Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая методичка ЗЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

4. Термінологія, яку повинен засвоїти студент при вивченні курсу «зед підприємства»

Зовнішньоекономічні зв'язки – це міжнародні господарські, торгові, політичні відносини, що включають обмін товарами, різні форми економічного сприяння, науково-технічної співпраці, спеціалізацію, кооперацію виробництва, надання послуг і сумісне підприємництво.

Зовнішньоекономічна діяльність – процес реалізації зовнішньоекономічних зв'язків, що включає торгівлю, сумісне підприємництво, надання послуг, співпрацю.

Зовнішньоекономічний комплекс країни – сукупність галузей, підгалузей, об'єднань, підприємств, фірм, кооперативів, що проводять і реалізовують експортну продукцію, а також, що купують і переробляють імпортні товари і здійснюють інші форми зовнішньоекономічних зв'язків.

Асоціації країн-експортерів – форма координаційної політики експортерів, що діють на світовому ринку.

Торгівля – основна форма купівлі-продажу товару, торговий обмін продукцією для промислового споживання і суспільного споживання, а також купівля-продаж продукції інтелектуальної праці.

Агент – юридична або фізична особа, що здійснює певні операції за дорученням іншої особи(принципала), за його рахунок і від його імені, а також, що забезпечує підготовку операцій, але без права підписання контрактів.

Аукціони – форма продажу в певний час і у встановленому місці товарів, заздалегідь виставлених для огляду.

Біржа – регулярно функціонуючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами.

Фондова біржа – оптова торгівля сировинними, продовольчими і іншими товарами.

Товарна біржа – організована асоціація торговців, що купують і продають на умовах негайного або майбутнього постачання певного товару.

Брокерські фірми – посередницькі фірми, які здійснюють пошук і зведення контрагентів. За ці послуги брокери одержують комісійну винагороду.

Дистриб'ютори – фірми, які здійснюють, в основному, імпортні операції і виступають як торговці за договором на основі угоди про право на продаж.

Квота – фіксована частка (частина, пропорція, відсоток), що вживається для позначення долі країн в сукупному імпорті або експорті якого-небудь товару.

Операції по перепродажу – здійснюються торговим посередником від свого імені і за свій рахунок. Він виступає стороною договору, як з експортером, так і з кінцевим покупцем і стає власником товару після його оплати.

Торги – спосіб продажу товарів, розміщення замовлень і видачі підрядів, який припускає залучення до визначеного, наперед встановленого терміну пропозицій від декількох постачальників або підрядчиків і укладення угоди з тим із учасників, пропозиція якого найвигідніша організаторам.

Торговий дім – торгові фірми, що купують товари у виробників або оптовиків своєї країни і що перепродують їх місцевим оптовим і роздрібним торговцям, а також споживачам в промисловості.

Транспортно-експедиторські фірми – фірми, що спеціалізуються по здійсненню операцій по доставці товарів покупцю, виконуючи доручення промислових, торгових і інших фірм.

Транспортні фірми – фірми, які здійснюють перевезення зовнішньоторговельних вантажів і пасажирів, звичайно, транспортні компанії спеціалізуються на окремих видах перевезень, у зв'язку з чим вони поділяються на судноплавні, автомобільні, авіаційні, залізничні|.

Агентські фірми - фірми, які здійснюють пошук клієнтів, представляють інтереси фірм-продуцентів і діють від їхнього імені і за їхній рахунок.

Комісійні фірми - фірми, які здійснюють операції по купівлі-продажу товарів від свого імені, але за рахунок клієнта-комітента.

Роялті – це поступові виплати пропорційно визначеним показникам у ході його використання.