Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерна електроніка_методичні вказівки_лабор....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

Лабораторне заняття № 7

Тема: Статичні характеристики польових транзисторів.

Мета роботи. Дослідження залежностей струму стоку транзистора від напруги затвор-витік при різних значеннях напруги живлення для польових транзисторів з p-n переходом та з ізольованим затвором.

1. Теоретичні відомості

Мал. 7.1

Мал. 7.2

На даних малюнках (7.1 – транзистор з p-n переходом, 7.2 – транзистор з ізольованим затвором) зображено схеми, що дають можливість зрозуміти принцип дії польових транзис-торів та дослідити їх статичні характеристики.

Польові транзистори мають високий вхідний опір, малий рівень шумів, високу термо-стабільність та радіаційну стійкість. Це й обумовлює можливість їх широкого застосування в електронних схемах.

Польові транзистори характеризуються такими основними параметрами: крутизна про-хідної характеристики S = ΔIc / ΔUзв, опір стік-витік Rс.в.від., максимальна робоча частота fmax = 1/(2π×Rk×C0), де Rk – середнє значення опору каналу, а C0 – ємність між затвором і каналом при заземленому витоку, стоку та підложці.

2. Практична частина

Налаштування осцилографа проводиться за допомогою його панелі, де містяться харак-теристики каналів А та В, синхронізації та розгортки. Слід зазначити, що графіки можна ба-чити у трьох проекціях: Y (розгортка в часі), А/В та В/А ( один сигнал в залежності від ін-шого).

Під’єднання виводів потрібно здійснювати ретельно, без розривів. Адже тоді можлива неправильна робота схеми. Для зручності під’єднань можна застосовувати «крапку». Її вста-новлення на схемі у потрібних місцях дає можливість краще проектувати складні вузли.

Вибрати необхідне дослідницьке обладнання слід самостійно.

2.1. Програма роботи та завдання.

2.1.1. Скласти схему мал. 7.1 за допомогою програми EWB 5 та встановити значення параметрів елементів відповідно до неї. Встановити на схемі тип транзистора 2n5485. Побудувати графіки залежності Іс від Uс (сім’ю характеристик для різних значень Uзв) відповідно до даних, які можна отримати за допомогою зміни значень Uc (з 2В до 12В з кроком 2В) та Uзв (з 0В до -2,5В з кроком - 0,5В). Побудувати перехідну характеристику для даного транзистора.

2.1.2. Скласти схему мал. 7.2. Аналогічно побудувати сім’ю характеристик для транзис-тора 2N7000 відповідно до зміни значень Uc (з 2В до 20В з кроком 2В) та Uзв (з 0В до 5В з кроком 0,5В). Побудувати перехідну характеристику для даного транзистора.

2.1.3. У звіт занести усі схеми, вихідні дані, вимірювані та розраховані дані. Відповісти письмово на контрольні питання.

Контрольні питання:

1) Якими параметрами характеризуються польові транзистори?

  1. У чому полягає різниця між польовим та біполярним транзисторами?

  2. Чим обумовлене широке використання польових транзисторів у електронних схемах?

Лабораторне заняття № 8

Тема: Каскади на польових транзисторах.

Мета роботи. Дослідження включення польового транзистора по схемі з загальним витоком та загальним стоком та стабілізатора струму на польовому транзисторі.