Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка денне відділення.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
886.27 Кб
Скачать

Тема 9. Трудові спори.

План практичного заняття

  1. Поняття індивідуальних трудових спорів.

  2. Причини виникнення спорів.

  3. Загальний та спеціальний порядок вирішення індивідуальних трудових спорів.

  4. Комісія по трудових спорах (КТС) — первинний орган з розгляду індивідуальних трудових спорів.

  5. Порядок розгляду спорів у КТС та виконання ухвалених нею рішень.

  6. Розгляд індивідуальних трудових спорів судами.

  7. Поняття, предмет і сторони колективних трудових спорів.

  8. Порядок формування вимог найманих працівників.

  9. Порядок вирішення колективного трудового спору примирною комісією. Правовий статус посередника.

  10. Порядок діяльності трудового арбітражу.

  11. Національна служба посередництва і примирення та її повноваження.

  12. Право працівників на страйк та порядок його проведення. Правові наслідки законного і незаконного страйку.

  13. Юридична практика зарубіжних країн у сфері вирішення трудових спорів.

Завдання 1. Спробуйте розібратися з термінологією: «трудові спори», «трудові суперечки», «трудові конфлікти», «розбіжності між роботодавцем та працівником».

Завдання 2. Порахуйте, за якої найменшої кількості поданих голосів «за» рішення КТС буде вважатися ухваленим, якщо до її складу обрано 10 членів? А 13,17, 20?

Завдання 3. Проаналізуйте порядок вирішення колективного трудового спору примирною комісією і трудовим арбітражем. Що є спільного й особливого у процедурі та результатах діяльності цих органів?

Завдання 4. До компетенції яких органів входить розгляд таких спорів?

  • про поновлення на роботі за заявою працівника, звільненого за результатами випробування;

  • між працівниками і профкомом про розмір допомоги в разі тимчасової непрацездатності;

  • за заявою працівника про визнання недійсними умов трудового договору, що суперечать законодавству про працю;

  • між власником і профкомом про перегляд і введення нових норм виробітку;

  • між працівниками швейної фабрики і директором фабрики про невиплату заробітної плати за два місяці.

Розв’язати задачі:

Задача № 1. Гнатенко працювала в їдальні № 13 тресту їдалень бухгалтером та одночасно була головою профспілкового комітету цієї їдальні. Наказом по тресту їдалень Гнатенко за порушення трудової дисципліни була звільнена за п. 3 ст. 40 КЗпП України. Вважаючи звільнення неправильним, Гнатенко звернулася до суду з позовом про поновлення на попередній посаді. Ухвалою суду позивачці було відмовлено у прийнятті позовної заяви з тих мотивів, що вона не зверталася за вирішенням спору до комісії з трудових спорів.

Чи законна ухвала суду?

Задача № 2. Трегубенко поступив на роботу слюсарем у ремонтну майстерню. Попрацювавши три місяці, Трегубенко захворів і після двох тижнів хвороби пред'явив лікарняний листок з проханням виплатити йому допомогу по тимчасовій непрацездатності.

У профкомі, куди звернувся Трегубенко, йому в призначенні і виплаті допомоги відмовили за мотивом, що з попередньої роботи він звільнений за систематичне порушення трудової дисципліни, тому не має права на одержання допомоги.

Будучи не задоволений такою відмовою, Трегубенко звернувся з відповідною позовною заявою до місцевого суду. Суддя відмовив Трегубенку в прийнятті заяви, пославшись на те, що трудові спори попередньо повинні розглядатись комісією по трудових спорах, до якої Трегубенко не звертався.

Чи правильно суддя відмовив у прийнятті позовної заяви від Трегубенка?

Задача № 3. На профспілковій звітній конференції заводу тракторних агрегатів було обрано загальнозаводську КТС у складі 14 осіб, з яких 11 були робітниками. Головою КТС в результаті таємного голосування обрано заступника голови профкому, а його заступником — головного інженера заводу. Комісія обрана терміном на 5 років.

Конференція також прийняла спеціальну ухвалу, якою зобов'язала трудові колективи підрозділів у місячний термін утворити КТС у тих підрозділах, які налічують не менше 50 працівників. КТС підприємства відповідно до цієї ухвали виконує функції другої, апеляційної інстанції щодо КТС структурних підрозділів. Лише КТС дочірнього підприємства „Ватра” є самостійною і не підпорядковується КТС головного підприємства.

Цією самою ухвалою директора підприємства було зобов'язано здійснювати доплату голові комісії в розмірі 50 % його середнього заробітку, взяти на роботу секретаря КТС, виготовити печатку і виділити окреме приміщення для розміщення КТС у головному корпусі заводу.

Чи відповідає вимогам чинного законодавства наведена ситуація?

Нормативно-правові акти і судова практика:

  1. Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів): Закон України від 3 березня 1998 р.

