Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка денне відділення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
886.27 Кб
Скачать

II. Учасники гри та їх функції

У грі одночасно беруть участь усі студенти групи — 20—26 осіб, які попередньо на лекції і самостійно вивчають питання про порядок укладення колективних договорів і порядок розгляду колективних трудових спорів.

Керівник гри і його референт. Функції керівника гри здійснює викладач, який бере собі помічника — найбільш підготовленого студента. Важливою функцією керівника є організація активної роботи всіх її учасників, координація їх діяльності і контроль. Керівник синхронізує діяльність учасників, веде облік результатів у процесі гри, розбирає їх, аналізує помилки і відмічає правильні дії учасників. Гру можна поділити на етапи, в кінці кожного з них підвести короткі підсумки з аналізом конкретних дій учасників та вказівкою на позитивні сторони та недоліки.

Представник працівників. Такою особою в даному спорі є інженер Маркіян. Його роль має виконувати найбільш підготовлений, ініціативний студент. Протягом гри представник повинен продемонструвати не лише знання законодавства, а й уміння керувати трудовим колективом, виявляти його інтереси, формулювати вимоги, представляти і відстоювати інтереси колективу у примирній комісії і трудовому арбітражі, а також у відносинах з власником підприємства. При цьому він має виявляти рішучість і водночас комунікабельність.

Власник підприємства. Роль власника має виконувати студент, добре обізнаний у правовому регулюванні підприємницької діяльності підприємства. Він має орієнтуватися в економічних показниках підприємства, знати, звідки беруться кошти на оплату праці, з яких частин складається зарплата, як визначається розмір конкретних ставок, окладів, як приймається рішення щодо виплати зарплати або її затримки тощо. Роботодавець повинен знати й трудове законодавство, зокрема щодо відносин із профспілками, однак він послідовно до кінця спору має обстоювати свою позицію власника, який уміє ефективно керувати підприємством, забезпечувати отримання високих прибутків, водночас не бажає мати ніяких обмежень у прийнятті рішень.

Члени примирної комісії. До їх числа входять представники трудового колективу і сторони власника. Примирна комісія на основі чинного законодавства прагне розв'язати спір на цій стадії.

Члени трудового арбітражу. До їх числа входять представники трудового колективу, сторони власника, фахівці, експерти та інші особи.

Представник Національної служби посередництва і примирення. Представники Національної служби посередництва і примирення можуть брати участь у вирішенні колективного трудового спору (конфлікту) на всіх його стадіях. Національна служба посередництва і примирення на прохання сторін колективного трудового спору (конфлікту) пропонує кандидатури незалежних посередників, членів трудового арбітражу, координує роботу трудового арбітражу, направляє своїх спеціалістів, експертів для участі у роботі примирних органів.

Незалежний посередник. Це — визначена за спільним вибором сторін особа, яка сприяє встановленню взаємодії між сторонами, проведенню переговорів, бере участь у виробленні примирною комісією взаємоприйнятого рішення.

Заступник голови районної державної адміністрації. Якщо у вимогах найманих працівників чи профспілки містяться питання, вирішення яких відповідно до законодавства віднесено до компетенції центральних або місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Національна служба посередництва і примирення надсилає свої рекомендації разом з відповідними матеріалами керівникам цих органів, які повинні їх розглянути у семиденний строк і проінформувати про прийняті ними рішення сторони колективного трудового спору (конфлікту) та Національну службу посередництва і примирення.

Адвокат. Виконує роль приватного юридичного консультанта, котрий надає консультації будь-якій стороні у спорі, а також усім заінтересованим учасникам.

Учасники зборів. Активно підтримують свою позицію, вносять пропозиції щодо найбільш оптимальних шляхів розв'язання конфлікту.

Інші працівники підприємства. Це працівники, які з різних причин не брали участі у зборах. Вони повинні визначитися, чи підтримують учасників зборів або ж бажають працювати на попередніх умовах.

Методичні поради

Студенти ознайомлюються з правилами проведення гри заздалегідь, приблизно за тиждень до її проведення. Ролі студенти розподіляють самостійно. При цьому слід ураховувати особисті дані, знання та здібності кожного з учасників, їх психологічну сумісність при формуванні різних органів, які зайняті у грі. На найбільш складні ролі доцільно призначити дублерів, які можуть виконувати функції референта основного виконавця.

Слід зауважити, що розв'язання колективного спору має відбуватися у режимі найбільш наближеному до юридичної процедури, а не перетворюватися на мітинг або сварку.

Головним завданням учасників гри є вміння виявити правовий аспект у конкретній ситуації, сформулювати питання, які вимагають вирішення. Таке вміння повинно оцінюватися так само високо, як і правильна відповідь на поставлене питання.