Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка денне відділення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
886.27 Кб
Скачать

2. Навчальна гра з теми "Колективні договори"

Одним із механізмів узгодження особистих і колективних інтересів на підприємстві є укладання колективного договору. Колективний договір покликаний, з одного боку, забезпечити захист прав і соціальні гарантії працівників, а з іншого - визначити заходи підвищення ефективності роботи підприємства і на цій основі зумовити фінансову і матеріальну базу для соціального розвитку колективу організації.

Погляд на колективний договір як на механізм узгодження інтересів роботодавця і працівників дозволяє оцінити його структуру, зміст, процедуру його розробки, обговорення й укладання.

Мета гри:

1. Закріпити та поглибити знання з розробки та укладання колективного договору.

Удосконалити вміння організовувати та вести переговори з підготовки проекту колективного договору. Оцінити процедуру укладання колективного договору з позицій роботодавця, профспілкових організацій та представників, вільно обраних на загальних зборах працівників або уповноважених ними органів.

Практично освоїти механізм узгодження інтересів різних сторін трудового договору. Дати можливість студентам проявити творчість, винахідливість у розв'язанні поставлених завдань.

Завдання гри: розробити проект колективного договору організації.

Учасники гри:

  1. Керівник організації та його заступники, фахівці з праці та соціальних питань.

  2. Представники виборного органу профспілкової організації

  3. Представники працівників, вільно обрані на загальних зборах

Порядок проведення гри. Гра проводиться у 4 етапи загальною тривалістю від 2 до 4 навчальних годин (аудиторних занять) залежно від контингенту слухачів і загального ліміту навчального часу з інтервалами для самостійного опрацювання матеріалу.

Зміст та правила гри:

Перший етап (20 хв.). Студентам роз'яснюються правила гри, їх функції і ролі. Доречно коротке вступне слово щодо значення узгодження інтересів сторін соціально-партнерських відносин і значення колективного договору як локального нормативно-правового акта.

Студентів розподіляють на рольові групи (5-6 осіб), які представляють у навчальній грі різні зацікавлені сторони і беруть участь у формуванні й обговоренні змісту колективного договору: представники роботодавця; представники профспілкової організації, які діють відповідно до своїх статутів; представники працівників, вільно обрані на загальних зборах (уповноважені ними органи); рада трудового колективу; рада жінок; рада молоді; рада ветеранів.

З числа студентів формується група незалежних посередників. Умовно ця група називається "Трудовий арбітраж".

Студенти групи одержують рольові завдання і кожен студент добирає конкретний матеріал для самостійного і групового опрацювання, а саме:

  • коротку характеристику конкретного підприємства (реальний об'єкт);

  • довідку (проект тез доповіді керівника організації) про виконання колективного договору за минулий рік;

  • проект колективного договору організації на наступний строк;

  • ситуаційні (практичні) завдання для попереднього розгляду студентами, статистичні дані, проблемні статті з періодичних видань щодо укладання колективного договору, соціально-партнерських угод, проекти нормативно-правових актів та інші методичні матеріали.

Другий етап - експертне опрацювання проекту колективного договору і розробка пропозицій з позицій рольових інтересів.

Спочатку кожен студент самостійно опрацьовує зібраний матеріал. Потім проводиться його обговорення і спільна підготовка пропозицій у рольових групах. Зібраний матеріал студенти самостійно опрацьовують у позаурочний час. На обговорення в рольових групах і підготовку пропозицій планується 30 хв. навчального (аудиторного) часу. Якщо для самостійного опрацювання виділяється аудиторний час, то на весь другий етап планується одне заняття.

До рольових завдань груп належить оцінка проекту колективного договору за критеріями, що відображають рольові інтереси, та підготовка пропозицій щодо внесення змін до проекту колективного договору організації чи приведення його у відповідність до чинного законодавства України про працю. Так група готується до третього етапу - обговорення проекту колективного договору на загальних зборах (конференції) працівників організації.

Для правильного підходу до виконання рольового завдання слід рекомендувати студенту спочатку обміркувати й обговорити коло своїх рольових інтересів, спробувати збагнути соціальну позицію посадової особи, представників трудового колективу, ролі яких вони виконують. Студенти групи можуть домовитися про розподіл ролей між собою, хто й у якій послідовності буде виражати думку працівників організації.

