Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст-моя практика.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
630.27 Кб
Скачать

3.2.2.2. Організаційна побудова бухгалтерії та організація роботи персоналу бухгалтерії

Студент-практикант знайомиться з:

  • організаційною побудовою бухгалтерії (формою та типом апарату бухгалтерії);

  • структурою апарату бухгалтерії;

  • науковими принципами організації роботи апарату бухгалтерії;

  • організацією робочих місць;

  • організацією умов праці апарату бухгалтерії;

  • нормуванням роботи бухгалтерії та нормами виконання облікових операцій;

  • порядком визначення облікової чисельності апарату бухгалтерії.

При ознайомленні з організаційною побудовою апарату бухгалтерії та організацією роботи персоналу бухгалтерії особливу увагу слід звернути на відповідність організаційної побудови апарату бухгалтерії специфічним особливостям базової бюджетної установи та обґрунтувати переваги або недоліки існуючих типів організаційних структур; дотримання принципів наукової організації праці персоналу бухгалтерії; соціальне забезпечення працівників бухгалтерії; мотиваційне забезпечення діяльності персоналу бухгалтерії; взаємозв’язки апарату бухгалтерії з іншими структурними підрозділами бюджетної установи; організацію робочих місць та умов праці апарату бухгалтерії; організацію режиму праці та відпочинку персоналу бухгалтерії, стиль роботи головного бухгалтера; методи нормування та визначення чисельності облікового персоналу у різних структурних підрозділах бухгалтерії, при чому особливу увагу звернути на оптимізацію складу та чисельності апарату бухгалтерії.

Студенти розробляють: блок-схему організаційної побудови апарату бухгалтерії, а також розраховують чисельність персоналу бухгалтерії в окремих структурних підрозділах та у цілому по бухгалтерії.

3.2.2.3. Організація нормативно-правового забезпечення

Студент-практикант знайомиться з:

  • нормативно-законодавчими документами, що регламентують організацію бухгалтерського обліку;

  • завданнями, функціями, правами, відповідальністю та обов’язками апарату бухгалтерії, а також порядком його розширення, реорганізації та ліквідації;

  • вимогами до професійного рівня бухгалтерів;

  • системою підбору, підготовки та підвищення кваліфікації персоналу бухгалтерії;

  • порядком підбору та розміщення працівників по окремих ділянках облікової роботи;

  • організацією контрольного тестування при прийомі на роботу на посаду головного бухгалтера;

  • класифікацією та принципами розробки організаційних регламентів;

  • методикою розробки організаційних регламентів.

При ознайомленні з організацією нормативно-правового забезпечення у базовій бюджетній або фінансовій установі особливу увагу слід звернути на дотримання працівниками вимог нормативних документів; вивчення складу нормативних документів, їх ролі та значення у раціональній організації обліку у бюджетній або фінансовій установі; сутності організаційних регламентів з обліку й контролю, їх класифікації та принципам розробки; змісту завдань і функцій апарату бухгалтерії та їх трансформації у сучасних умовах; опанування методикою розробки організаційних регламентів та графіків облікових робіт.

Студенти розробляють положення про бухгалтерію за розділами:

Розділ 1. Загальні положення (місце і роль бухгалтерії у системі управління бюджетною або фінансовою установою, її організаційна структура, адміністративна і функціональна підпорядкованість, взаємозв’язок з іншими структурними підрозділами бюджетної установи).

Розділ 2. Функції, обов’язки та завдання, зміст і обсяг виконуваної роботи.

Розділ 3. Права працівників підрозділу та їх відповідальність (дисциплінарна відповідальність за невиконання або неналежне виконання посадових обов’язків, дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку бюджетної установи, інструкції з охорони праці, протипожежної безпеки і виробничої санітарії, а також за нерозголошення відомостей, що становлять комерційну таємницю бюджетної установи ).

Розділ 4. Система оплати праці та стимулювання працівників підрозділу.

Студенти розробляють посадову інструкцію головного бухгалтера за розділами:

Розділ 1. Загальні положення (порядок призначення на посаду та звільнення з посади, кваліфікаційні вимоги, підпорядкованість, порядок заміщення, що повинен знати керівник апарату бухгалтерії та якими нормативно-законодавчими актами повинен керуватись у своїй роботі).

Розділ 2. Права (необхідні для виконання керівником апарату бухгалтерії своїх посадових обов’язків).

Розділ 3. Обов’язки (функціональні обов’язки, передбачені відповідною кваліфікаційною характеристикою посади).

Розділ 4. Відповідальність (дисциплінарна відповідальність головного бухгалтера за виконання посадових обов’язків, дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку бюджетної установи, інструкції з охорони праці, протипожежної безпеки і виробничої санітарії, а також за нерозголошення відомостей, що становлять комерційну таємницю бюджетної установи).