Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 12

правовому спорі повинен бути суб'єкт владних повноважень. Схематично це може бути так:

а) особа (позивач) — суб'єкт владних повноважень (відпо­ відач);

б) суб'єкт владних повноважень (позивач) — суб'єкт влад­ них повноважень (відповідач);

в) суб'єкт владних повноважень (позивач) — особа (від­ повідач).

Таким чином, суб'єктивний склад осіб, які беруть участь у справі — це сукупність визначених законом учасників публіч­них правовідносин, в яких однією із сторін обов'язково висту­пає суб'єкт владних повноважень.

Змістовний (предметний) склад спору характеризується уста­новленням законом підвідомчих адміністративному суду груп правових спорів у публічних правовідносинах. Закон (ст. 17 КАСУ) визначає п'ять груп правовідносин, на які поширюєть­ся компетенція адміністративних судів щодо розгляду і вирі­шення адміністративних справ:

Спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних пов­новажень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

У контексті зазначеної норми предметом оскарження є рі­шення (правові акти), дії чи бездіяльність суб'єкта владних повноважень.

Правовий акт — це офіційно оформлений результат воле­виявлення органів державної влади чи місцевого самовряду­вання, здійснюваний в односторонньому порядку з дотриман­ням встановленої процедури і спрямований на виникнення певних юридичних наслідків1. Правові акти поділяються на нормативні та індивідуальні.

Нормативні акти — це правові акти, які встановлюють, змінюють або скасовують правові норми, містять загальні пра­вила поведінки, розраховані на тривале застосування та адресо­вані невизначеному колу осіб.

Індивідуальні акти — це правові акти, які стосуються конк­ретних осіб, їх прав і обов'язків, мають правозастосовчий ха­рактер, відіграють роль юридичних фактів, з якими пов'язуються виникнення, зміна та припинення конкретних правовідносин.

1 Адміністративне право України. Академічний курс: Підручник: У 2 т. — Т. 2. Особлива частина / Ред. кол.: В. Б. Авер'янов (гол.) та ін. — К.: Юри­дична думка, 2005. — С. 286—287.

270

ПІДВІДОМЧІСТЬ ТА ПІДСУДНІСТЬ СПРАВ АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДУ

Правові акти повинні відповідати вимогам Конституції і за­конам України, не порушувати та не обмежувати встановлених і гарантованих чинним законодавством прав, свобод і законних інтересів фізичних чи юридичних осіб. Видання акта має бути ідійснене уповноваженим на це органом, посадовою особою в межах їх компетенції.

Дії — це активна поведінка суб'єкта владних повноважень, яка може мати вплив на права, свободи та інтереси фізичних і юридичних осіб.

Бездіяльність — це пасивна поведінка суб'єкта владних пов­новажень, яка може мати вплив на реалізацію чи обмеження реалізації прав, свобод та інтересів фізичних і юридичних осіб.

Спори з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби.

Під публічною службою розуміється діяльність на держав­них політичних посадах, професійна діяльність суддів, проку­рорів, військова служба, альтернативна (невійськова) служба, дипломатична служба, інша державна служба, служба в органах шіади Автономної Республіки Крим, органах місцевого само-придування (п. 15 ст. З КАСУ).

Варто звернути увагу на те, що позивачем у спорах, пов'язаних із відносинами публічної служби, в основному є особа, що бажає перебувати, перебуває або перебувала на пуб-ііічііій службі, а відповідачем — орган, з яким службовець пе­ребуває у правовідносинах з приводу публічної служби. Проте н окремих випадках позивачем може бути суб'єкт владних пов-ноііажень, а відповідачем — особа, яка перебуває на публічній службі. Наприклад, дострокове припинення повноважень на­родного депутата України у разі порушення ним вимог несуміс­ності, встановлених Конституцією чи законами України. До речі, доцільно було б доповнити п. 2 ч. 1 ст. 17 КАС України нормою щодо розгляду дострокового припинення повноважень (підкликання) депутата у разі невиконання ним повноважень депутата, порушення правових, моральних, релігійних норм тощо як одного із правових елементів механізму дострокового припинення повноважень народних обранців.

Спори між суб'єктами владних повноважень з приводу реалі-ищії їх компетенції у сфері управління, у тому числі делегованих тнтоважень, а також: спори, які виникають з приводу укладення та виконання адміністративних договорів.

271