Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyni_modul_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
167.94 Кб
Скачать

Тема 2. Первинна профілактика віл-інфекції.

Актуальність теми

Проблема інфекції, що викликається вірусом імунодефіциту людини – ВІЛ-інфекції з її останньою стадією СНІД є однією з найсерйозніших загроз здоров’ю людства. Це зумовлено широким розповсюдженням ВІЛ-інфекції (захворювання поширюється за законами геометричної прогресії), важким клінічним перебігом хвороби і високими показниками летальності (майже 100 %). Епідемія СНІДу забирає в світі близько 7000 молодих людей щодня, приблизно 11 чоловіків, жінок та дітей щохвилини інфікується ВІЛ. В Україні СНІД реєструється впродовж останніх 15 років.

Перші ВІЛ-інфіковані виявлені в 1987 р., серед яких було 6 громадян України та 75 іноземців. На даний час найбільш уражені ВІЛ в Україні молоді люди у віці 18-38 років, діти до 14 років становлять 2-3-% від загальної кількості інфікованих, ін’єкційні наркомани становлять до 85 % всіх інфікованих. Поінформованість населення щодо небезпеки епідемії,створення системи цілеспрямованого інформування населення щодо різних аспектів СНІДу є найактуальнішим і, водночас, найскладнішим завданням.

Навчальні цілі

Знати джерела та шляхи передачі ВІЛ-інфекції. Засвоїти основні принципи організації протиепідемічних та профілактичних заходів. Оволодіти методами профілактичної роботи стосовно запобігання інфікуванню ВІЛ серед школярів, підлітків та молоді.

Базові знання, вміння та навички

Знати характеристику збудника ВІЛ-інфекції (мікробіологія), методику проведення стерилізації медичного інструментарію з метою попередження поширення хвороби парентеральним шляхом в умовах лікувально-профілактичних закладів (загальна хірургія).

Зміст теми

Місце ВІЛ-інфекції в інфекційній захворюваності населення. Джерела збудника інфекції. Шляхи і фактори передачі ВІЛ- інфекції. Контингенти ризику щодо виникнення захворювання. Захворюваність на ВІЛ-інфекцію (СНІД) в Україні. Первинна профілактика ВІЛ-інфекції. Роль санітарно-просвітньої роботи.

Рекомендована література

Основна:

  1. Епідеміологія / К.М. Синяк, В.М. Гирін – К.: Здоров’я, 1998. – С. 384-389.

  2. Закон України "Про запобігання захворюваності на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення"

Додаткова:

  1. Беляков В.Д., Яфаєв Р.Х. Эпидемиология. – М.: Медицина. 1989.–С. 3030-309.

2. Постанова Кабінету Міністрів України від 18.07.98 № 2026 "Питання запобігання та захисту населення від ВІЛ-інфекції та СНІД".

Матеріали для самоконтролю та контролю самостійної роботи студентів

1. Етіологія ВІЛ-інфекції.

  1. Джерела передачі ВІЛ-інфекції.

  2. Шляхи передачі ВІЛ-інфекції

  3. Проведення первинної профілактика ВІЛ-інфекції.

  4. Запобігання інфікуванню ВІЛ-інфекцією у зв’язку із застосуванням ін’єкційних наркотиків.

  5. Методи профілактичної роботи серед школярів, підлітків та молоді стосовно запобігання інфікуванню ВІЛ-інфекцією.

  6. Роль санітарно- просвітньої роботи.

Контрольні тести

    1. Який збудник викликає ВІЛ-інфекція?

а) герпес вірус; б) цитомегаловірус; в) ретровірус; г) поксвірус; д) онковірус.

    1. Визначте джерело інфекції ВІЛ:

а) хвора людина; б) птахи; в) членистоногі; г) вірусоносії; д) рептилії е) земноводні; є) свійські тварини.

    1. Якими шляхами може передаватись ВІЛ-інфекція?

а) аліментарним; б) парентеральним; в) трансмісивним; г) трансплацентарним; д) статевим; е) повітряно-краплинним; є) повітряно-пиловим; ж) водним; з) ґрунтовим.

    1. Вкажіть групи підвищеного ризику зараження на ВІЛ-інфекцію:

а) гомо- та бісексуали; б) наркомани; в) працівники комунальних об'єктів; г) повії; д) діти, народжені ВІЛ-інфікованими матерями; е) донори крові; є) донори сперми.

    1. Первинна профілактика ВІЛ-інфекції проводится серед:

а) людей, які мають певний досвід взаємодії із шкідливим агентом; б) здорового населення; в) серед ВІЛ-інфікованих; г) серед дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями; д) донорів крові.

6. Перед виїздом у тривале закордонне відрядження працівник спільного з іноземною компанією підприємства пройшов комплексне медичне обстеження, у результаті чого встановлено носійство ВІЛ. З епіданамнезу відомо, що 6 місяців тому знаходився на стаціонарному лікуванні у хірургічному відділі з приводу оперативного втручання внаслідок вентральної кели. Який шлях передачі захворювання наймовірніше міг реалізуватись у даній ситуації?

А. Аерогенний; В. Парентеральний; С. Аліментарний;

Д. Ентеральний Е. Трансмісивний

Контрольна задача

Задача. Скласти план бесіди з питання профілактики Віл-інфекції для середнього медперсоналу аптечного закладу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]