиці в тексті мають бути посилання, при цьому слово «таблиця» пишуть скорочено, наприклад: «... в табл. 1.2».

Список використаних джерел слід розміщувати в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків.

Список літератури вимагає розміщення усіх використаних джерел інформації у такій послідовності:

- закони України;

- укази президента, постанови уряду;

- директивні матеріали міністерств;

- монографії, брошури, підручники, статті із журналів, нормативні та інші джерела;

- інтернет-ресурси.

Вимоги до оформлення джерел:

а) посилання на книгу:

1. Мних Є.В. Економічний аналіз: Підручник: Вид. 2-ге, перероб. та доп. - Київ: Центр навчальної літератури, 2005. - 472 с.

б) посилання на статтю:

1. Герасимова О.Л., Фісуненко П.А. Управління ризиками та змінами в інвестиційних проектах // Збірник наукових статей „Управління розвитком”. Харківський національний економічний університет. - 2008. - № 17. – С. 40 – 42.

2. Economic and financial indicators // The Economist. - 2003. - August 9th - 15th.-P. 76-77.

в) посилання на електронні джерела інформації:

1. Офіційний сайт Державного комітету статистики України. Оперативна статистична інформація, http: // www.ukrstat.gov.ua/.

2. Офіційний сайт НПІГ «Інтерпайп». http: // www.interpipe.ua/.

Додатки розміщують у порядку появи посилань у тексті контрольної роботи.

Кожен додаток повинен починатися з нової сторінки і мати заголовок. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово «Додаток» і велика літера на позначення послідовності (Додаток А). При перенесенні додатка на наступну сторінку праворуч пишуть слова «Продовження» і вказують номер, наприклад: «Продовження табл. А.2».

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки за винятком літер Ґ, Є, І, ї, Й, О, Ч, Ь (наприклад: додаток А, додаток Б).

Додатки повинні мати спільну з рештою контрольної роботи наскрізну нумерацію сторінок.

Виклад тексту контрольної роботи повинен бути коротким, чітким і не допускати різних тлумачень.

Виклад роботи дається від першої або третьої особи множини в безособовій формі, наприклад: "значення коефіцієнта приймаємо...", "... приймають...", "...прийнято...","... приймається".

Термінологія, позначення і визначення повинні бути єдині і відповідати встановленим стандартам, а при їх відсутності загальноприйнятим в економічній літературі.