Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для выполнения курсовой.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

V. Підготовка та захист курсової роботи

При підготовці до захисту студент повинен добре знати зміст своєї роботи, вміти відповісти на поставлені питання, звернувши особливу увагу на зауваження рецензента. До моменту захисту необхідно усунути зазначені в рецензії недоліки, підготувавши усно чи письмово виправлення і доповнення до роботи. Захист проводиться в присутності комісії, студент повинний мати при собі курсову роботу і залікову книжку.

При захисті студент повинен показати самостійність виконання роботи, глибокі знання теми, дати чіткі відповіді на питання. При виставленні оцінки враховується в комплексі зміст роботи, насиченість її сучасним фактичним матеріалом, оформлення роботи, відповіді на питання при захисті, рецензія.

Студент повинен відповісти на зауваження, зроблені в рецензії: погодитися з ними або дати обгрунтовані заперечення.

Бажано, щоб студент викладав основні положення своєї роботи вільно, не читаючи письмового тексту, а в процесі захисту використовував заздалегідь підготовлені ілюстративні матеріали.

Захищені курсові роботи подаються викладачем до рецензією й оцінкою до кабінету кафедри. У заліковій книжці, у журналі реєстрації й у відомості записується оцінка.

Захист і позитивна оцінка курсової роботи надають право допуску до екзамену з макроекономіки.

Кращі курсові роботи можуть бути основою для рефератів, доповідей і виступів на семінарах, у наукових студентських кружках і на наукових теоретичних конференціях. Вони можуть бути представлені на виставки, проведені кафедрою, на внутрішньовузовські, міські та республіканські конкурси.

Таким чином, важливим результатом цього виду навчальної роботи є прищеплювання навичок не тільки зі збору й опису інформації, але і придбання досвіду дослідницької діяльності. Курсові роботи можуть бути використані в подальшому для написання наукових статей, а також при написанні дипломних магістерських робіт.

Критерії оцінювання курсової роботи

Курсова робота може бути оціненна на “відмінно”, “добре”, “задовільно” та “незадовільно”.

Відмінно”. Курсова робота виконана бездоганно, вона є змістовною і вичерпаною з питань, що розглядаються. У роботі дані правильні формулювання, матеріал подано грамотно, логічно. Із розглянутої проблеми зроблені чіткі висновки. При необхідності студент обгрунтовує свою власну думку при оцінкі висвітлюваних сучасних соціально-економічних процесів і явищ.

При захисті курсової роботи студент демонструє знання матеріалу курсу, проблеми, що разглядається, вміння користуватися поняттями, економічними категоріями, систематизувати їх. Повні та точні відповіді на всі запитання членів комісії.

Добре”. Тема курсової роботи розкрита, але робота містить окремі недоліки непринципового характеру, деякі упущення, несуттєві прогалини у висвітленні деяких питань плану. Можуть бути окремі зауваження в рецензії. Відповіді на запитання членів комісії, в основному, правильні, хоча студент і припускає окремі неточності. Оформлення курсової роботи відповідає існуючим вимогам.

Задовільно”. Тема курсової роботи, в основному, розкрита, але мають місце недоліки змістовного характеру, неповне розкриття питань плану курсової роботи, допущена непослідовність, неточні формулювання. В аналітичній частині роботи є надлишок елементів описовості, добір інформаційних матеріалів не завжди обгрунтований. Студент виявляє труднощі в самостійному

аналізі сучасної соціально-економічної проблематики, висновки носять поверхневий характер, рецензія містить суттєві зауваження. Не всі відповіді на запитання членів комісії правильні, студент допускає помилки, немає твердих знань з проблеми, що розглядається.

Незадовільно”. Тема курсової роботи розкрита недостатньо, мають місце значні недоліки змістовного характеру. Аналіз здійснено поверхово, переважає описовість, безсистемний характер. Розділи роботи погано пов`язані між собою, висновки мають випадковий характер. Оформлення роботи не відповідає існуючим вимогам, відсутній огляд сучасних літературних джерел. Відповіді на запитання членів комісії неточні, неповні, а то й помилкові.

Курсова робота до захисту не допускається, якщо вона представлена з порушенням терміну здачі, написана на тему, яка не була затверджена за студентом і її зміст та структура не відповідає існуючим вимогам, недбало оформлена.