Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка денне відділення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
886.27 Кб
Скачать

Тема 7. Матеріальна відповідальність сторін трудового договору.

План практичного заняття

  1. Поняття матеріальної відповідальності за трудовим правом.

  2. Підстава та умови матеріальної відповідальності працівників.

  3. Види матеріальної відповідальності працівників.

  4. Обмежена матеріальна відповідальність — основний вид відповідальності.

  5. Повна матеріальна відповідальність працівників. Випадки повної матеріальної відповідальності працівників.

  6. Письмові договори про повну матеріальну відповідальність.

  7. Колективна (бригадна) матеріальна відповідальність працівників.

Завдання 1. Вкажіть відмінності:

а) матеріальної відповідальності за трудовим правом та майнової відповідальності за цивільним правом;

б) матеріальної відповідальності працівників та матеріальної відповідальності військовослужбовців.

Завдання 2. Що слід розуміти під нормальним виробничо-господарським ризиком? Які обставини виключають матеріальну відповідальність за трудовим правом?

Завдання 3. Дайте визначення поняття таких термінів: "матеріальна відповідальність за трудовим правом", "підстава матеріальної відповідальності", "умови матеріальної відповідальності", "пряна дійсна шкода", "господарський ризик", "крайня необхідність", "обмежена матеріальна відповідальність", "повна матеріальна відповідальність".

Завдання 4. Підготуйте проект наказу про притягнення працівника до матеріальної відповідальності: за шкоду, заподіяну працівником через випуск бракованої продукції; за шкоду, що виникла внаслідок незбереження працівником увіреного йому майна на підставі договору про повну матеріальну відповідальність; за шкоду, що виникла внаслідок проведених підприємством зайвих виплат через недбале оформлення документів бухгалтером; за шкоду, заподіяну пошкодженням комп'ютера, що належить підприємству, під час його самовільного використання.

Розв’язати задачі:

Задача № 1. Під час робочої зміни токар Квасницький — член бригади, переведеної на орендний підряд, — через недбалість пошкодив верстат із числовим управлінням. Верстат простояв п'ять днів у зв'язку з ремонтом. За ремонтні роботи працівникам було виплачено 1600 грн. вартість заміненої деталі становила 2800 грн. простій верстата обійшовся в 6000 грн. не одержаних доходів. Ці суми були віднесені на госпрозрахунковий прибуток бригади, що відповідно відобразилося на оплаті праці членів бригади. Рада бригади поставила питання перед адміністрацією підприємства про притягнення Квасницького до матеріальної відповідальності та відшкодування шкоди в повному розмірі, оскільки майнові втрати суттєво знизять прибуток бригади. Середній заробіток Квасницького становить 700 грн. Квасницький заперечував проти відшкодування збитків у повному розмірі, мотивуючи тим, що він заподіяв шкоду через недбалість. Крім того, він вважав, що його середній заробіток менший, оскільки в нього не повинні включатися доплата за суміщення професії фрезерувальника і надбавка за високу професійну майстерність.

Вирішіть трудовий спір.

Задача № 2 Лаборант Воронков, проводячи лабораторні дослідження, підключив прилад до мережі високої напруги, внаслідок чого останній став повністю непридатним. Наказом по інституту Воронкову оголосили догану, і зобов'язання відшкодувати заподіяну шкоду в повному розмірі. Воронков заперечував, посилаючись на те, що прилад він зіпсував випадково, а застосування двох стягнень за один проступок незаконне.

Чи можливе застосування матеріальної відповідальності одночасно з дисциплінарною?

Чи є умисна вина необхідною умовою для покладення на працівника матеріальної відповідальності?

Яку відповідальність має нести Воронков за знищення приладу?

Задача № 3. Качмар працював інженером на заводі. 25 червня 2003 р. він виїхав з шофером Дідиком на автомашині заводу у відрядження. Зупинившись на відпочинок, Качмар і Дідик вживали алкогольні напої, потім Качмар, витягши у сплячого водія ключі запалювання, поїхав на машині за горілкою. Дорогою Качмар попав в аварію, чим заподіяв заводу матеріальну шкоду на суму 1569 грн. Керівник підприємства викликав юрисконсульта і зажадав консультації щодо притягнення винних до юридичної відповідальності.

Надайте консультацію.

Задача № 4. Водій міжрайбази Костюк перевозив у машині райспоживспілки тканини. Дорогою його машина потрапила в аварію, внаслідок якої водій отримав травму і на машині швидкої допомоги був доставлений до лікарні.

Автоінспекцією встановлено, що причиною аварії став незаконний обгін машини райспоживспілки автофургоном. Після оприходування товару, що його перевозив Костюк, було встановлено недостачу одного рулону шерсті. База пред'явила позов до Костюка про відшкодування вартості рулону шерсті, зазначивши, що з ним було укладено договір про повну матеріальну відповідальність.

