Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерна електроніка_методичні вказівки_лабор....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

2. Практична частина

Під час складання схем варто пам’ятати, що вимірювання змінних та постійних ве-личин проводиться за допомогою переключення режимів вимірювання АС та DC, відповідно змінної та постійної складових.

Налаштування осцилографа проводиться за допомогою його панелі, де містяться харак-теристики каналів А та В, синхронізації та розгортки. Слід зазначити, що графіки можна ба-чити у трьох проекціях: Y (розгортка в часі), А/В та В/А ( один сигнал в залежності від ін-шого).

Під’єднання виводів потрібно здійснювати ретельно, без розривів. Адже тоді можлива неправильна робота схеми. Для зручності під’єднань можна застосовувати «крапку». Її встановлення на схемі у потрібних місцях дає можливість краще проектувати складні вузли.

2.1. Програма роботи та завдання.

2.1.1. Скласти схему мал. 5.1 за допомогою програми EWB 5 та встановити значення параметрів елементів відповідно до неї. Провести вимірювання струму колектора, струму ба-зи та напруги колектор-емітер. Знайти статичний коефіцієнт передачі транзистора βDC.

2.1.2. Провести вимірювання струму колектора і статичного коефіцієнта передачі тран-зистора для кожної пари значень Eб та Ек. Заповнити таблицю 5.1. (У відповідні клітинки вписати значення струму колектора та через косу лінію - статичний коефіцієнт βDC).

2.1.3. Побудувати графіки залежності Ік від Ек для кожного значення струму бази.

2.1.4. Скласти схему мал. 5.2. Увімкнути її. При фіксованих значеннях Еб подивитись осцилограму вихідної характеристики транзистора (проекція А/В, режим DC).

2.1.5. За вихідною характеристикою (див. п. 2.1.3) знайти βАC при зміні базового струму з 10 до 30 μА, Ек=10 В.

2.1.6. Скласти схему мал. 5.3. Увімкнути її. Подивитись осцилограму вхідної характе-ристики транзистора (проекція А/В, режим DC) для значень напруги колектора – 0В; 2В; 5В. Зробити висновки.

2.1.6. Знайти вхідний опір транзистора rвх при зміні базового струму з 10 до 30 μА.

2.1.7. У звіт занести усі схеми, дані. Відповісти письмово на контрольні питання.

Таблиця 5.1

Ек, В

Еб, В

Іб, мкА

0,1

0,5

1

5

10

20

2,68

/

/

/

/

/

/

3,68

/

/

/

/

/

/

4,68

/

/

/

/

/

/

5,7

/

/

/

/

/

/

Мал. 5.1

Мал. 5.2

Мал. 5.3

Контрольні питання:

1) Від чого залежить струм колектора транзистора?

  1. Що можна сказати за вхідною характеристикою про відмінність між базово-емітерним переходом транзистора та діодом, зміщеним у прямому напрямку?