Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vmeste.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
2.96 Mб
Скачать

10.2. Основні обов’язки кримінально-виконавчої інспекції та органів внутрішніх справ щодо виконання покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Основні обов’язки та функції кримінально-виконавчої інспекції та органів внутрішніх справ щодо виконання цього виду покарання закріплені у ст.ст. 31, 34 та35 КВК України, а також у відповідних нормах Розділу І Інструкції.

Відповідно до ст.31 КВК України кримінально-виконавча інспекція:

– веде облік засуджених до позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю;

– контролює додержання вимог вироку суду засудженим, власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом за місцем роботи засудженого, а також органом, що має право анулювати дозвіл на заняття відповідним видом діяльності, яка заборонена засудженому;

– вживає заходів до припинення порушень вимог вироку;

– вносить подання органу внутрішніх справ щодо здійснення приводу засуджених, які не з'явилися за викликом до кримінально-виконавчої інспекції без поважних причин;

– організовує початковий розшук засуджених, місцезнаходження яких невідоме і надсилає матеріали до органів внутрішніх справ для оголошення розшуку таких засуджених.

Крім того, відповідно до вимог Інструкції працівники КВІ:

– роз’яснюють порядок та умови відбування покарання засудженим;

– беруть участь у виховній роботі із засудженими особами, проводять індивідуальні бесіди з ними;

– контролюють поведінку осіб, засуджених до позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю і раз на три місяці направляють до органів внутрішніх справ запити про те, чи притягувалися такі засуджені до адміністративної відповідальності;

– один раз на 6 місяців направляють вимоги до підрозділів інформаційних технологій головних управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, місті Києві та Київській області, управлінь МВС України в областях, місті Севастополі та на транспорті з метою встановлення випадків учинення засудженими особами нових злочинів;

– здійснюють у разі потреби контрольні перевірки за місцем роботи засуджених осіб. За результатами таких перевірок працівники КВІ складають акти у двох примірниках: перший – залишається на підприємстві, в установі, організації; другий з відміткою про ознайомлення власника підприємства –зберігається в особовій справі засудженого та використовується для контролю за усуненням виявлених недоліків.

– відповідно до статті 84 КК України направляють до суду подання про звільнення від покарання осіб, які під час його відбування згідно з медичним висновком захворіли на психічну чи іншу тяжку хворобу, що перешкоджає відбуванню призначеного судом покарання;

– у разі потреби дають дозвіл засудженим особам виїжджати за межі України.

Як вже зазначалося вище, відповідно до ч.2 ст. 31 КВК України підрозділи КВІ у випадку невиконання власником підприємства вироку суду щодо особи, позбавленої права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, направляють відповідні матеріали прокуророві для вирішення питання про притягнення винних осіб до відповідальності згідно із законом.

У разі ухилення засудженого від відбування покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, КВІ у відповідності з вимогами ч.1 ст.35 КВК України направляє прокуророві подання та всі необхідні матеріали для вирішення питання про притягнення такого засудженого до кримінальної відповідальності за ч.1 ст.389 КК України.

Як передбачає ч.1 ст.30 КВК України, на органи внутрішніх справ покладається лише проведення індивідуально-профілактичної роботи із засудженим до цього виду покарання за місцем його проживання. Разом з тим, норми Інструкції деталізують це положення і покладають на працівників органів внутрішніх справ цілий ряд й інших обов’язків щодо виконання цього виду покарання. Зокрема Інструкція передбачає, що при проведенні індивідуально-профілактичної роботи з особами, засудженими до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, органи внутрішніх справ виконують:

– постанови суду та подання інспекції про розшук засуджених осіб, місцезнаходження яких невідоме;

– подання КВІ про привід засуджених осіб, які не з'явилися за викликом до інспекції без поважних причин (ч. 1 ст. 34 КВК України);

– постанови судів про привід засуджених осіб, які ухиляються від явки до них у зв'язку з розглядом кримінальних справ за ухилення від відбування покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Органи внутрішніх справ також здійснюють:

– затримання i конвоювання у порядку, передбаченому кримінально-процесуальним законодавством, осіб, які притягнуті до кримінальної відповідальності за ухилення від відбування покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю

– затримання і конвоювання у порядку, передбаченому кримінально-процесуальним законодавством, осіб, засуджених до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, розшук яких оголошено у зв'язку з ухиленням від відбування покарання.

Підрозділи інформаційних технологій головних управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, місті Києві та Київській області, управлінь МВС України в областях, місті Севастополі та на транспорті за запитами працівників КВІ зобов’язані безоплатно надати інформацію щодо розшуку, притягнення до кримінальної або адміністративної відповідальності засуджених, які перебувають на обліку в КВІ.

Для забезпечення своєчасного інформування КВІ про злочини, вчинені засудженими під час відбування покарання, слідчий або орган дізнання на протязі 10 днів після встановлення факту, що злочин вчинено засудженим до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, повинні направити до КВІ (в якій засуджений перебуває на обліку) копію постанови про порушення кримінальної справи та інформацію про обрання запобіжного заходу стосовно засудженого.

Безпосереднє здійснення індивідуально-профілактичної роботи з засудженими покладається на працівників служби дільничних інспекторів міліції органів внутрішніх справ, які:

– ведуть облік осіб, засуджених до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

– проводять із засудженими особами індивідуально-профілактичну роботу, спрямовану на їх виправлення, попередження порушення громадського порядку та інших прав громадян, а також учинення ними нових злочинів.

– щомісяця здійснюють перевірки за місцем проживання засуджених осіб, про результати яких у кінці кожного кварталу письмовою довідкою, окремо щодо кожної засудженої особи, інформують КВІ i обов’язково додають до неї матеріали перевірки – пояснення засудженої особи, рапорти та ін;

– у разі встановлення факту притягнення до адміністративної відповідальності засудженого письмово повідомляють про це КВІ та вносять необхідні записи до алфавітних карток обліку осіб, стосовно яких здійснюється профілактична робота.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]