Студенти повинні знати, за якими критеріями і шкалою буде оцінювати їхню діяльність журі. Про це потрібно повідомити ще на першому етапі.

Третій етап - імітація загальних зборів працівників щодо обговорення і прийняття колективного договору (планується одна година навчального часу).

Збори веде група, яка виконує роль роботодавця, РТК чи представників профспілкової організації. Успішність процес узгодження інтересів багато в чому залежить від того, як ведеться процес обговорення колективного договору за загальними критеріями група може отримати додаткову оцінку за ведення загальних зборів працівників організації.

На занятті відтворюється процедура обговорення проекту колективного договору. Заслуховується керівник організації чи його заступник, представник профкому (доповідають групи, які грають відповідні ролі), ставляться запитання, надається слово кожній із зацікавлених сторін, представлених у грі іншими рольовими групами. їм також можуть ставитися запитання, їхні пропозиції обговорюються. Журі та група незалежних посередників можуть ставити запитання, однак в обговоренні проекту колективного договору на цьому етапі вони участі не беруть.

Група повинна, власне кажучи, організувати ухвалення колективного рішення щодо кожної з пропозицій, що пролунали: чи прийняти чи відхилити його, дати доручення для вивчення тощо. Весь хід обговорення організується нею самостійно. Викладач і журі, як правило, не втручаються у цей процес, залишаючи за собою можливість для оцінки і коментарів заключної частини гри.

Четвертий етап - коментарі журі та незалежних посередників, розгляд гри і висновок. На цей етап планується до 20 хв навчального часу.

Пізнавальний ефект цього етапу заняття, як і гри в цілому, багато в чому залежить від рівня кваліфікації членів журі. Тому в групу журі варто підбирати найбільш підготовлених студентів. За відсутності таких у склад журі можуть бути включені спеціально запрошені консультанти, викладачі (керівники гри).

Студенти, які входять до складу журі, повинні так само, як і всі інші, опрацювати ситуаційний матеріал і об'єктивно оцінити проект колективного договору.

Група журі починає виступ з аргументованої оцінки проекту колективного договору, тому що ця група не зв'язана позицією рольового інтерес), вона має можливість оцінити договір з точки зору відповідності чинному законодавству України. Варто заслухати думку незалежних посередників. В якій послідовності надавати їм слово вирішує група журі. Потім група журі оцінює діяльність рольових груп у балах за кожним заздалегідь обумовленим критерієм.

Слід мати на увазі, що оцінка в балах не є головним підсумком гри, вона має допоміжний характер і призначена в основному для привнесення в ігровий процес духу змагальності. Важливе пізнавальне значення мають коментарі до оцінок. Члени журі повинні пояснити, чому і за що вони знизили оцінки кожній з рольових груп за тим або іншим критерієм. Можливі дискусії (короткий обмін думками) між учасниками гри з принципових питань.

Предметом оцінювання й обговорення має бути питання про те, наскільки вдалося за допомогою механізму обговорення й укладання колективного договору врахувати всі групові інтереси працівників і роботодавця. Варто оцінити й організацію самого процесу обговорення. При цьому як критерії оцінки слід розглянути, наскільки в ході обговорення були реалізовані такі принципи, як демократичність, об'єктивність, правомірність і прагнення до узгодження інтересів і позицій. За такими критеріями, зокрема, можна дати додаткову оцінку групі, яка вела загальні збори працівників організації.

Оцінку діяльності груп у грі за цими критеріями у своєму заключному слові дає і викладач, попередньо вислухавши думку журі й інших студентів. Керівники гри (якщо вони не входять до складу журі) також оцінюють діяльність груп за тими самими критеріями і шкалою балів, що й журі, і повідомляють студентам порівняльні результати.

Підбиття підсумку навчальної гри здійснюється залежно від складу студентів, рівня підготовленості журі і ряду інших факторів, однак в усіх випадках викладач при підбитті підсумків звертає увагу студентів на мету та завдання заняття і у короткому опитуванні студентів виявляє ступінь досягнення пізнавального ефекту заняття.

Рольові завдання групам

Рольове завдання групі "Роботодавець":

  1. Оцінити, наскільки пропонований проект колективного договору сприяє виконанню плану діяльності організації; оцінити фінансову і матеріальну забезпеченість пропонованих заходів, їхню правову обґрунтованість.

