Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk_z_praktyky.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

10. Словник спеціальних термінів

Агенція (соціальна), заклад соціальної служби, соціальний заклад

організація або установа, що надає соціальні послуги і є базою практики студентів спеціальності “соціальна робота”. Це може бути державна, приватна чи недержавна організація.

Асертивність

поведінка, що характеризується утвердженням своїх прав і цінностей на основі впевненості в собі.

Генералістичний соціальний працівник, генераліст

фахівець загальної практики соціальної роботи з великим обсягом знань та вмінь, котрий всебічно оцінює проблеми та шляхи їх вирішення. Генералістичний соціальний працівник часто координує зусилля спеціалістів, полегшуючи зв’язок між ними, та сприяючи, таким чином, безперервності піклування.

Дорадництво

методика, що часто застосовується у практичній соціальній роботі та інших професіях для допомоги особам, сім’ям, групам і громадам з використанням таких видів діяльності як надання порад, накреслення альтернатив, допомога у визначенні цілей і надання необхідної інформації.

Етика

система моральних принципів та уявлень стосовно правильної поведінки порівняно з неправильною і, як результат, відповідна концепція поведінки, якої дотримуються окремі люди, групи, представники певної професії чи культури.

Етична дилема –

ситуація, що має місце, коли два чи більше моральних принципів або обов’язків здаються однаково переконливими, але суперечливими, і від особи вимагається зробити найкращий можливий вибір між ними.

Наснаження –

у практиці соціальної роботи: процес допомоги особам, сім’ям, групам та громадам підсилити свої особисті, міжперсональні, соціально-економічні та політичні сильні сторони і розвинути здатність впливати на обставини з метою їх покращення.

Резистентність –

опірність, здатність протидіяти; у практичній соціальній роботі – здатність протистояти професійному вигоранню соціального працівника

Соціальна служба, соціальні послуги

діяльність соціальних працівників та інших людей, спрямована на захист здоров’я і добробуту людей; допомогу людям стати більш самодостатніми; зміцнення сімейних стосунків і повернення індивідів, сімей, груп чи громад до успішного соціального функціонування.

Супервізія, керівництво, нагляд

Адміністративний і навчальний процес, який широко використовується у соціальних закладах, щоб допомогти соціальним працівникам / студентам спеціальності “соціальна робота” далі розвинути і вдосконалити свої професійні вміння та навички, підвищити моральний дух персоналу і надати гарантії якості клієнтам. З точки зору навчання супервізія направлена на те, щоб допомогти студентові краще зрозуміти філософію соціальної роботи та політику агенції, покращити самоусвідомлення, знати ресурси агенції та громади, встановлювати пріоритети своєї діяльності та вдосконалювати знання, вміння та навички. Студенти працюють під керівництвом супервізора згідно з моделлю наставництва. Навчальну супервізію (орієнтовану на фахові питання) слід відрізняти від адміністративного керівництва (орієнтованого на політику агенції та відповідальність перед громадськістю).

Зміст

Передмова 3

Вступ 5

1. огляд програми ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ соціальнИХ ПРАЦІВНИКІВ у НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ “Львівська політехніка” 6

1.1.Модель професійної освіти в галузі соціальної роботи, створена в Національному університеті “Львівська політехніка” 6

1.2.Цілі професійної підготовки в галузі соціальної роботи 13

1.3.Oсновні складові навчальної програми 15

1.4.Професійно-орієнтовані дисципліни на освітньо- кваліфікаційному рівні “бакалавр” 16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]