Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерна електроніка_методичні вказівки_лабор....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

2. Практична частина

Налаштування осцилографа проводиться за допомогою його панелі, де містяться харак-теристики каналів А та В, синхронізації та розгортки. Слід зазначити, що графіки можна ба-чити у трьох проекціях: Y (розгортка в часі), А/В та В/А ( один сигнал в залежності від ін-шого).

Під’єднання виводів потрібно здійснювати ретельно, без розривів. Адже тоді можлива неправильна робота схеми. Для зручності під’єднань можна застосовувати «крапку». Її вста-новлення на схемі у потрібних місцях дає можливість краще проектувати складні вузли.

2.1. Програма роботи та завдання.

2.1.1. Скласти схему мал. 6.5 за допомогою програми EWB 5 та встановити значення параметрів елементів відповідно до неї. Увімкнути схему. Виміряти значення струму колек-тора, струму бази, напруги переходів колектор-емітер, база-емітер.

2.1.2. Змінити коефіцієнт передачі струму бази до 100. Включити схему. Записати зна-чення струму бази, струму колектора, напруги переходу колектор-емітер. За новими значен-нями знайти робочу точку транзистора.

2.1.3. Встановити попереднє значення коефіцієнта передачі по постійному струму. Під-рахувати опір Rб, необхідний для переводу транзистора в режим насичення. Поставити на схемі значення дещо менше підрахованого. Включити схему. Визначити струм бази, колек-тора та напругу переходу колектор-емітер. Далі дещо зменшити значення опору Rб і зафіксу-вати результати. Зміна струму колектора має бути дуже малою.

2.1.4. Скласти схему мал. 6.6 за допомогою програми EWB 5 та встановити значення параметрів елементів відповідно до неї. Увімкнути схему. Записати значення струму бази, колектора та емітера, напруги бази та переходу колектор-емітер. Обчислити βDC. Обчислити напругу в точці Uб. Знайти струм емітера та колектора. Обчислити значення напруги перехо-ду колектор-емітер. Змінити коефіцієнт передачі струму бази до 100. Включити схему. Запи-сати значення струму бази, струму колектора, напруги переходу колектор-емітер. За новими значеннями знайти робочу точку транзистора.

2.1.5. Встановити попереднє значення коефіцієнта передачі по постійному струму. Про-вести вимірювання параметрів ланцюга бази, необхідних для переводу транзистора в режим насичення. Записати струм бази, колектора, напруги на базі та переході колектор-емітер.

2.1.6. Скласти схему мал. 6.7 за допомогою програми EWB 5 та встановити значення параметрів елементів відповідно до неї. Увімкнути схему. Записати значення струму бази, колектора та емітера, напруги бази та переходу колектор-емітер. Обчислити βDC. Обчислити напругу Uб. За струмом бази знайти струм емітера та колектора. Обчислити значення напруги переходу колектор-емітер. Змінити коефіцієнт передачі струму бази до 100. Включити схему. Записати значення струму бази, струму колектора, напруги переходу колектор-емітер. За новими значеннями знайти робочу точку транзистора.

2.1.7. У звіт занести усі схеми, вихідні дані, вимірювані та розраховані дані. Відповісти письмово на контрольні питання.

Мал. 6.5

Мал. 6.6

Мал. 6.7

Контрольні питання:

1) Який зв'язок між струмом колектора та струмом емітера?

  1. Що таке коефіцієнт нестабільності струму колектора? Навіщо він потрібний?