  2. Положення про національну службу посередництва і примирення: Затверджено Указом Президента України від 17 листопада 1998 р. № 1258/98 (зі змін.) // Праця і зарплата. — 1998.— №23(159).

  3. Положення про примирну комісію: Затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 22 червня 2004 р. № 90.

  4. Положення про трудовий арбітраж: Затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 23 червня 2004 р. № 91.

  5. Положення про арбітра: Затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 11 листопада 1999 р. № 105 (зі змінами).

  6. Положення про посередника: Затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 11 листопада 1999 р. № 106 (зі змінами).

  7. Положення про порядок забезпечення гарантій незалежним посередникам, членам примирних комісій і трудових арбітражів (трудовим арбітрам): Затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 5 вересня 2005 р. №93.

  8. Положення про порядок реєстрації Національною службою посередництва і примирення висунутих найманими працівниками, профспілкою вимог та колективних трудових спорів (конфліктів): Затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 10 липня 2007 р. № 47.

  9. Положення про порядок розгляду колективних трудових спорів (конфліктів) примирною комісією за участю незалежного посередника: Затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 11 травня 2004 р. № 71 (зі змінами).

  10. Положення про порядок підготовки і прийняття рішення трудового арбітражу при вирішенні колективного трудового спору (конфлікту): Затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 20 липня 2004 р. № 107.

  11. Положення про порядок підготовки і прийняття рішення Національної служби посередництва і примирення по суті колективного трудового спору (конфлікту) у разі звернення сторін колективного трудового спору (конфлікту) по сприяння у його вирішенні: Затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 8 вересня 2005 р. № 97.

  12. Положення про порядок реалізації рішень примирних органів (примирної комісії, примирної комісії за участю незалежного посередника, трудового арбітражу), рішень Національної служби посередництва і примирення по вирішенню колективного трудового спору (конфлікту), угод про вирішення колективного трудового спору (конфлікту) під час страйку та здійснення контролю за їх реалізацією: Затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 20 жовтня 2003 р. № 481 (зі змінами).

  13. Положення про порядок проведення страйку як крайнього засобу вирішення колективного трудового спору (конфлікту) та примирних процедур під час страйку: Затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 4 серпня 2004 р. № 113.

  14. Положення про порядок підготовки посередників та арбітрів, їх сертифікації: Затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 4 квітня 2000 р. № 26 (зі змінами).

  15. Положення про порядок формування і ведення Списку посередників посередництва і примирення: Затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 4 квітня 2000 р. № 27 (зі змінами).

  16. Положення про порядок формування і ведення Списку арбітрів посередництва і примирення: Затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 4 квітня 2000 р. № 28 (зі змінами).

  17. Про виконавче провадження: Закон України від 21 квітня 1999 р. № 606-ХІУ (зі змін, і доп.) // Відомості Верховної Ради України. — 1999. — № 24. — Ст. 207.

  18. Про практику застосування Конституції України при здійсненні правосуддя: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 1 листопада 1996 р. № 9 // Кодекс законів про працю України з постатейно-систематизованими матеріалами / За ред. В.М. Вакуленка. — К.: Істина, 2001. — 800 с.

  19. Про практику розгляду судами трудових спорів: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 р. № 9 (зі змін, і доп.).

  20. Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 р. № 4 (зі змін, і доп.) // Кодекс законів про працю України з постатейно-систематизованими матеріалами / За ред. В.М. Вакуленка. — К.: Істина, 2001. —800 с.

Література

  1. Болотіна Н. М. Трудове право: Підручник. / Н. М. Болотіна. — К.: Знання, 2008. — Гл. 23.

  2. Бурак В. Л. Трудові спори: порядок їх вирішення в Україні / В. Л. Бурак. — К.: Т-во "Знання", КОО, 2003. — 382 с.

  3. Іншин М. Сутність та основні ознаки трудових конфліктів та трудових спорів / М. Іншин // Трудове право України. — 2007. — №1. —С. 33—36.

  4. Кабанець В. До питання вдосконалення класифікації трудових спорів / В. Кабанець // Право України. — 2006. — № 6. — С. 106— 109.

  5. Лаврінчук І.П. Ефективність розгляду колективних трудових спорів як одна з умов соціальної злагоди / І. П. Лаврінчук // Праця і зарплата. — 2004. — № 12. — Березень. — С. 4—5.

  6. Трудове право України: Підручник / За ред. Н.Б. Болотіної, Г.І. Чанишевої. — К.: Т-во "Знання", КОО, 2001. — Гл. 21 "Трудові спори". — С. 505— 534.

  7. Трудові спори: Навч. посіб. / За заг. ред. В.П. Пастухова.; Л.П. Грузінова, М.Л. Смолярова, В.П. Пастухов, Ю.М. Щотова. — К.: Магістр — XXI сторіччя, 2005. — 272 с.

  8. Швець Н. Випадки, коли забороняється проведення страйків в Україні / Н. Швець // Право України. — 2006. — № 10. — С. 89—91.