Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 9

о сіб — за принципом «дозволено все, що не заборонено зако­ном»; для суб'єктів владних повноважень (посадових осіб) — «дозволено лише те, що передбачено законом».

Найістотніші властивості, що притаманні цим правовідно­синам, вимагають закріплення в законодавстві відповідних процедурних дій органів публічної адміністрації, які б забезпе­чували доступність, простоту, оперативність, фаховість, повно­ту та компетентність у реалізації та захисті прав, свобод і обов'язків та інтересів фізичних чи юридичних осіб.

Забезпечення належної оперативності, простоти та доступ­ності провадження, всебічності, повноти та об'єктивності з'ясування обставин адміністративної справи може бути досяг­нута саме в процесі здійснення завдань та функцій управлінсь­кого характеру у відповідній сфері управління, тобто в процесі управлінської діяльності органів владних повноважень, їх поса­дових осіб у порядку інстанційної підвідомчості та підлеглості.

Система таких процедурних дій становить окрему групу проваджень в сфері управління.

Провадження в сфері управління це визначені нормами адміністративного процесуального права умови здійснення в інстанційному (адміністративному) порядку органом владних повноважень процедурних дій щодо забезпечення і охорони прав, обов'язків та інтересів учасників правовідносин, прий­няття рішення у конкретних індивідуальних справах публічного і приватного характеру та звернення цих рішень до виконання.

Провадження у сфері управління здійснюються у зв'язку з:

  1. реалізацією або необхідністю сприяння в реалізації суб'єктивного права;

  2. набуттям передбаченого законодавством суб'єктивного права;

  3. виконанням або необхідністю сприяння виконанню обов'язків;

  4. застосуванням заходів адміністративного примусу щодо попередження або припинення настання шкідливих наслідків, а також адміністративних санкцій, крім накладення адміністра­ тивних стягнень;

  5. оскарження дій чи бездіяльності органів владних повно­ важень, їх посадових осіб у зв'язку з реалізацією та захистом прав, свобод та інтересів приватних осіб, а також у зв'язку з розглядом та вирішенням конкретної адміністративної справи.

Учасниками адміністративного провадження є:

186

ПРОВАДЖЕННЯ У СФЕРІ УПРАВЛІННЯ

  1. суб'єкт звернення — фізична чи юридична особа, що звертається до органу владних повноважень, його посадових осіб із заявою або скаргою щодо реалізації та захисту своїх прав, свобод і інтересів та сприяння виконанню обов'язків;

  2. орган владних повноважень — орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові та службові осо­ би, а також інші органи публічної адміністрації, які відповідно до своєї компетенції уповноважені розглядати та вирішувати адміністративні справи;

  3. заінтересована особа — фізична або юридична особа, права та інтереси якої зачіпає або може зачіпати прийняття уповноваженим суб'єктом адміністративного акта;

  4. свідок експерт, спеціаліст, перекладач, законні представ­ ники, представники органів виконавчої влади, органів місцево­ го самоврядування, фізичні та юридичні особи, залучені від­ повідно до законодавства до розгляду і вирішення адміністра­ тивної справи.

З огляду на типологічні групи правовідносин у сфері управ­ління можна виділити кілька видів адміністративних прова­джень публічного і приватного характеру.

1. Адміністративні провадження за заявою фізичних чи юридичних осіб щодо реалізації їх прав та інтересів, у тому числі з надання адміністративних послуг — провадження за за­ явою суб'єкта звернення;

2. Адміністративні провадження за ініціативою органа влад­ них повноважень щодо забезпечення реалізації контрольно-на­ глядових функцій та застосування заходів адміністративного примусу — провадження за ініціативною органа владних повнова­ жень;

3. Адміністративні провадження за скаргою фізичних чи юридичних осіб щодо реалізації та захисту їх прав та інтересів у зв'язку з розглядом адміністративної справи, у тому числі на рішення, дії чи бездіяльність органа владних повноважень — провадження за скаргою суб'єкта звернення.

Кожний із зазначених видів адміністративного проваджен­ня призначений для розгляду і вирішення певної групи відно­син, має відповідні особливості, забезпечує реалізацію прав, обов'язків та інтересів і поновлення порушеного права учасни­ків правовідносин у публічній сфері.

Провадження здійснюється шляхом вчинення його учасни­ками відповідних процесуальних (процедурних) дій, прийняття

187