Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІРУСОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
12.13 Mб
Скачать

2.6.2. Формування стійкості у вірусів до хімічних препаратів

Стійкість у вірусів розвивається при багатократному застосуванні препаратів і передається наступним поколінням. У лабораторних умовах досить швидко можливо отримати стійкі штами збудників практично до усіх відомих противірусних засобів. У природних умовах, в організмі, цей процес йде з меншою швидкістю, але також ефективно.

У основі зміни спадкових властивостей вірусів, як і інших биологічних систем, лежать процеси зміни спадкової інформації (мутаційні, рекомбінаційні) і наступний відбір стійких форм. У основному, поява природних мутантів - досить рідкісне явище, і першочергова роль у формуванні резистентних штамів належить процесам селекції. У клінічних умовах зареєстровані випадки стійкості до ряду противірусних препаратів.

Ацикловір. Виділені штами герпесвирусов, мало патогенні для нормальних осіб, але вони представляють серйозну загрозу для хворих з імунодефіцитами. Механізм стійкості обумовлений відсутністю або модифікаціями структури тімідінкінази; рідше стійкість опосередкують мутації генів, кодуючих структуру ДНК-полімерази, що робить її несприйнятливою до дії інгібіторів ферментів.

Зідовудін. Спостерігається майже повна резистентність штаммів ВІЛ, виді-ленних від хворих, одержуючих препарат більше 6 місяців. Стійкість обумовлена мутаціями генів, що кодують структуру зворотної транскріптази.

Ганцикловір. Стійкість обумовлена зниженням рівня фосфорилірування препарату в заражених клітинах у зв'язку із змінами структури вірусної фосфотрансферази і ДНК-полімерази.

Виділяють два основні шляхи подолання стійкості до хіміопрепаратів - комбіноване застосування препаратів з різними механізмами дії і використання препаратів, що впливають на ранні етапи репродукції, що різко знижує вірогідність появи резистентності.

Розділ 3. Принципи та методи лабораторної діагностики

Діагностика вірусних захворювань заснована на застосуванні наступних методів:

1. Вірусоскопічний - виявлення специфічних включень у ураженій клітині.

2. Імунної електронної мікроскопії - за допомогою електронного мікроскопу виявляють комплекс “вірус + специфічні проти даного типу вірусу антитіла”.

3. Вірусологічний (вірус розмножують, визначають його титр і тип на культурах клітин, що розвиваються на курячих ембріонах і на лабораторних тваринах).

4. Серологічний (від лат. serum – сироватка, рідка складова частина крові) -імуноферментний аналіз, реакція нейтралізації, реакція зв'язування комплементу, реакція пасивної гемаглютинації, реакція гальмування гемаглютинації й ін.

5. Молекулярно-гібрідологічний аналіз (зондування нуклеїнових кислот, ПЛР).

Вірусологічні та серологічні методи доповнюють один іншого та являють собою основу лабораторної діагностики вірусних інфекцій (табл. 10).

Таблиця 10

Характеристика методів діагностики вірусних інфекцій

Вірусологічні методи

Серологічні методи

- виділення вірусів із клінічного матеріалу та їх наступна ідентифікація

- визначення противірусних антитіл у сироватці крові хворих і тих, хто переніс хворобу (серологічна діагностика), або здорових осіб (визначення показань перед вакцинацією або контроль напруженості поствакцинального імунітету.

Виділення вірусів здійснюють:

- у разі виникнення нових епідемій та необхідності розшифрування їхньої етіології;

- для вивчення етіології нових захворю­вань або подібних до них за клінічними проявами хвороб, що ма­ють різні причини;

- якщо виникають труднощі в діференціюванні вірусів за допомогою серологічних тестів.

Виділення вірусів потребує більшого часу (від 2 до 4 тижнів) і ве­ликих матеріальних витрат.

Факт виділення вірусу з клінічного матеріалу та визначення високих титрів антитіл у сироватці крові хворого ще не означають, що дане захворювання спричинено саме цим збудником

Серологічні методи діагностики простіші, ніж вірусологічні і швидче виконуються. Разом з тим, вони потребують наявності в лабораторії збудника вірусної інфекції. Діагностичний приріст антитіл може бути виявлений через 2 – 3 тижні від початку прояву клінічних симптомів захворювання. Тому часто діагноз підтверджується лише в період реконвалесценції.

Істотного значення набувають методи експрес-діагностики, що ґрунтуються на безпосередньому виявленні вірусів або їхніх антигенів, а також вірусутримуючих включень у матеріалі хворого протягом 2 – 3 годин.

Вибір методу діагностики визначається особливостями перебігу захворювання, властивостями збудника, а також методичними можливостями діагностичної лабораторії: наявністю діагностичних тест-систем, матеріально-технічним забезпеченням і кваліфікацією персоналу.