Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk_z_praktyky.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

4.5.4. Поєднання

Наступний пункт кола – поєднання. На цьому етапі керівник практики повинен допомогти студентові: визначити та перелічити (назвати) знання, які пояснять інформацію, одержану під час проведення практичної роботи; усвідомити суб’єктивні реакції, які виникли у студента; використати ці знання для планування професійних дій. Знання, які має студент – це його переконання (політичні та соціальні), його/її життєвий досвід, а також розуміння теорії та досліджень з погляду їх практичного застосування в соціальній роботі. На етапі поєднання студенту слід допомогти збудувати пізнавальну систему розуміння, яка узгоджується з тим, що було виявлено в ході роботи та відображено. Тому, запитуючи студента: “Чому ви розповідаєте мені про це?” або “Чому ця інформація важлива?”, ви допомагаєте йому виразити словесно своє пізнавальне розуміння ситуації та раціоналізувати мислення.

Для керівника важливо знати, чи може студент “виявити суть” і зрозуміти систему клієнта. Чи розуміє студент, яким чином батьки могли б завдати своїм дітям сексуальну кривду, чому жінка не може залишити свого чоловіка, який знущається над нею, чому громада не дозволяє відкрити поблизу будинок для психічно хворих людей? Студента вчать мислити критично, а у поєднанні свого життєвого досвіду, ідеології та досліджень студента вчать “поєднувати теорію з практичною роботою”. Процес поєднання теорії з практикою найуспішніше реалізується в умовах проходження виробничої практики, а не під час аудиторних занять. Перебуваючи на практиці, студенти можуть безпосередньо спостерігати за процесом надання послуг і одночасно відпрацьовувати нові методи роботи у багатому навчальному середовищі, яке сприяє професійному розвитку студента

Приклад 1. Практика з окремим клієнтом.

Зібрана інформація може містити усвідомлення впливу культурних очікувань клієнта стосовно традиційної поведінки жінки в шлюбі на її тотожність, самооцінку та її страхи стосовно розриву шлюбних стосунків назавжди. Інформація, що стосується динаміки сім’ї, також має важливе значення: це інформація про емоційний вплив на дітей; про ступінь насильства, яке ця жінка пережила в дитинстві й те, як цей досвід впливає на її здатність подолати теперішню ситуацію. Знання конкретних моделей професійного втручання може зосередити увагу на отриманні допомоги та безпечного планування від неформальних мереж підтримки, як-от, місцева група самотніх матерів (одиначок) та рідна (батьківська) сімя жінки. Мережа формальної підтирмки може включати: фінансову допомогу, субсидії на житло, підвищення освітнього рівня, організацію догляду за дитиною.

Питання, які повинен задати супервізор практики студентові на етапі поєднання:

  1. Які фактори заважають клієнтці розвязати дану ситуаціюнайпростішимшляхом (піти з дому)?

  2. Як ви це можете пояснити, спираючись на теоретичні принципи (засади)?

  3. Які фактори сприяють тому, щоб клієнт(ка) залишив(ла) дану ситуацію?

  4. Які фактори, на вашу думку, впливають на реакцію клієнта на цю ситуацію?

  5. Беручи до уваги ваші теоретичні знання, чи є різниця, на вашу думку, між тим, що ви знаєте теоретично та тим, що ви переживаєте практично в ситуації з клієнтом? Як ви це розумієте?

  6. Яка ще інформація вам потрібна, щоб краще зрозуміти цю ситуацію?

  7. Якими методами ви користувались для створення взаємодії з клієнтом?

  8. Чи, на вашу думку, ваші стосунки з клієнтом є настільки міцними, що ви могли б допомогти йому спланувати наступний крок?

  9. Чи ви персонально або хто-небудь із ваших знайомих мали власний досвід роботи з цією проблемою? Якщо так, то яким чином це впливає на ваші переконання, ставлення та поведінку з клієнтом?

  10. Яким чином пригнічення чи дискримінація впливають на клієнта в цій ситуації?

  11. Чи існує різниця між вашими теоретичними знаннями та вашим досвідом у виконанні послуг, які надаються в агентстві?

  12. Яке психотерапевтичне втручання могло б найкраще допомогти у даній ситуації? Чому?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]