Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda-lab.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
17.02 Mб
Скачать

2. 2. Основні технічні дані контакторів постійного струму

Основними технічними даними контакторів є номінальний струм головних контактів, граничний струм, що відключається, номінальна напруга ланцюга, який комутується, механічна і комутаційна зносостійкість, допустима кількість включень за годину, власний час включення і відключення.

Здатність контактора, як і будь-якого комутаційного апарату, забезпечити роботу при великому числі операцій характеризується зносостійкістю.

Розрізняють механічну і комутаційну зносостійкість. Механічна зносостійкість контакторів визначається кількістю циклів включення-відключення контактора без ремонту і заміни його вузлів і деталей. Струм в ланцюзі при цьому дорівнює нулю. Механічна зносостійкість сучасних контакторів постійного струму складає (10—20) 106 операцій.

Комутаційна зносостійкість контакторів визначається таким числом включень і відключень, після якого потрібна заміна контактів. Сучасні контактори повинні мати комутаційну зносостійкість близько (2—3) 106 операцій (деякі контактори, що випускаються в даний час, мають комутаційну зносостійкість 106 операцій і менше). Комутаційна зносостійкість головних контактів для категорій ДС-2, ДС-4 в режимі нормальних комутацій має бути не менше 0,1, а для категорій ДС-3 не менше 0,02 механічної зносостійкості. Допоміжні контакти повинні комутувати ланцюги електромагнітів змінного струму, в яких пусковий струм може у багато разів перевищувати постійний.

Власний час включення контактора складається з часу наростання потоку в електромагніті контактора до значення потоку торкання і часу руху якора. Велика частина цього часу витрачається на наростання магнітного потоку. Для контакторів постійного струму з номінальним струмом 100 А власний час включення складає 0,14 с, для контакторів із струмом 630 А воно збільшується до 0,37с.

Власний час відключення контактора - час з моменту знеструмлення електромагніту контактора до моменту розмикання його контактів. Воно визначається часом спаду потоку від сталого значення до потоку відпускання. Часом з початку руху якоря до моменту розмикання контактів можна нехтувати. У контакторах постійного струму з номінальним струмом 100 А власний час відключення складає 0,07, в контакторах з номінальним струмом 630 А — 0,23 с.

Номінальним струмом контактора Iном є струм, який можна пропускати по замкнутих головних контактах протягом 8 годин без комутацій, причому перевищення температури різних частин контактора не має бути більше допустимого (переривисто-тривалий режим роботи).

Номінальний робочий струм контактора Iном. р. - це допустимий струм через його замкнуті головні контакти в конкретних умовах застосування. Так, наприклад, номінальний робочий струм Iном.р. контактора для комутації асинхронних двигунів з коротко-замкнутим ротором вибирається за умови включення шестикратного пускового струму двигуна.

Номінальною напругою контактора називається найбільша напруга кола, що комутується, яку витримує ізоляція контактора без пошкодження.

Найкоротша відстань між контактними поверхнями рухомого і нерухомого контактів в їх розімкненому положенні називається проміжком контакту. Відстань, на яку переміститься із замкнутого положення рухомий контакт при видаленні нерухомого, називається провалом контакту. Величина провалу вибирається за умови допустимого зносу контактів і забезпечує торкання контактів, не дивлячись на їх поступовий знос при роботі.

У включеному положенні контактора його контакти мають бути стиснуті такою силою, яка забезпечує виконання умов допустимого нагріву контактів за тривалого режиму роботи і їх електродинамічної стійкості при наскрізних струмах короткого замикання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]