Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін процес Демський Е.Ф..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Глава 1

Римський Статут1, то такий договір або його частина не підля­гають застосуванню в Україні,

Юридичний зміст цього принципу полягає в імплементації світових правових цінностей, досягнутих людством, у правову тканину України.

Всі принципи тісно пов'язані між собою, постійно взає­модіють, але кожний із них зберігає свою власну цінність для побудови і перебігу процесу, свій юридичний зміст. Будучи у тісній взаємодії, взаємозв'язку, одні принципи сприяють здій­сненню інших, але це не означає, що одні принципи підкоря­ються іншим, що існують принципи які є тільки гарантіями здійснення інших принципів, а тим більше — такими, що ви­пливають із інших принципів2. Отже, може йтися не про про­сту сукупність, а про систему принципів адміністративного процесуального права, до якої, як зазначалося вище, входять й адміністративно-процесуальні принципи.

Принципи адміністративного процесу, на яких базується про­цесуальна діяльність суддів, органів (посадових осіб), уповно­важених розглядати і вирішувати індивідуальні адміністративні справи, за визначенням В. К. Колпакова, являють собою пози­тивні закономірності, пізнані наукою і практикою, закріплені у правових нормах, або є узагальненням діючих у державі юри­дичних правил3.

В юридичній літературі є різноманітні підходи до класифі­кації процесуальних принципів. Так, деякі автори виділяють загальні, міжгалузеві та галузеві принципи4, інші такого поділу взагалі не роблять5, ще інші автори поділяють їх на конститу-

1 Див.: Вісник Конституційного Суду України. — 2001. — № 4. — С. 35-44.

2 Михеєнко М. М. Проблеми розвитку кримінального процесу в Ук­ раїні: Вибрані твори. — К.: Юрінком Інтер, 1999. — С. 225.

3 Колпаков В. К. Адміністративно-деліктний правовий феномен: Мо­ нографія. — К.: Юрінком Інтер, 2004. — С. 394.

* Кузьменко О. В. Теоретичні засади адміністративного процесу: Моно­графія. — К.: Атіка, 2005. — С. 147—155; Чорнооченко С. І. Цивільний про­цес України: Навч. посібник. — К.: Центр навч. літератури, 2004. — С. 29; Коваленко Є. Г. Кримінальний процес України: Навч. посібник. — К.: Юрінком Інтер, 2003. — С. 47.

5 Адміністративне право України: Підручник / Ю. П. Битяк, В. М. Га-ращук, О. В. Дьяченко та ін.; За ред. Ю. П. Битяка. — К.: Юрінком Інтер, 2005. — С. 207—209; Бандурка О. М., Тищенко М. М. Адміністративний процес: Підручник для вищих навч. закладів. — Рос. мовою. — К.: Літера ЛТД, 2001. — С. 33—37; Колпаков В. К., Кузьменко О. В. Адміністративне право України: Підручник. — К.: Юрінком Інтер, 2003. — С. 272—274.

32

ПОНЯТТЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРАВА УКРАЇНИ

ційні та інші принципи1. Отже, як бачимо, в юридичній літера­турі дослідженню процесуальних принципів приділена значна увага, оскільки вони закріплені в законі та відображають панів­ні в державі політичні, соціальні і правові ідеї побудови ад­міністративного процесу.

На нашу думку, оскільки кожний адміністративно-проце­суальний принцип має свою власну цінність, є самостійним юридичним утворенням, то особливої потреби в класифікації їх за якісними відмінностями немає. Достатньо було б обмежити­ся суто кількісною їх характеристикою. Однак різноманітність проваджень у адміністративному процесі обумовлює й наяв­ність принципів, які підкреслюють певні особливості ад­міністративного провадження та впливають на побудову ад­міністративно-процесуальної форми (режиму). Наприклад, не у всіх провадженнях можуть застосовуватися принципи безоп­латності адміністративних проваджень, швидкості та економіч­ності розгляду справи, добровільності звернення громадян до органів, уповноважених розглядати адміністративні справи, етичності у стосунках, підконтрольності тощо.

Отже, з метою більш повного пізнання наукою системи принципів доцільніше розглядати їх через призму завдань, які вони виконують для забезпечення здійснення адміністративно-процесуальної діяльності, тобто за предметом правового регу­лювання. Усі принципи за такими ознаками умовно можна поділити на: функціональні та організаційні.

До функціональних належать принципи, які визначають спрямованість адміністративного процесу, форму і зміст його інститутів. Це принципи: законності; гласності; об'єктивної іс­тини; перегляду рішень органу, уповноваженого розглядати ад­міністративні справи; обов'язковість виконання прийнятого рішення та ін.

Принцип законності є найважливішим принципом адміні­стративного процесу, характеризується неухильним виконан­ням, дотриманням усіма учасниками суспільних відносин вимог нормативно-правових актів. Законність як стан (режим) сус­пільства передбачає: а) наявність досконалого законодавства; б) повне і неухильне виконання нормативних актів державними органами, посадовими особами, організаціями та громадянами за біблейським правилом «гріх є беззаконіє»; в) верховенство

1 Михеєнко М. М. Проблеми розвитку кримінального процесу в Ук­раїні: Вибрані твори. — К.: Юрінком Інтер, 1999. — С. 224—225.

33

2 8-357