Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vmeste.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
2.96 Mб
Скачать

Контрольні питання

1. Порядок виконання виправних робіт.

2. Умови відбування виправних робіт.

3. Основні обов’язки та заборони, встановлені для засуджених до виправних робіт.

4. Обов’язки адміністрації підприємства, установи чи організації, в яких працюють засуджені до виправних робіт.

5. Порядок утримань із заробітної плати засуджених до виправних робіт.

6. Заходи заохочення та відповідальності за порушення порядку та умов відбування виправних робіт.

7. Правові наслідки злісного ухилення від відбування виправних робіт.

8. Порядок організації та проведення розшуку осіб, місцезнаходження яких невідоме.

Розділ 13. Виконання покарання у виді службових обмежень для військовослужбовців

Покарання у виді службових обмежень для військовослужбовців, передбачене ст. 58 КК України, застосовується лише як основна міра кримінального покарання у разі, коли: а) така міра покарання передбачена санкцією статті кри­мінального закону; б) суд, з огляду на обставини справи та особу засудженого, вважатиме за можливе замість обмеження або позбавлення волі на строк не більше двох років призначити військовослужбовцю службові обмеження на той самий строк (ч. 1 ст. 58 КК України); в) це покарання призначається військовослужбовцю в порядку переходу до іншого, більш м’якого виду основного покарання на підставі ч. 1 ст. 69 КК України. Також допускається заміна невідбутої частини покарання у виді обмеження чи позбавлення волі службовим обмеженням на підставі ст. 82 КК України.

Зміст покарання у виді службових обмежень для військовослужбовців полягає в тому, що засуджений протягом визначеного вироком суду терміну не може бути підвищений в посаді, військовому званні, а строк відбуття покарання не зараховується до вислуги років на присвоєння чергового спеціального звання. Крім того, із грошового утримання військовослужбовця провадяться утримання в доход держави у розмірі, встановленому вироком суду, в межах від 10 до 20 %. Призначаючи покарання у виді службового обмеження (ст. 58 КК України), суд зобов'язаний визначити розмір відрахувань із заробітку або грошового забезпечення засудженого. Більш того, відсутність вказівки на цей розмір є підставою для скасування вироку. За вказаними рисами покарання у виді службових обмежень подібне покаранню у виді виправних робіт. Головна відмінність між цими покараннями полягає в тому, що службові обмеження призначаються лише спеціальному суб’єкту – військовослужбовцю та відбувається за місцем його військової служби.

При призначенні покарання за сукупністю злочинів допускаються поглинання, часткове або повне складання як строків виправних робіт або службового обмеження, так і розмірів відрахувань у доход держави, а за кількома вироками (ст. 71 КК) - лише складання строків цих покарань. Від відбування покарання у виді службових обмежень військовослужбовець може бути звільнений з випробуванням, відповідно до ст. 75 КК України.

Згідно Положення про проходження військової служби відповідними категоріями військовослужбовців України (далі – Положення), затвердженого Указом Президента України від 7 листопада 2001 року № 1053/2001, військовослужбовці, що проходять військову службу за контрактом, до яких судом застосовано кримінальне покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, продовжують проходити військову службу за встановленим порядком. Тобто, призначення цього покарання не є підставою для звільнення військовослужбовців зі служби або пониження його в посаді. Це також не є перешкодою для направлення особи у відрядження, певного її переміщення у посаді чи на нове місце служби за рішенням командирів (начальників), яким надано право звільнення зазначених осіб з військової служби, в порядку, визначеному Міністром оборони України. Єдине, що прямо заборонено – це підвищення в посаді чи званні. Як визначено у вищеназваному Положенні, посада вважається вищою, якщо за цією посадою штатом (штатним розписом) передбачено вище військове звання, а за умови рівних військових звань - більший посадовий оклад; нижчою, якщо за цією посадою штатом або штатним розписом передбачено нижче військове звання, а за умови рівних звань - менший посадовий оклад. У разі коли штатом або штатним розписом передбачено два військових звання або диференційовані посадові оклади, до уваги береться вище військове звання або вищий посадовий оклад.

Іще одною особливістю проходження військової служби військовослужбовцями, засудженими до службового обмеження, та виконання військового обов'язку в запасі в особливий період є те, що у разі оголошення мобілізації накази про звільнення з військової служби стосовно таких осіб скасуванню не підлягають. Викладене повною мірою стосується й осіб рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, а також курсантів і слухачів. Подібні правила містяться й у інших нормативно-правових актах, які стосуються проходження військової служби в окремих військових формуваннях (наприклад, у наказах Управління Державної пожежної охорони України від 28.02.2004 року № 23 “Про затвердження Інструкції про проходження військової служби в Управлінні державної охорони України (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17 березня 2004 р. за № 335/8934) та Міністерства оборони України від 16.07.2002 року № 237 “Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження військової служби особами офіцерського складу, прапорщиками (мічманами) Збройних Сил України” (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 9 серпня 2002 р. за № 647/6935); Указі Президента України від 17.07.2006 року № 619/2006 ”Про Положення про проходження військової служби військовослужбовцями Служби зовнішньої розвідки України” тощо).

