Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка денне відділення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
886.27 Кб
Скачать

3. Навчальна гра з теми "Трудовий договір"

Варіант 1

Мета гри:

Закріпити та поглибити теоретичні знання, сформувати практичні навички щодо порядку звільнення з роботи працівника з ініціативи роботодавця.

Навчитися спілкуватися з правничих питань, логічно та послідовно висловлювати та захищати свою позицію, вести дискусію з опонентами, ставити точні та змістовні запитання та будувати відповіді, посилаючись на норми трудового законодавства України.

Завдання гри: розробити проект наказу про звільнення працівника з роботи з ініціативи роботодавця та документи, які підтверджують підстави звільнення з роботи цього працівника.

Учасники гри:

  1. Керівник організації, його заступник, юрисконсульт, начальник відділу кадрів (інспектор по кадрах), керівник структурного підрозділу.

  2. Представники виборного профспілкового органу організаціїта трудового колективу.

  3. Працівник, якого звільняють з роботи, менеджер та інші працівники організації.

  4. Експерти (кількість експертів залежить від кількості груп студентів).

Порядок проведення гри. Гра складається з чотирьох етапів: розподіл ролей; ознайомлення учасників з правилами навчальної гри та вимогами щодо оформлення звільнення працівника з роботи; сюжетно-рольова гра (порядок звільнення працівника з роботи за порушення трудової дисципліни); аналіз результату навчальної гри.

На підготовку та проведення навчальної гри необхідно 4 години (два семінарських заняття). Студентів розподіляють на 3-4 групи з максимальною кількістю 7 студентів. Група розподіляє ролі учасників гри між собою самостійно і вибирає старосту групи. Кожна група отримує правову ситуацію про звільнення працівника з роботи і на наступне заняття повинна підготувати всі необхідні для звільнення працівника документи. На передодні заняття (за 2-3 дні) старости всіх груп здають експертам підготовлені групами матеріали, які за представленими матеріалами готують висновок щодо законності звільнення працівника, якості представлених доказів.

На наступному семінарському занятті розігрується процедура звільнення працівника з роботи. Кожна група має 10 хв на представлення процедури звільнення та 10 хв на дискусію щодо додержання підстав і порядку звільнення працівника. Експерти ставлять запитання щодо доказів і підстав звільнення працівника, уточнюють підстави та процедуру звільнення. Студенти інших груп теж можуть ставити запитання щодо підстав звільнення.

Потім визначаються найдосконаліші матеріали про звільнення за порушення трудової дисципліни працівника. Експерти та студенти висловлюють та обґрунтовують свої думки.

Експерти оцінюють результати гри та ігровий процес за погодженням з групою за критеріями, наведеними у табл. 2 (за кожний до 5 балів).

Таблиця 2 Критерії та шкала оцінок груп

Критерії

Роботода-

вець

Профком

Жінки

Молодь

Ветерани

РТК

1. Знання матеріалу

2. Уміння застосувати свої

знання на практиці

3. Використання судової

практики

4. Самостійність студентів

5. Творчий підхід студентів

6. Повнота, правильність та

доказовість відповідей

7. Уміння працювати в ко-

лективі

8. Оформлення матеріалів

звільнення з роботи

Разом

У кінці заняття викладач підбиває підсумки навчальної гри.

Варіант 2.

Мета гри:

  1. Закріпити та поглибити знання про порядок розірвання трудового договору за п. 1 ст. 40 КЗпП України.

  2. Удосконалити практичні вміння, навички щодо порядку розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця.

Завдання навчальної гри: підготувати матеріали про звільнення працівника за п. 1 ст. 40 КЗпП України.

Учасники навчальної гри:

  1. Керівник організації та його заступники, фахівці з праці та соціальних питань, керівники структурних підрозділів організації, начальник відділу кадрів організації.

  2. Представники виборного органу профспілкової організації.

  3. Працівники, стосовно яких вирішується питання про звільнення за п. 1 ст. 40 КЗпП України.

Порядок проведення гри. Навчальна гра проводиться в чотири етапи з інтервалом для самостійного опрацювання матеріалу та підготовки зразків документів про звільнення працівників (одне семінарське заняття).

Правила навчальної гри. Студентів розподіляють на рольові групи (5-7 студентів), що представляють у навчальній грі різні сторони, які беруть участь у розірванні трудового договору за п. 1 ст. 40 КЗпП України. З числа студентів може формуватися група експертів. Кожен студент розробляє документи відповідно до своєї ролі у навчальній грі. На занятті відтворюється процедура звільнення працівників з роботи за п. 1 ст. 40 КЗпП. Працівники, які не згодні з рішенням роботодавця про їх звільнення, готують позовну заяву до місцевого суду і викладають підстави незаконного звільнення з роботи.

Підбиття підсумків гри може проводити група експертів і викладач за методикою, запропонованою у першому варіанті навчальної гри.