Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зберегти сімю2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
14.69 Mб
Скачать

4. Принцип неупередженого ставлення.

У нашому суспільстві так склалося, що людям легше поба­чити те, що лежить на поверхні, давати негативні оцінки, аніж аналізувати, чому сім'я опинилась у складному становищі. І хоча для соціального працівника важливо зібрати про клієнта якомога більше інформації, проте він не має вірити всьому, що говорить­ся про нинішнього чи потенційного клієнта. Для налагодження добрих стосунків з клієнтом, необхідно виробити неупереджене ставлення до будь-якої категорії сімей, навчитися глибоко вивча­ти ситуацію та розуміти причини негараздів у родині.

У нашій практиці був такий випадок. Односельці говорили таке про сім 'ю: «Та вони лежні, яких світ ще не бачив, ні город не обробляють,

ніде не працюють, живуть за рахунок виплат на дітей. У будинок страшно зайти, діти босими ногами по земляній підлозі бігають. Мати десь як піде собі гуляти, а діти маленькі сидять закриті в хаті, а як влізуть в електричну розетку чи підпалять хату? Дітей треба забрати, в інтернаті їм буде краще». Реально ж ситуація виглядала так: випускниця інтернатного закладу повернулася в хату, якій понад сто років. У будинку земляна підлога, впала внутрішня стіна, зовсім не було скла у вікнах. Вона, не маю­чи фаху маляра-штукатура, самотужки змурувала нову стіну, посклила вікна шматочками, склеєними скотчем, на земляній підлозі розстелила килим, який не закрив її цілковито. Меблі дуже старі, їх колись збирала мати із непотребу, викинутого іншими людь­ми Одна стіна в хатині зроблена з нешліфованих дощок. Зробити mакий будинок гарним всередині досить складно. Молода жінка у декретній відпустці. Обробляє тільки частину городу, який скопує, вручну бо найняти техніку не має за що. Коли йде до магазину, дітей намагається із собою не брати, бо діти хочуть смачнень­ко, а в неї бракує на це грошей. Хоч вона їм купує гостинці, aле дешевенькі - маленькі льодяники або булочки замість шоколадки чи йогурту, яких просять дітлахи. Насправді, у цій ситуації жінку важко засуджувати, їй можна лише поспівчувати.

Соціальний працівник мусить уникати оцінок подій та фактів, ЩО сталися в сім'ї. Він лише їх констатує. Наприклад, він може казати: «Відбулася координаційна рада з охорони дитинства, де прийнято рішення про вилучення у вас дітей. Мабуть, для цього були якісь підстави. Чи не змогли б ви сказати, чому так сталося». У цьому випадку немає оцінок «погано - добре», «жахливо», «нормальні» тощо. Фахівець лише описав подію, і для нього важливо знати, що з цього приводу думає сім'я. Бо якщо сама Сім'я усвідомить, що є якісь проблеми і їй потрібна допомога, або і ноді, необхідно змінювати в своєму житті, то це буде мотивацією І їм і до змін. Якщо ж проблеми сім'ї будуть визначені лише соціальним працівником, то до змін буде прагнути швидше за все сам спеціаліст.

Соціальним працівникам також не варто протиставляти сім'ї і і складними життєвими обставинами інші сім'ї, а тому не слід вживати в присутності родини слово «нормальні люди або нор­мальні члени суспільства, нормальна ситуація і т.п.». Навіть якщо фахівець не каже сім'ї, що вони погані, то назвавши інших осіб нормальними, він робить опосередковану оцінку своїм клієнтам як «ненормальним», оскільки вони не такі, як ті нормальні, то значить вони - ненормальні.

5. Принцип доступності.

Цей принцип реалізується у тому, що соціальний працівник повинен бути максимально досяжний для сім'ї. Це твердження викликає неоднозначні думки. Проте якщо соціальний працівник вважається партнером та людиною, яка фактично допомагає та захищає сім'ю, а в родини може виникнути ситуація, коли необ­хідно негайно прийняти важливе рішення або щось загрожувати­ме життю і здоров'ю, чи вкрай потрібна психологічна підтримка саме в цю хвилину, сім'я повинна отримати допомогу саме тоді, коли це потрібно, а не у визначений трудовим розпорядком робо­чий час. Відтак робота соціального працівника дещо подібна до роботи лікаря: коли в тебе щось болить, ти можеш звернутися до лікарні цілодобово, а не чекати робочого часу поліклініки.

