Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерна електроніка_методичні вказівки_лабор....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

2. Практична частина

Налаштування осцилографа проводиться за допомогою його панелі, де містяться харак-теристики каналів А та В, синхронізації та розгортки. Слід зазначити, що графіки можна ба-чити у трьох проекціях: Y (розгортка в часі), А/В та В/А ( один сигнал в залежності від ін-шого).

Зберігається відповідність характеристик елементів відповідно схемам.

2.1. Програма роботи та завдання.

2.1.1. Скласти схему мал. 12.4 за допомогою програми EWB5.12 та встановити значення параметрів елементів відповідно до неї. Напруга живлення ±15В. Подати на вхід синусо-їдальні коливання 1 кГц. Визначити коефіцієнт підсилення по напрузі, максимальний розмах вихідного сигналу (використовуючи трикутні імпульси). Випробувати синусоїдальні коли-вання інших частот (500 Гц та 2 кГц). Визначити, на якому рівні частоти закінчується від-мінна робота підсилювача?

2.1.2. Встановити частоту 1 кГц. Визначити повний вхідний опір схеми підсилювача, додавши до входу послідовно резистор 1 кОм. Визначити повний вихідний опір.

2.1.3. Скласти схему мал. 12.5. Знайти коефіцієнт підсилення по напрузі. Визначити повний вхідний опір на частоті 1 кГц, увімкнувши вхідний сигнал через резистор 100 кОм чи 1 МОм. Визначити повний вихідний опір.

2.1.4. Скласти схему мал. 12.6. Визначити полярність вихідної напруги та чутливість перетворення (вольт на одиницю). Напруга на входах 1-2-4-8 може набувати значень +5 В чи 0 В. (Напруга на виході - пропорційна значенню двійкового коду на вході).

2.1.5. Скласти результуючу таблицю вихідних напруг для усіх варіантів двійкового ко-ду на вході.

2.1.6. У звіт занести усі схеми, вихідні дані, вимірювані та розраховані дані. Відповісти письмово на контрольні питання.

Мал. 12.4

Мал. 12.5

Мал. 12.6

Контрольні питання:

1) Чим відрізняються інвертуючий та неінвертуючий підсилювачі?

  1. Який принцип дії суматора на ОП?

  2. Яка роль ОП у наведених вище схемах?

Лабораторне заняття № 13

Тема: Елементи аналогової обчислювальної техніки на основі ОП.

Мета роботи. Навчитися використовувати ОП для побудови суматора і диференціато-ра аналогових сигналів. Дослідження впливу параметрів компонентів на їх роботу.

1. Теоретичні відомості

Мал. 13.1

На малюнку 13.1 показано схему аналогового суматора, (побудованого на основі інвер-тувального операційного підсилювача), який використовується для алгебраїчного додавання вхідних сигналів. Напруга на виході такої схеми визначається так:

Uвих = - (R2 / R1) × (U1 + U2 + ..+ Uн)

Оскільки RВХ реальної мікросхеми ОП не дорівнює безконечності, то через її входи протікають незначні вхідні струми, які при UВХ0 можуть визвати помилкові зміни вихідного сигналу. Для їх компенсації необхідно забезпечити рівність опорів входів ІМС ОП. Тому в схему вводиться опір:

R3 = R1 × R2 / (R1 + R2)

Далі подано схему диференціатора, мал. 13.2. У цій схемі на обидва входи ІМС ОП по-дається вхідна напруга Uвх1, та Uвх2. Підсилювач працює у лінійному режимі та являє собою поєднання інвертувального та неінвертувального ввімкнення ІМС ОП.

Мал. 13.2

Вихідна напруга дорівнює алгебраїчній сумі напруг, які є результатом дії сигналів на відповідних входах ІМС ОП :

Uвих = ((Uвх1 × R3) / (R2 + R3))(1 + (R4 / R1)) – Uвх2 × (R4 / R1)

Якщо виконуються умови R2 = R3, R1 = R4, то Uвих = Uвх1 – Uвх2, тобто схема віднімає вхідні напруги.