Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерна електроніка_методичні вказівки_лабор....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

2. Практична частина

Під час складання схем варто пам’ятати, що вимірювання змінних та постійних величин проводиться за допомогою переключення режимів вимірювання АС та DC, відповідно змін-ної та постійної складових.

Налаштування осцилографа проводиться за допомогою його панелі, де містяться харак-теристики каналів А та В, синхронізації та розгортки. Слід зазначити, що графіки можна ба-чити у трьох проекціях: Y (розгортка в часі), А/В та В/А ( один сигнал в залежності від ін-шого).

Під’єднання виводів потрібно здійснювати ретельно, без розривів. Адже тоді можлива неправильна робота схеми. Для зручності під’єднань можна застосовувати «крапку». Її вста-новлення на схемі у потрібних місцях дає можливість краще проектувати складні вузли.

Для вимірювання опору за допомогою мультиметра слід встановити постійне значення струму на панелі та вибрати значок опору. Мультиметр треба підключати паралельно діоду.

2.1. Програма роботи та завдання.

2.1.1. Скласти схему мал. 3.1 за допомогою програми EWB 5 та встановити значення параметрів елементів відповідно до неї. Провести вимірювання Uпр. Змінити полярність включення діоду чи прикладеної до нього напруги. Виміряти Uзв. Знайти Іпр та Ізв.

2.1.2. Скласти схему мал. 3.2 за допомогою програми EWB 5 та встановити значення параметрів елементів відповідно до неї. Виміряти Іпр. Змінити полярність включення діоду або прикладеної до нього напруги. Провести вимірювання Ізв.

2.1.3. Провести вимірювання опору діода в прямому та оберненому підключеннях за до-помогою мультиметра.

2.1.4.1. Скласти схему мал. 3.3. Послідовно виміряти Uпр та Іпр при значеннях Е 5В, 4В, 3В, 2В, 1В, 0.5В, 0В. Змінити полярність включення діоду або прикладеної до нього напруги. Послідовно виміряти Uзв та Ізв при значеннях Е 0В, 5В, 10В, 15В.

2.1.4.2. Побудувати графіки залежності струму від напруги для прямого та зворотнього включень діода. Визначити напругу згину. Обчислити опір діода для значення прямого стру-му 4мА. Побудувати дотичну до графіка прямої гілки при струмові 4мА, та оцінити диферен-ційний опір по нахилу дотичної.

2.1.5. Скласти схему мал. 3.4. Виміряти величину напруги згину (встановивши проек-цію В/А графіка на екрані осцилографа).

2.1.6. У звіт занести усі схеми, вихідні дані, вимірювані та розраховані дані. Відповісти письмово на контрольні питання.

Контрольні питання:

1) У чому полягає принцип дії напівпровідникового діоду?

  1. Які основні характеристики напівпровідникових діодів?

  2. Які бувають види пробою у p-n переходах?

Лабораторне заняття № 4

Тема: Випрямлячі блоків живлення компютерів.

Мета роботи. Аналіз процесів у схемах одно- та двохнапівперіодних випрямлячів; по-рівняння форм вхідної та вихідної напруг для цих випрямлячів; визначення частоти вихід-ного сигналу у схемах випрямлячів; порівняння максимальних значень вихідної напруги для схем випрямлячів; порівняння частот вихідного сигналу для схем випрямлячів; аналіз зво-ротньої напруги Uзвmax на діоді.