Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyni_modul_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
167.94 Кб
Скачать

Тема 1. Методика визначення та гігієнічної оцінки коефіцієнта природної освітленості (кпо) за допомогою графіків Данилюка та часу інсоляції приміщень будівель за архітектурно-будівельними кресленнями

Актуальність теми

Сонячна радіація є потужним лікувальним і профілактичним фактором, вона впливає на всі фізіологічні процеси в організмі, змінюючи обмін речовин, загальнийй тонус та працездатність. Сонячне голодування може стати причиною зниження адаптаційних можливостей організму до інфекційних і токсичних агентів. Природня освітленість приміщень залежить від орієнтації вікон, наявності затіняючих споруд та зелених насаджень Створення достатньої природної освітленості в приміщеннях має велике гігієнічне значення. Одним із заходів профілактики УФ – голодування є правильне планування населених пунктів. Для визначення тривалості інсолції житлової забудови необхідно володіти спеціальними методичними прийомами.

Навчальні цілі

Освоїти методику визначення та гігієнічної оцінки коефіцієнта природної освітленості (КПО) за допомогою графіків Данилюка та часу інсоляції приміщень будівель за архітектурно-будівельними кресленнями.

Базові знання, вміння та навики

Методи визначення показників природної освітленості приміщень (світлового коефіцієнта, кута падіння світлових променів на робоче місце, кута отвору, коефіцієнта природної освітленості). Інсоляція приміщень, види інсоляційних режимів (загальна гігієна).

Зміст теми

Методика визначення та гігієнічної оцінки коефіцієнта природної освітленості (КПО) за допомогою графіків Данилюка та часу інсоляції приміщень будівель за архітектурно-будівельними кресленнями.

Рекомендована література

Основна:

        1. Бардов В.Г., Москаленко В.Ф., Омельчук С.Т., Яворовський О.П. та ін. Гігієна та екологія . – Вінниця : Нова Книга, 2006. – С.157-160.

        2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. - К.: Здоров'я, 2004. – С.98 - 106.

        3. Загальна гігієна . Посібник для практичних занять / За ред. І.І.Даценко. – Львів: Світ, 2001.- С.338-342.

Додаткова:

  1. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І.Даценко –Львів: Світ, 1992. –С.224-247.

  2. Основы предупредительного санитарного надзора / Под ред. Г.Х.Шахбазяна и Е.И. Гончарука. – К.: Вища школа, 1975. – С.5-37.

Матеріали для самоконтролю та контролю самостійної роботи студентів

Контрольні питання

1. Гігієнічні норми КПО у приміщеннях різного призначення.

2. Методика визначення та гігієнічної оцінки коефіцієнта природної освітленості (КПО) на пректах за допомогою графіків Данилюка:

  1. Нормування тривалості інсоляції території житлової забудови.

  2. Гігієнічні нормативи термінів інсоляції приміщень різного призначення.

5. Методика визначення та гігієнічної оцінки терміну інсоляції проектованих будівельза допомогою контрольно-інсоляційної лінійки (побудова лінійки, порядок визначення).

Контрольні тести

    1. Інтенсивність сонячної радіації визначає:

а) світловим кліматом; б) кліматичним районом; в) широтою; г) світловим поясом; д) широтою, сезоном, часу доби

2. Інсоляція нормується за сезонами року:

а) весняний, осінній; б) весняний, літній. осінній; в) осінній, зимовий; г) літній, осінній; д) зимовий.

3. Контроль за інсоляцією необхідно проводити на етапі:

а) проекту районного планування; б) вибору ділянки для міста; в) генплану міста; г) проекту забудови; д) відведення ділянки під забудову, проекту детального планування житлового району, проекту забудови житлового кварталу.

4. Контроль за інсоляцією проводиться у випадках:

а) реконструкції забудови; б) прибудови надбудови в) капітального ремонту; г) в усіх приміщеннях; д) в усіх приміщеннях, крім капітального ремонту.

5. На територіях дитячих ігрових, спортивних майданчиків, житлових будинків дошкільних закладів, шкіл, спортивної зони та зони відпочинку повинна бути забезпечена інсоляція:

а) безперервна тригодинна на добу; б) загальна тригодинна на добу пропускні; в) 2,5 – ти годинна на день; г) не менш ніж чотиригодинна на добу; д) не менш ніж двогодинна на добу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]