  2. Запропонувати, які зміни слід внести до проекту колективного договору.

  3. За критеріями, наведеними у табл. 1, оцінити пропозиції інших зацікавлених сторін у ході обговорення проекту колективного договору.

Рольове завдання групі "Профком":

  1. Оцінити повноту структури проекту колективного договору (розділи, заходи, додатки).

  2. Оцінити рівень соціальної і правової захищеності працівників, ступінь реальності виконання запропонованих заходів і заходи контролю за виконанням колективного договору.

  3. Запропонувати, які зміни слід внести до пропонованого проекту колективного договору.

  4. За критеріями, зазначеними у табл. 1, оцінити пропозиції інших зацікавлених сторін колективного договору.

Рольове завдання групі "Жінки":

  1. Оцінити проект колективного договору з позицій інтересів жінок колективу організації: соціальні гарантії працюючим і тимчасово непрацюючим жінкам; правову захищеність жінок; умови праці і побуту, що сприяють підвищенню ефективності та якості роботи, моральної і матеріальної зацікавленості жінок.

  2. Запропонувати, які зміни слід внести до проекту колективного договору.

  3. За критеріями, зазначеними у табл. 1, оцінити пропозиції інших груп працівників організації.

Рольове завдання групі "Молодь":

  1. Оцінити проект колективного договору з позицій інтересів молодих працівників організації: надання соціальних гарантій і правового захисту молоді; можливість підвищення кваліфікації; умови праці, побуту і відпочинку, що забезпечують задоволення соціально-культурних, матеріальних і моральних запитів молоді.

  2. Запропонувати, які зміни слід внести до проекту колективного договору.

  3. За критеріями, зазначеними у табл. 1, оцінити пропозиції інших груп працівників організації.

Рольове завдання групі "Ветерани":

  1. Оцінити проект колективного договору з позицій інтересів ветеранів: соціальна і правова захищеність ветеранів; особливі умови і пільги пенсійного забезпечення; умови праці і побуту (у тому числі режим і умови праці працюючих пенсіонерів).

  2. Запропонувати, які зміни слід внести до проекту колективного договору організації.

  3. За критеріями, зазначеними у табл. 1, оцінити пропозиції інших зацікавлених сторін колективного договору.

Рольове завдання групі "РТК":

  1. Основне завдання — узгодити інтереси працівників організації та роботодавця, укласти колективний договір в організації. Заслухати пропозицію кожної рольової групи. Забезпечити їх демократичне й об'єктивне обговорення.

  2. Дати свою оцінку проекту колективного договору.

  3. З урахуванням висловлених пропозицій усіх зацікавлених сторін прийняти рішення, які зміни слід внести до проекту колективного договору.

Рольове завдання групі "Незалежні посередники":

  1. Зважаючи на те, що група умовно представляє інтереси працівників, оцінити, як сприятимуть заходу, включені до проекту колективного договору забезпечення прав людини.

  2. Запропонувати, які зміни слід внести до проекту колективного договору.

  3. Оцінити за критеріями, зазначеними у табл. 1, пропозиції інших груп працівників організації.

Рольове завдання груп "Журі":

  1. Оцінити проект колективного договору з об'єктивної точки зору. Особливу увагу звернути на те, наскільки враховує він групові інтереси в колективі організації.

  2. Оцінити діяльність рольових груп за критеріями, зазначеними у табл. 1, у балах. Колективна оцінка всієї групи журі виводиться як середня з індивідуальних оцінок її членів. Прокоментувати оцінки, за що і чому знижено бали за кожним критерієм.

  3. Оцінити процедуру обговорення проекту колективного договору за такими принципами: демократичність, об'єктивність, правомірність, узгодження інтересів.

Таблиця 1. Критерії та шкала оцінок рольових груп

Критерії

Роботодавець

Профком

Жінки

Молодь

Ветерани

РТК

  1. Виконання рольового завдання

  2. Ефективність пропонованих

рішень

  1. Правова обґрунтованість пропозицій

  2. Реалістичність пропозицій

  3. Додаткова оцінка

Разом

Кожен критерій оцінюється у 5 балів. Сумарний максимум 20 балів.