Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk_z_praktyky.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

7.2. Робота із складними студентами

Як y будь-якій навчальній ситуації, студенти зустрічаються з новими складностями, коли вперше залучаються до процесу професійної практичної соціальної роботи. Важливо пам’ятати, що студенти будуть робити помилки в процесі набуття навичок соціальної роботи. Базуючись на власному минулому досвіді, студенти по-різному реагуватимуть на навчання і, ймовірно, пройдуть різні етапи у цьому процесі. На процес здобування досвіду під час проходження професійної практики впливають різні фактори – стрес, стурбованість чи проблеми особистого характеру; інколи вони можуть навіть гальмувати професійний розвиток. Не варто нехтувати цими питаннями, а сприймати їх з точки зору загального виконання роботи студентом. Варто зосереджуватися на закономірностях поведінки, а не на індивідуальних її проявах.

Ось декілька порад щодо запобігання виникнення можливих ускладнень під час проходження практики студентами.

  1. Слід упевнитися в тому, що студент розуміє завдання і правила професійної діяльності.

  2. Дати можливість студентові спостерігати за різноманітною діяльністю компетентних соціальних працівників під час виконання ними професійних обов’язків.

  3. Пересвідчитись, що студент відзвітував після такого спостереження за роботою професіоналів.

  4. Дати змогу студентові спробувати попрактикувати проведення такої ж професійної роботи з керівником.

7.3. Kатегорії труднощів

7.3.1. Питання особистого характеру

Більшість студентів зазнає впливу різних стресів, які супроводжують їх і в студентському, і в особистому житті. Ми часто не знаємо про ці чинники особистого характеру, але саме вони можуть позитивно чи негативно впливати на роботу студента під час проходження ним професійної практики. Прикладами таких чинників можуть бути невирішені в минулому проблеми, що проявили себе тепер, у зв’язку із роботою, яку студент проводить під час проходження практики, або ж сучасні проблеми, внаслідок яких студент не може працювати стабільно. Важливо усвідомлювати, що особисте весь час переплітається з професійним у практиці соціальної роботи, а тому доцільно встановити та дотримуватись певних меж у цих питаннях.

Приклади стресів особистого характеру:

  • Наслідки травм, отриманих в минулому, таких як самогубство, сексуальні домагання, кривдження, смерть.

  • Проблеми, що можуть турбувати в даний момент: фінансова скрута, проблеми стосунків.

      1. Зрілість

Рівень зрілості студентів може також спричиняти певні труднощі. Недостатня зрілість, певна несформованість студента по-різному впливає на виконання роботи, проявляючись по-різному – від неадекватної поведінки аж до браку відповідальності та професійності. Із цими труднощами буває тяжко порадити, тому що процес дозрівання складний, і на його природній перебіг часто впливають зовнішні фактори.

7.3.3. Досвід

Студенти, які починають вчитися провадити практичну професійну роботу, мають різний досвід. Дехто з них, можливо, вже працював як соціальний працівник, інші не мали жодного офіційного досвіду роботи в цій професії. Часто ми розглядаємо тільки офіційний досвід, як-от, навчання чи оплачувану роботу, як єдиний спосіб набуття досвіду. Варто дивитися на це питання ширше, розглядаючи всі види життєвого досвіду, професійного чи особистого, як навчальний досвід, який може збагатити наше життя з професійної точки зору.

Брак досвіду студента може проявитися виникненням таких труднощів, як недостатня ініціативність, неспроможність найкраще допомогти клієнтові в його ситуації чи надмірна занепокоєність. Це, звичайно, може негативно впливати на здатність студента ефективно навчатись. Нашим обов’язком є впевнитись у тому, що можливості, які ми пропонуємо студенту, відповідають його здібностям та/чи досвіду. Чітко розуміючи, як саме відбувається навчання студента навичкам професійної роботи, наскільки комфортно він почуває себе під час навчання, як набуває досвіду протягом цілого року, ми можемо здійснювати керівництво цим процесом, не наражаючи його (студента) на ризик, і ставити перед ним достатньо складні завдання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]