Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_6_ukr.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
125.44 Кб
Скачать

Тема 6. Матеріально-технічне забезпечення.

План.

1. Суть, завдання, цілі планування потреби в МТР.

2.Визначення потреби в МТР.

3.Вивчення ринку сировини і матеріалів.

4.Планування закупівель матеріальних ресурсів.

  1. Суть, завдання, цілі планування потреби в мтр.

Розрахунки потреби в матеріальних ресурсах здійснюються в плані матеріально-технічного забезпечення (МТЗ) підприємства. Від ретельності його обгрунтування залежить виконання виробничої програми і ефективність роботи даного підприємства, оскільки встановлені в плані обсяги постачань матеріальних ресурсів одночасно є підставою для розробки плану виробництва і реалізації виробництва інших підприємств і об'єднань.

Метою розробки плану МТЗ є оптимізація потреби підприємства в МТР.

Основними завданнями планування мтз є:

  • своєчасне і повне задоволення потреби підприємства в МТ ресурсах;

  • забезпечення високої якості ресурсів, що поставляються;

  • мінімізація витрат на придбання, доставку і зберігання товароматеріальних цінностей;

  • визначення оптимальних термінів постачання і розмірів транспортних партій матеріальних ресурсів;

  • визначення оптимального рівня запасів МТ ресурсів;

  • розробка політики економії матеріальних ресурсів, максимального залучення до господарського обороту вторинної сировини, ресурсозберігаючих видів продукції і технологій.

До недавнього часу планування МТЗ підприємств проводилося централізовано спеціальними органами державного управління. Зміст планування полягав у визначенні планової потреби матеріальних ресурсів, а також в отриманні від керуючих органів лімітів на сировину, матеріали, паливо, комплектуючі вироби. Розробка плану постачання завершувалася складанням балансу МТ забезпечення, в якому матеріальні потреби порівнювалися з джерелами їх покриття.

В даний час система МТЗ зазнала істотних змін. Підприємства самостійно регулюють МТ забезпечення виходячи з кон'юнктури ринку, можливостей потенційних партнерів, інформації про коливання цін шляхом придбання ресурсів на ринку товарів і послуг. У цих умовах методологія планування МТЗ підприємства істотно змінюється. Перш за все, подовжується лаг планування. Багато підприємств почали розробляти не тільки поточні, але і довгострокові плани МТЗ. Змінилися функції відділів МТЗ. Їх робота почала носити аналітичний характер. Потребу в МТ ресурсах служба постачання повинна визначити на основі замовлень виробничих підрозділів. Служба МТЗ вивчає ринок сировини і матеріалів з метою можливості закупівель більш дешевих МТ ресурсів, вона може накопичувати замовлення виробничих підрозділів для того, щоб купувати матеріали економічно обґрунтованими партіями і отримувати знижки при покупці великих партій.

Початковими даними для розробки плану МТЗ є намічені обсяги виробництва, обсяги робіт по технічному і організаційному розвитку, капітальному будівництву, а також нормативна база з урахуванням завдань по зниженню норм витрат матеріалів.

План МТЗ складається в натуральному і вартісному виразі на рік і з розбиттям по кварталах.

Розрахунок потреби в окремих видах ресурсів

Аналіз ефективності використання ресурсів

Вивчення ринку сировини і матеріалів

Складання плану закупок матеріальних ресурсів

Рис 1. Алгоритм планування матеріально-технічного забезпечення.

У балансі матеріальних ресурсів зіставляється потреба в матеріальних ресурсах з джерелами покриття цієї потреби, визначається кількість матеріалів, які будуть закуповуватись. Баланси складаються по кожному виду ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]