Чи підлягає позов бази задоволенню?

Задача № 5. У касира Іванківа на день видачі зарплати працівникам підприємства раптово погіршився стан здоров'я. Він попросив бухгалтера цього самого підприємства Костіва провести видачу готівки, оскільки вважав, що останній є матеріально відповідальною особою. Наступного дня було виявлено недостачу готівкових коштів у касі підприємства.

Керівник підприємства видав наказ, яким зобов'язав Костіва повернути всю суму нанесених збитків. Бухгалтер не погодився з таким наказом та оскаржив його до суду. У своїй заяві він зазначив, що усі гроші, які залишилися після розрахунків з працівниками, було повернуто до каси підприємства. Куди зникли 3800 грн. він не знає, а відповідальність повинен нести головний касир підприємства Саєнко, який особисто прийняв від нього залишок невиплаченої заробітної плати в сумі 1200 грн.

Вирішіть справу.

Нормативно-правові акти і судова практика:

  1. КЗпП України. — Гл. 9.

  2. Про охорону праці: Закон України від 14 жовтня 1992 р. № 2694-ХІІ (у ред. Закону України від 21 листопада 2002 р. № 229-ІУ (зі змін, і доп.) // Відомості Верховної Ради України. -2003. — №2. — Ст. 10.

  3. Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності: Закон України від 23 вересня 1999 р. № 1105-ХІУ (зі змін, і доп.) // Відомості Верховної Ради України. — 1999. — № 46-47. — Ст. 403.

  4. Про визначення розміру збитків, завданих підприємству, установі, організації розкраданням, знищенням (псуванням), недостачею або втратою дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та валютних цінностей: Закон України від 6 червня 1995 р.

  5. Порядок визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей: Затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22 січня 1996 р. № 116 (із доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України №34 від 20 січня 1997 р. та № 1402 від 15 грудня 1997 р.) // ЗП України. — 1996. — № 6. — Ст. 192.

  6. Про затвердження Переліку робіт, при виконанні яких може запроваджуватися колективна (бригадна) матеріальна відповідальність, умови її застосування і Типового договору про колективну (бригадну) матеріальну відповідальність: Наказ Міністерства праці України від 12 травня 1996 р. № 43 // Людина і праця: Інформаційний бюлетень Міністерства праці України. — 1997. — № 1.

  7. О порядке заключения письменних договоров о погной материальной ответственности рабочих и служащщх за необеспечение сохранности ценностей, переданньїх им для хранения или для других целей: Постановление Совета Министров СССР от 3 октября 1977 г. № 889 // СП СССР. —1977. — № 26. — Ст. 167.

  8. Об утверждении перечня должностей и работ, замещаемых или выполняемых работниками, с которыми предприятием, учреждением, организацией могут заключаться письменньіе договори о полной материальной ответственности за необеспечение сохранности ценностей, передаяных им для хранения, обработки, продажи (отпуска), перевозки или применения в процессе производства, а также типового договоре о полной индивидуальной материальной ответственности: Постановление Государственного Комитета Совета Министров СССР по труду и социальньїм вопросам и Секретариата Всесоюзного Центрального Совета Профессиональньіх Союзов от 28 декабря 1977 г. № 447/24 // Бюллетень Государственного комитета Совета Министров СССР по труду и социальным вопросам. — 1978. — № 4.

  9. Про судову практику в справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 29 грудня 1992 р. № 14 (зі змін, і доп.) // Кодекс законів про працю України з постатейно-систематизованими матеріалами / За ред. В.М. Вакуленка. — К.: їстина, 2001. — 800 с.

  10. Збірник законів України про працю / Упоряд. Н.В. Болотіна. — К.: Знання, 2008. — 349 с.

  11. Кодекс законів про працю України з постатейно-систематизованими матеріалами / За ред. В.М. Вакуленка. — К.: Істина, 2001. — 800 с.

Література

  1. Болотіна Н.Б. Трудове право України: [Підручник.] — 5-те вид., перероб. і доп. / Н. Б. Болотіна. — К.: Знання, 2008. — 860 с. — Гл. 14.

  2. Трудове право України: Підручник / За ред. Н.Б. Болотіної, Г.І. Чанишевої. — К-: Т-во "Знання", КОО, 2001. — Гл. 13.

  3. Багірова І. Застосування законодавства щодо відшкодування моральної шкоди / І. Багірова // Право України. — 2006. — № 5. — С. 89—91.

  4. Хуторян Н. М. Реформування трудового законодавства про матеріальну відповідальність / Н. М. Хуторян // Держава і право. 36. наук, праць. — Юридичні і політичні науки. — 2006. — Вин. 34. — С. 318—322.