Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам роб.27-28.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
207.87 Кб
Скачать

Внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків

Завданнями Фонду соціального страхування від нещасних випадків є:

  • проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих, викликаними умовами праці;

  • відновлення здоров’я та працездатності потерпілих на вироб­ництві від нещасних випадків або професійних захворювань;

  • відшкодування матеріальної та моральної шкоди застрахованим і членам їхніх сімей.

Страхові внески диференційовані за групами галузей економіки (видами робіт) залежно від класу професійного ризику виробництва і становлять від 0,2 до 13,8 % для роботодавців до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, які підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Добровільно застрахована фізична особа сплачує внесок в сумі, еквівалентній одній мінімальній заробітній платі, а якщо ця особа є інвалідом, — у розмірі 0,5 мінімальної заробітної плати, установленої на день сплати страхового внеску.

Платежі до фонду соціального захисту інвалідів

Кошти Фонду соціального захисту інвалідів формуються за рахунок державного бюджету та штрафних санкцій, визначених для підприємств. Для різних джерел формування доходів Фонду встановлено і різні напрямки їх використання. Так, кошти, що передаються до Фонду з державного бюджету, скеровуються на оплату автомобілів та крісел-колясок для інвалідів, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації, путівок на санаторно-курортне лікуван­ня, надання матеріальної допомоги, виплати грошових компенсацій та інших соціальних виплат, передбачених чинним законодавством.

Суми штрафних санкцій, які надійшли до Фонду від підприємств, використовуються на фінансування заходів щодо соціальної, трудової, фізкультурно-спортивної та професійної реабілітації інвалідів; надання цільової позики на створення робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів; фінансування витрат на професійне навчання непрацюючих інвалідів.

Для підприємств, незалежно від форми власності й господарювання, установлюється норматив щодо робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів у розмірі 4 % від загаль­ної чисельності працюючих, а якщо працює від 15 до 25 осіб — у кількості одного робочого місця, від 8 до 15 осіб — у кількості ½ робочого місця.

У разі невиконання зазначених нормативів такі підприємства щороку сплачують відповідним відділенням Фонду України соціального захисту інвалідів штрафні санкції, сума яких визна- чається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві за кожне робоче місце, не зайняте інвалідом.

Сплату штрафних санкцій підприємства здійснюють за рахунок прибутку, який залишається в їхньому розпорядженні, не пізніше 15 квітня року, що настає за звітним.

Контрольні питання до теми 5.2.

  1. Дайте характеристику економічного й соціального значення внесків на соціальне страхування.

  2. Як визначаються суми внесків на обов’язкове державне пенсійне страхування?

  3. Назвіть платників, об’єкт оподаткування та ставки внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою пра­цездатності й витратами, зумовленими народженням та похованням.

  4. Назвіть платників, об’єкт оподаткування та ставки внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

  5. Як визначаються внески на загальнообов’язкове дер­жавне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності?

  6. Як визначаються платежі до Фонду соціального захисту інвалідів?

Задачі для розв’язання

1. Визначити суму внесків до фондів державного соціального страхування, виходячи з таких даних щодо заробітної плати за місяць за окремими працівниками, грн:

Федоренко

2,5тис.

Іванов

3тис.

Сінченко

680

Барабаш

800

Дмитренко

700

Рудик

300

2. Середньооблікова чисельність штатних працівників на підприємстві у звітному році становить 250 осіб, фонд оплати праці штатних працівників — 2,1 млн грн. Інваліди на підприємстві не працювали. Визначити суму штрафних санкцій до фонду України соціального захисту інвалідів та строки її сплати.