Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Кино.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
107.52 Кб
Скачать

18

Міністерство освіти і науки України

Дніпропетровський національний університет

_____________________________________________________

Кафедра видавничої справи і міжкультурної комунікації

Методичні вказівки до вивчення курсу "Історія мистецтв"

2001

Міністерство науки і освіти України

Дніпропетровський національний університет

_____________________________________________________

Кафедра видавничої справи і міжкультурної комунікації

Методичні вказівки до вивчення курсу "Історія мистецтв"

Дніпропетровськ

РВВ ДНУ

2001

Викладені короткі теоретичні відомості з історії світового та українського кіно і сводночас формульовані контрольні запитання, а також подаються рекомендації щодо тематики практичних занять, список рекомендованої літератури, теми рефератів.

Методичні вказівки призначені для студентів-журналістів, які вивчають курс "Історія мистецтв", а також для філологів, мистецвознавців і тих, хто цікавиться кіномистецтвом.

Темплан 2001, Поз. 109

Методичні вказівки до вивчення курсу "Історія мистецтв"

Укладачі: канд. філол. наук, доцент І. М. Нікітіна

канд. філол. наук, доцент Н. І. Іванова

канд. філол. наук, доцент Л. В. Куценко

Редактор І. І. Баккуменко

Коректор Г. О. Проколущенко

___________________________________________________

Підписано до друку . Формат 60х84/16.

Папір друкарський. Друк плоский

Ум. друк. арк. . Ум. фарбо.-відб. . Обл. -вид. арк.

Тираж 100 пр. Зам.№

_____________________________________________________

РВВ ДНУ, вул. Наукова, 13, м. Дніпропетровськ, 49050.

Друкарня ДНУ, вул. Наукова, 5, м. Дніпропетровськ, 49050

Передмова

"Історія світового кіно" є складовою частиною передбаченого навчальним планом курсу "Історія мистецтв", що у свою чергу доповнює фундаментальний курс "Історія світової культури". Кіно як мистецтво у такий же спосіб, як і театр, подається "широким планом", із врахуванням посиленої уваги ЗМІ до цього мистецтва, а також важливості досвіду кінематографа для телебачення, яке використовує його досягнення, його "мову". Саме це мотивує аспект розробленого для журналістів курсу: вивчення вищих художніх досягнень кіномистецтва в історичному плані й у жанровій різноманітності, шляхи становлення світового кіно як авторського. Частина посібника, присвячена зарубіжному кіномистецтву, написана доц. І. М. Нікітіною , доц. Л.В. Куценко розділ "Українське кіномистецтво – канд.філол.наук Н.І. Івановою.

Структура посібника визначається навчальним планом: 36 годин - лекції, 18 годин - практичні заняття. Коротко висвітлюючи проблематику кожної лекції, ми водночас формулюємо контрольні запитання, а також напрямок тем залікових рефератів: різноманітність матеріалу та розмаїття смаків студентів вимагає з’ясування тем в індивідуальному порядку.

Специфіка предмета диктує оптимальну форму практичних занять: груповий перегляд 9 стрічок, їх рецензування (додаткова журналістська практика) та обговорення фільмів і рецензій. Рекомендований список художніх кінофільмів приблизний, він може варіюватися. Складаючи його, ми виходили з місцевих можливостей: проглянути ці стрічки можна або в кіноклубі "Мисль", або на відеокасетах, накопичених у факультетській лабораторії.

Залік передбачає перегляд основних класичних стрічок, відвідування лекційного курсу та практичних занять, написання 5 відгуків, 5 рецензій та реферату.