Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vmeste.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
2.96 Mб
Скачать

18.5. Режим особливих умов в установах виконання покарань

Стаття 105 КВК України передбачає, що у випадках стихійного лиха, епідемій, аварій важливих для життєзабезпечення систем, масових заворушень, проявів групової непокори засуджених або в разі виникнення реальної загрози збройного нападу на колонію чи у зв'язку з введенням надзвичайного чи воєнного стану в районі розташування колонії посилюється охорона, нагляд за засудженими, здійснюються інші додаткові режимні заходи.

Посилення охорони та нагляду за засудженими (режим особливих умов) у випадках стихійного лиха, епідемій, аварій важливих для життєзабезпечення систем, масових заворушень, проявів групової непокори засуджених або в разі виникнення реальної загрози збройного нападу на колонію чи у зв’язку з уведенням надзвичайного чи воєнного стану в районі розташування колонії спрямоване на забезпечення режиму як порядку виконання та відбування покарання спрямоване.

У ч. 1 ст. 105 КВК України наведено вичерпний перелік підстав для введення режиму особливих умов, оскільки це тягне за собою суттєве обмеження прав і свобод не лише засуджених, а й у певній мірі громадян, які перебувають на обєктах установ виконання покарань та територіях, які до них прилягають.

Можна виділити дві групи підстав введення режиму особливих умов: зовнішні (надзвичайний чи воєнний стан) та внутрішні (вчинення злочинів за участю великої групи засуджених).

Умови, підстави та порядок введення надзвичайного стану розкриваються в законі України „Про правовий режим надзвичайного стану”, військового стану – в законі України „Про правовий режим воєнного стану”. Підставами введення, наприклад, надзвичайного стану, є спроба насильницької зміни конституційного устрою; масові заворушення; міжнаціональні конфлікти; надзвичайні ситуації природного та техногенного характеру; стихійні лиха; епідемії; крупні аварії тощо. Введення надзвичайного або воєнного стану тягне за собою обмеження ряду конституційних прав і свобод громадян (введення комендантської години; обмеження свободи преси; обмеження продажу окремих товарів, перевірку документів, особистий огляд та огляд речей тощо).

Стихійні лиха можуть бути як природного (землетруси, наводнення, урагани тощо), так і техногенного характеру (різного роду аварії та катастрофи). У цих випадках підставою введення режиму особливих умов служить масштабність та тяжкість наслідків стихійного лиха.

Масові заворушення виражаються у відмові виконати законні вимоги з боку великих груп засуджених, у погромах, побитті, вбивствах „неугодних” засуджених, представників персоналу та інших осіб, а також у ряді аналогічних дій.

Групова непокора засуджених виражається у відмові виконати висунуті до них вимоги (або їх більшу частину), але вони проявляються у менш агресивній формі, не повязані з вказаними вище діями (погроми, підпали, вбивства тощо), і у них приймають участь значно менші групи засуджених (хоча і не виключені випадки участі великих мас засуджених, як, наприклад, при оголошенні голодування).

У період дії режиму особливих умов в установах виконання покарань може бути призупинено здійснення деяких прав засуджених, введено посилений варіант охорони та нагляду, особливий порядок допуску на обєкти, змінений розпорядок дня, обмежена діяльність виробничих, комунально-побутових, культурно-просвітницьких, медико-санітарних та інших служб.

Особливого порядку прийняття рішення про посилення охорони, нагляду за засудженими, здійснення інших додаткових режимних заходів у КВК не встановлено, тому воно зазвичай повинно прийматися начальником установи виконання покарань за погодженням з керівництвом територіального управління Департаменту.

Окрема процедура визначена законодавцем лише для припинення групових протиправних дій засуджених та ліквідації їх наслідків. Зокрема, для цього за рішенням Голови Департаменту, начальника управління (відділу) Департаменту в Автономній Республіці Крим, області, місті Києві та Київській області використовуються сили і засоби колонії, органів і установ виконання покарань, а в разі потреби з дозволу Міністра внутрішніх справ України, начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим, місті Києві, Київській області, начальника управління Міністерства внутрішніх справ України в області, місті Севастополі - органів та підрозділів Міністерства внутрішніх справ України.

Контрольні питання

1. Визначення режиму у виховних та виправних колоніях.

2. Поняття режиму відбування та режиму виконання покарання.

3. Елементи режиму позбавлення волі.

4. Функції та основні вимоги режиму.

5. Засоби забезпечення режиму в місцях позбавлення волі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]