Умови виконання покарання у виді службових обмежень для військовослужбовців достатньо чітко визначені у ст. 47 КВК України. Так, суд, який постановив вирок про службове обмеження для військовослужбовця, після набрання ним законної сили направляє копію вироку разом з розпорядженням про виконання вироку, що набрав законної сили командиру військової частини, де проходить службу засуджений військовослужбовець. Після одержання копії вироку командир військової частини видає відповідний наказ, у якому зазначається розмір відрахувань в доход держави з грошового утримання засудженого військовослужбовця, строк, протягом якого він не може бути підвищений за посадою, у військовому званні, а також який строк не зараховується йому в строк вислуги років для присвоєння чергового військового звання. Наказ оголошується по військовій частині і доводиться до відома засудженого військовослужбовця, водночас про прийняття вироку до виконання командир військової частини протягом трьох днів сповіщає суд, який постановив вирок. Після отримання судом від командира військової частини повідомлення про прийняття вироку до виконання справа підлягає передачі в архів суду.

Необхідно зауважити, що відрахування провадяться з усієї суми грошового забезпечення військовослужбовця, незалежно від наявності претензій до засудженого за виконавчими документами.

Закон не визначає, з якого моменту повинен відраховуватись початок відбування покарання у виді службових обмежень, проте, оскільки відрахування будуть здійснюватись на підставі та з моменту видання відповідного наказу командиром військової частини, саме з цього часу і повинен відраховуватись строк покарання.

До засуджених військовослужбовців під час відбування покарання у виді службових обмежень застосовуються всі засоби виправлення, передбачені ст. 6 КВК України. У їх числі суспільно-корисна праця (військова справа), а також виховна робота, спрямована на формування та збереження навичок військової служби, профілактику та попередження агресивної поведінки засуджених, усвідомлення провини за вчинений злочин. Основними формами соціально-психологічної та виховної роботи із засудженими військовослужбовцями є: індивідуальна робота; гуманітарна та культурно-виховна робота; правове виховання. Засуджений військовослужбовець, поряд із заходами індивідуального характеру, приймає участь й у загальних планових заходах, які здійснюються у військовому підрозділі.

За три дні до закінчення встановленого вироком суду строку службового обмеження для військовослужбовця командир військової частини видає наказ про припинення його виконання із зазначенням дати припинення (з урахуванням тих змін, які можуть бути внесені до строку покарання відповідно до чинного законодавства).

Однак відбуття призначеного строку покарання є не єдиною підставою для звільнення військовослужбовця. Припинення виконання цього покарання можливо також достроково при застосуванні:

1) умовно-дострокового звільнення, передбаченого ст. 82 КК України. Слід звернути увагу, відповідно до ч. 3 ст. 154 КВК України, на командира військової частини або іншого начальника, який видав наказ про виконання покарання, покладено обов’язок після відбуття засудженим установленої ст.. 81 КК України частини строку покарання в місячний термін розглянути питання щодо можливості представлення особи до умовно-дострокового звільнення. При розгляді цього питання судом, засуджений військовослужбовець може бути звільнений і від додаткового покарання;

2) звільнення через хворобу (ч. 3 ст. 84 КК України). Процедура такого звільнення передбачена ч. 5 ст. 47 КВК України, за якою засуджені, що відбувають покарання у виді службових обмежень для військовослужбовців і визнані військово-лікарською комісією непридатними за станом здоров'я до військової служби із зняттям з військового обліку або непридатними до військової служби у мирний час, звільняються судом від покарання за поданням командира військової частини і висновком військово-лікарської комісії. Розклад хвороб станів і фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби у Збройних Силах України визначені Положенням про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 04.01.94 року N 2 (в редакції наказу Міністра оборони України від 12.07.99 року N 207). Зокрема, звільненню підлягають особи, що мають: інфекційні та паразитарні хвороби; новоутворення; ендокринні хвороби, розлади харчування та обміну речовин; хвороби крові і кровотворних органів; розлади психіки та поведінки; хвороби: нервової системи, ока та придаткового апарату, вуха та соскоподібного відростка, системи кровообігу, дихальної системи, органів травлення, сечостатевої системи, шкіри та підшкірної клітковини, кістково-м'язової системи та сполучної тканини; травми, отруєння і деякі інші наслідки дії зовнішніх чинників; вагітність, пологи та післяпологовий період; природжені вади розвитку, деформації та хромосомні аномалії;

3) за амністією чи помилуванням (ст. 85-87 КК України).

У названих випадках звільнення засудженого відбувається у день надходження відповідних документів, а якщо вони отримані після закінчення робочого дня – вранці наступного дня. У ці ж строки повинен бути виданий і наказ командира військової частини про припинення виконання покарання у виді службових обмежень для військовослужбовця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]