Інколи від того, як вчасно соціальний працівник може відпо­вісти на запит клієнта, залежить те, наскільки вдало та швидко буде подолано складну життєву ситуацію. Соціальному праців­никові важливо пояснити клієнту, що він працює в такий-то час, але якщо їй терміново потрібна допомога, тоді можна телефо­нувати на такий номер. У цьому разі добре мати різні телефони: ваш приватний телефон, номеру якого не знають клієнти, та мо­більний робочий телефон.

Ось приклад. Співробітники ПБО «Надія і житло для дітей» в Україні працювали із сім 'єю, яка мешкала у 35 кілометрах від ра­йонного центру. У цієї родини не було родичів та друзів. Батьки зловживали алкоголем, понад 9 років. Одного разу о 23.30 соціаль­ному працівнику зателефонувала 13-річна дівчинка, яка повідомила, що мама сильно напилася, стала надзвичайно агресивна, поводить­ся дивно і говорить, мовляв, їй щось увижається. Дитина боялася, вона замкнулася у своїй кімнаті, але мама пробує виламати двері. Нікого з дорослих дома не було. Повнолітній брат мав повернути­ся з роботи лише о першій годині ночі. Добратися швидко до сім шансів не було. Тому соціальний працівник порадив дитині вилізти тихенько у вікно на вулицю і йти до голови села. І олова села допоміг дитині і ситуація обійшлася без негативних наслідків.

Клієнти можуть телефонувати не тільки тоді, коли їм потрібна н щомога, а й якщо хочуть поділитися радісною звісткою. Наприклад ми працювали із сім єю, де мама після випуску з інтернату майже десять років ніде і ніколи не працювала. У жінки було на утриманні четверо дітей. Ми намагалися її працевлаштувати і дали завдання обійти всі підприємства з метою пошуку робо­ти Вона шукала вакантне місце понад чотири місяці. Згодом ми домовилися з керівництвом місцевої школи, що її тимчасово візьмуть на роботу прибиральницею, оскільки запідозрили, що жінка просто боїться працевлаштовуватися через те, що ніколи цього раніше не робила. Коли вона звернулася за нашою порадою до школи, то її взяли на роботу. У той день соціальний працівник цієї сім взяв відгул. Тому клієнтка зателефонувала йому на мобільний телефон. Жінку переповняли почуття радості і щастя, припустимо, що вона не змогла б зв*язатися із своїм соціальним працівником і пішла б ділитися радісною новиною до своїх друзів, які ще до того часу мали алкогольну залежність. Щоб могло ста­тися? Швидше за все вони б запропонували їй відсвяткувати таку новину. І попередньо проведена робота з метою позбавлення сім алкогольної залежності могла б бути зведена нанівець. А так соціальний працівник мав змогу пояснити обов*язки та правила поведінки на роботі, а також похвалити свою клієнтку, адже це був дуже позитивний і вирішальний кроку її житті.

Принцип доступності також стосується надання інформації клієнтам у зрозумілій для них формі. Потрібно усвідомлювати, що при спілкуванні з людиною необхідно враховувати її освіту, попередній досвід контактів з іншими структурами та організаціями, мову її спілкування (українська, російська, діалекти тощо), навіть слід (вернути увагу на характер і темперамент. Мова спеціаліста повинна бути максимально трансформована і наближена до мови клієнта Обов'язково необхідно мінімізувати вживання термінів та професіоналізмів, а якщо їх уникнути неможливо, то детально пояснювати, що вони означають. Якщо клієнт не розумітиме мови спеціаліста, то він почуватиме себе некомфортно, а отже, є загроза, що людина уникатиме спілкування із соціальним працівником.

У нашому досвіді був випадок, коли ми супроводжували сім 'ю майже рік, а потім довелося замінити соціального працівника. Раніше клієнтка почуваюся дуже розкуто, але коли жінка поча­ла спілкуватися із новим соціальним працівником, то через п 'ять хвилин вона попросила перейти на російську мову. З часом стало очевидно, що клієнтка все одно погано розуміє працівника. Про­блема полягала в тому, що спеціаліст говорив чистою літератур­ною українською або російською мовою, а клієнтка розмовляла на суржику, і їм потрібен був час, аби призвичаїтися до мови одне одного. Завжди необхідно пам'ятати, що ми працюємо заради клі­єнтів, а не вони приходять заради нас, а отже, ми повинні зробити все, щоб вони почували себе комфортно і впевнено.