Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для выполнения курсовой.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

Ііі. Вимоги до змісту курсової роботи

Основний зміст курсової роботи складається з розділів, підрозділів, пунктів та підпунктів. Кожний розділ роботи необхідно починати з нової сторінки.

Особливо необхідно звернути увагу на те, що в кінці кожного розділу (а їх у роботі, як правило, три) необхідно сформулювати висновки зі стислим викладенням наведених у розділі наукових і практичних результатів. Це дозволить акцентувати увагу на головних ідеях і напрямках роботи, відділити їх від другорядних подробиць і питань.

У першому розділі основної частини курсової роботи, як правило, зусилля зосереджуються на огляді літератури за темою, виборі напрямків дослідження, обґрунтовується специфіка методології та методів дослідження.

У другому розділі визначається місце вибраної теми в системі економічних відносин, аналізуються основні форми досліджуваного явища, обґрунтовуються напрямки і концепції, вирішення поставлених задач, розробляються методи, гіпотези та модель предмета дослідження. Робляться узагальнення статистичного і практичного матеріалів, на основі яких розкриваються принципи і закони функціонування і розвитку, та формулюються категорії, терміни економічного явища. Все це, по можливості, представляється у вигляді таблиць, формул, рівнянь, графіків, схем, діаграм тощо.

У третьому розділі з усією повнотою викладаються результати особистих досліджень автора курсової роботи. Автор повинен висвітлити роль предмета дослідження в суспільному виробництві, дати оцінку обсягу вирішення поставлених задач, достовірності одержаних результатів, відзначити особливості, специфічні та основні характеристики, параметри предмета, який досліджується.

У кінці курсової роботи студент обов’язково повинен зробити висновки, де викласти найбільш важливі наукові та практичні результати, які були отримані при дослідженні вибраної теми. Особливо акцентується увага на тих досягненнях, які відрізняються науковою новизною. Формулювати висновки та рекомендації щодо вдосконалення господарських відносин, форм, методів, моделей та практичного їх використання необхідно у вигляді пунктів. Їх повинно бути приблизно 3-7 і вони повинні займати одну–дві сторінки.

Зміст проблеми викладається відповідно до плану роботи. Основні положення теми повинні бути досить аргументовані, підкріплені фактичними матеріалами, розрахунками, графіками, таблицями, прикладами. Не слід допускати відступів від теми, повторень. При відсутності єдиної думки щодо розглянутої проблеми, необхідно показати суть розбіжностей у трактуваннях і викласти своє відношення до суті дискусій і власну думку з даного питання. У філософській і економічній літературі все частіше використовується метод не протиставлення, а доповнення, що дозволяє глибше розібратися в економічних теоріях різних напрямків і шкіл. Це дасть можливість багатогранного підходу до досліджень складних економічних проблем і буде свідчити про глибоке розуміння теми.

Велике значення має насиченість тексту курсової роботи схемами, графіками, діаграмами. Їх застосування є необхідним способом форматизації характеристик об`єкта дослідження і сприяє підвищенню наочності та переконливості матеріалу. Вони підвищують культуру висвітлення, дозволяють у лаконічній формі відобразити повноту знань студента.