Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda-lab.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
17.02 Mб
Скачать
  1. Експериментальна установка

Сема для зняття часо-струмових характеристик зображена на рис. 1.6.

Рис. 1. 6. Електрична схема лабораторної установки

Елементи схеми: SA1 – вимикач для підключення установки до мережі 220 В змінного струму; TV1 – автотрансформатор (ЛАТР) – призначений для регулювання струму в ПВ запобіжника, що випробується; TV2 – силовий трансформатор; FU – запобіжник, що випробується; R – струмообмежуючий резистор; РA1 – амперметр зі шкалою до 20 А; PA2 – амперметр зі шкалою до 100 А; SA3 – перемикач амперметрів: у лівому положенні працюють обидва амперметри, але відлік ведеться по РА1; у правому положенні працює тільки РА2; HLR – сигнальна червона лампа, вона сигналізує про те, що установка знаходиться під напругою; КМ – котушка контактора постійного струму; КМ.1 – силові контакти контактора постійного струму, які шунтують запобіжник, що випробується при встановленні заданого струму; КМ.1 – вторинні контакти контактора постійного струму, які включають коло живлення первинної обмотки знижуючого трансформатора TV3, з вторинної обмотки якого подається напруга 36 В на лічильник імпульсів РС; VD1-VD4 – мост для живлення котушки КМ контактора постійного струму; SA2 – вимикач для вмикання та вимкнення контактора постійного струму; ТА – трансформатор струму, який через пост VD5-VD8 живить проміжне реле постійного струму KL. Контакти KL.1 реле KL відключають коло живлення лічильника імпульсів РС в момент перегорання плавкої вставки FU. Контакти KL.2 реле KL вмикають коло живлення зеленої сигнальної лампи, загорання якої свідчить про те, коло живлення лічильника імпульсів РС готове до роботи.

  1. Порядок виконання роботи

Теоретична частина повинна бути вивчена студентами до прихода в лабораторію.

В лабораторії потрібно:

І. Вивчити конструкцію плавких запобіжників на зразках матеріальної частини.

ІІ. Зняти часо-струмові характеристики трьох мідних круглих ПВ різного діаметру. ПВ (проволочки) дає викладач або лаборант.

  1. Визначити за допомогою мікрометра діаметр плавкої вставки, значення записати у зошит.

  2. Встановити руківку ЛАТРа в нульове положення, обертаючи проти годинникової стрілки до упору.

  3. Встановити вимикачі:

SA1 та SA2 – в положення “Вимкнуто”;

SA3 – в положення “РА2”.

Стріли лічильника імпульсів РС встановити в нульове положення.

  1. Встановити в патрон запобіжника плавку вставку найменшого діаметру. Патрон встановити в роз’єми запобіжника експериментальної установки.

  2. Доповісти викладачу про готовність (без дозволу викладача включати установку категорично заборонено).

  3. Після отримання дозволу на вмикання установки встановити:

а) вимикач SA1 в положення “Ввімкнено”, при цьому повинна загорітися червона сигнальна лампа HLR;

б) вимикач SA2 встановити в положення “Ввімкнено”. Повинен спрацювати контактор КМ (чутно удар якора о полюсний кінцевик). При цьому контакти КМ.1 замкнуться, шунтуючи плавку вставку FU, а контакти КМ.2 розімкнуться і розірвуть первинне коло трансформатора TV3, який живить лічильник імпульсів РС.

7. Обертаючи руківку ЛАТРа за годинниковою стрілкою, встановити за амперметром РА2 максимально можливий струм (60 А). При цьому на початку обертання руківки ЛАТРа повинно спрацювати реле KL (буде чутно відповідний удар якора), контакти реле KL.1 та KL.2 замкнуться. Контакти KL.1 підготували коло живлення трансформатора ТV3 і відповідно лічильник імпульсів РС, а контакти KL.2 ввімкнули коло живлення зеленої лампи HLG, яка сигналізує про готовність установки до випробування.

8. Вимикач SA2 встановити в положення “Вимкнено”. При цьому контактор КМ відпустить якор, його контакти КМ.1 розімкнуться і струм буде проходити безпосередньо через плавку вставку FU, одночасно замкнуться контакти КМ.2, які замикають коло живлення лічильника імпульсів РС.

Після перегорання плавкої вставки FU коло силового трансформатора TV2 розімкнеться, трансформатор струму ТА знеструмиться, відповідно контакти реле KL KL.1 розірвуть коло живлення лічильника імпульсів РС і він зупиниться, а KL.2 розірвуть коло живлення зеленої лампи, вона згасне.

9. Вимикач SA1 встановити в положення “Вимкнено” і обов’язково одразу встановити руківку ЛАТРа в нульове положення (обертати проти годинникової стрілки до упору).

10. Значення струму та кількість імпульсів лічильника імпульсів РС записати в табл. 1. 1.

Таблиця 1. 1

Струм, А

d1= мм

d2= мм

d3= мм

Кількість імпульсів

Час, с

Кількість імпульсів

Час, с

Кількість імпульсів

Час, с

60

50

40

30

20

10

Час в секундах отримують множенням кількості імпульсів на 0,02.

  1. Стрілки лічильника імпульсів встановити в нульове положення. Досліди проводити для одного діаметра ПВ при струмах, зазначених в табл. 1.1.

Примітки:

  • при струмах 20 А і менше вимикач SA3 встановити в ліве положення і відлік струму вести за амперметром РА1.

  • Якщо під час випробування струм за амперметром буде зменшуватися, його треба підтримувати на заданому рівні за допомогою руківки ЛАТРа.

  1. Аналогічні досліди провести для ПВ інших діаметрів. При випробуванні ПВ великих діаметрів час проходження струму через ПВ не повинен перевищувати 20000 імпульсів (два повних кола лівої стрілки лічильника імпульсів) після чого установку потрібно вимкнути, дотримуючись усіх правил, наведених вище.

Якщо ПВ не перегоріла, скажімо, при 30 А, то при 20 А дослід проводити не потрібно, так як за цей проміжок часу вона напевно не перегорить.

  1. Зміст звіту

Звіт повинен складатись з: мети робити та локанічного її опису; схеми установки та переліку приладів; даних дослідів у вигляді таблиці; побудованих на одному графіку часо-струмових залежностей t=f(I); висновків по роботі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]