Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для выполнения курсовой.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсових робіт з курсу

Загальна економічна теорія”

для студентів ІІ-ІІІ курсів

всіх форм навчання

всіх спеціальностей

О деса ОДЕУ 2007

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсових робіт з курсу

Загальна економічна теорія”

для студентів ІІ-ІІІ курсів

всіх форм навчання

всіх спеціальностей

Усі цитати, цифровий та фактичний матеріал, бібліографічні відомості перевірені, написання сторінок відповідає стандартам.

Затверджено на засіданні кафедри загальної економічної теорії.

Зауваження рецензентів ураховані

Протокол №6

від 19.02.2007 р.

(підпис укладачів)

О деса одеу 2007

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………...

І. Загальні положення…………………………………………………….

ІІ. Структура курсової роботи…………………………………………...

ІІІ. Вимоги до змісту курсової роботи…………………………………..

IV. Правила оформлення курсової роботи…………………………….

V. Підготовка та захист курсової роботи………………………………

Список літератури………………………………………………………...

Тематика курсових робіт…………………………………………………

Додатки……………………………………………………………………..

Немає нічого в світі сильніше вільної наукової думки.

В. І. Вернадський

ВСТУП

Самостійна робота студентів − це активна пізнавальна діяльність, що є творчим розумовим процесом у навчанні. Однією з форм самостійної роботи студентів під контролем викладачів є написання курсової роботи. Курсову роботу з загальної економічної теорії студенти виконують на ІІ курсі (IV семестр) денної і вечірньої форм навчання і на ІІІ курсі (V семестр) заочної форми. Курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань з загальної економічної теорії, включаючи політекономію, мікро- та макроекономіку. Вона є одним із видів наукової роботи, самостійним навчально-науковим дослідженням студента.

Місце загальної економічної теорії в навчальному процесі економічного університету визначається тим, що, по-перше, це − фундаментальна суспільна наука, що формує світогляд майбутніх фахівців, економічний спосіб мислення, і, по-друге, що вона виступає в якості методологічного базису, теоретичної основи спеціальних економічних дисциплін. Унаслідок цього, задачею студентів є глибоке оволодіння основами економічної теорії, набуття навичок самостійної роботи над економічною літературою, підготовка до вивчення функціональних галузевих і міжгалузевих конкретних економічних дисциплін. У цьому контексті виконання курсової роботи є важливим етапом у навчально-пізнавальній діяльності студентів, потужним чинником активізації самостійної, науково-дослідницької роботи.

При підготовці курсової роботи студенти здобувають навички щодо:

  1. логічного, правильного і чіткого викладу основних питань теми;

  2. збору, систематизації й обробки фактичних та ілюстрованих матеріалів, аналізу статистичних даних і їх узагальнення у висновках;

  3. зв'язку теорії з практикою;

  4. визначення дискусійних питань теми, викладу свого відношення до них;

  5. визначення місця проблеми в історії економічної науки.

Один з найвидатніших учених ХХ століття Дж. М. Кейнс у своєму вступному слові до роботи А. Маршалла «Принципи економічної науки» так характеризує якості, якими має володіти економіст і які варто враховувати при його підготовці: «Економіст вищої проби повинен мати рідкісне сполучення безлічі здібностей. Він повинен мати величезний обсяг знань у самих різних галузях і поєднувати в собі таланти, що рідко сполучаються в одній особі… Він повинен уміти розглянути в частці загальне, одночасно тримати в умі і абстрактне, і конкретне. Він повинен вивчати сьогодення у світлі минулого в ім'я передбачення майбутнього»1. Тому підготовка і написання курсової роботи з загальної економічної теорії, у кінцевому рахунку, повинна сприяти більш глибокому оволодінню студентами економічною теорією, виробленню навичок самостійної роботи, розвитку економічного мислення, що необхідно молодому економісту для ефективної практичної діяльності в умовах ринкової економіки.